02 / 05 / 2024

KOBİ'ler perakendecilik yasasını bekliyor!

KOBİ'ler perakendecilik yasasını bekliyor!

Adana Ticaret Odası Gıda Komisyonu Başkanı Erdinç Güneyli, uzun bir süredir gündemde olan perakendecilik yasasının çıkmamasının haksız rekabetin yanı sıra girişimciliğin önünde de en büyük engeli oluşturduğunu bildirdi



Güneyli, alışveriş merkezi kültürünün "Kapalı Çarşı" örneklerindeki gibi ülkemizde tarihi bir geçmişi bulunduğunu, ancak buralarda yöre insanlarının esnaflık yaparak ekonomiye kazandırırken günümüzde ise bunun boyut değiştirdiğini  bildirdi.Güneyli, dünyada yaşanan ekonomik krizle birlikte KOBİ'lerin desteklenmesinin öneminin bir kez daha anlaşıldığını, bu destek çabasının da gündeme getirilmesine rağmen KOBİ'ler için büyük sıkıntı olan perakendecilik yasasının bile çıkarılamadığını, bu durumun girişimciliğin önünde de engel olduğunu savundu.

Büyük marketlerdeki raf giriş bedellerinin yüksekliği nedeniyle KOBİ'lerin ürünlerini sergileme fırsatı bile bulamadıklarını ifade eden Güneyli, "Büyük marketlere değil, haksız rekabete karşıyız. Perakendecilik Yasası çıktığı takdirde haksız rekabet önleneceği gibi girişimciliğin de önü açılacak" dedi.

ÇOK SAYIDA SEKTÖRÜ İLGİLENDİRİYOR
Güneyli, bu sıkıntıların, sadece gıda perakendecileri, distribütörleri veya sanayicilerini değil aynı zamanda beyaz eşya, hırdavat, inşaat malzemeleri, elektronik ve tekstil ürünlerini satanları da ilgilendirdiğini belirterek, "Neyi
üretirsek üretelim tüketiciye bir perakendeci vasıtasıyla ulaşacaktır. Bu kanunun çıkması özellikle KOBİ'lerimizin ve küçük esnafımızın yaşayabilmesi için bir zorunluluktur" diye konuştu. Güneyli, bu şirketlerde istihdam yaratılıyor görüntüsünün de aldatıcı olduğunu öne sürerek, "Şöyle ki karın tokluğuna ve fazla mesailerle çalışan bir kadro ile gelir dağılımı bozulduğu gibi kapanan küçük esnafla da sistem kendi işsizini oluşturuyor" dedi. Güneyli, sorunun ancak kanunla çözümlenebileceğini, bu sürecin hazırlıklarında mutlaka ilgili tarafların görüşlerinin alınmasının yanı sıra konunun dikkatle incelenip değerlendirilmesinin bir zorunluluk olduğunu sözlerine ekledi.

KANUN HAZIRILIĞI
TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Soner Aksoy da komisyonlarında bu konuyla ilgili çalışma bulunmadığını, ancak, Sanayi ve Ticaret Bakanlığının yasa tasarısı hazırlığı yaptığını kaydetti. Aksoy, "Henüz bu çalışma komisyonumuza gelmedi. Geldiğinde, gerekeni yaparız. Elbete bu çalışma yapılırken ilgili tarafları dinlemek lazım. Daha çok marketlerin şehir dışına çıkarılması tartışma konusu oluyor. Mevcutların müktesep hakkı var. Onları şehrin dışına çıkarmak mümkün değil, ancak, yasal düzenlemede bundan sonrakiler için yükümlülükler getirilir" dedi.

Konuyla ilgili Türkiye Bakkallar ve Bayiler Federasyonunun da büyük çaplı alışveriş merkezlerinin yetkililerinin de görüşlerinin bulunduğunu ifade eden Aksoy, "Tartışmalar devam ediyor. En uygun olanı hangisidir, bunu tabi tarafları iyice dinledikten sonra komisyon üyeleri karar verir" diye konuştu.
AA


Geri Dön