23 / 12 / 2024

Koç Grubu Erbil'de şehir otelciliği yapacak!

Koç Grubu Erbil'de şehir otelciliği yapacak!

Koç Holding Turizm, Gıda ve Perakende Grubu Başkanı Ömer Bozer, Erbil'de ise şehir otelciliği yapmak için çalıştıklarını söyledi



Yapı markette kişi başı 70 dolara çıktık `bahçe´de İngiliz´i şaşırttık    

Koçtaş Genel Müdürü Alp Önder Özpamukçu, yurtdışında 50 dolar olan müşteri başına alışverişin, Türkiye´de 70 dolara çıktığını belirtirken, İngiliz ortaklarının apartman ağırlıklı bir ülkede bahçe ürünlerinin çok satmasına şaşırdığını da aktardı.

KOÇ Grubu ve Avrupa´nın en büyük marketlerler zincirine sahip B&Q ortaklığında Türkiye´de 17 ilke 28 mağazada faaliyet gösteren Koçtaş, performansı ile yabancı ortaklarını şaşırttı. Yurtdışında 50 dolar olan müşteri başına alışverişin Türkiye´de 60-70 doları bulduğunu belirten Koçtaş Genel Müdürü Alp Önder Özpamukçu, apartman ağırlıklı bir ülke bahçe ürünlerinin çok satmasının İngiliz ortakları şaşırttığına dikkat çekti.
28´inci mağaza Gebze´de Koçtaş, yapı market zincirine 28´inci mağazası olarak, dün Gebze mağazasını ekledi. Koç Holding´in Turizm, Gıda ve Perakende Grubu Başkanı Ömer Bozer ve Genel Müdür Yardımcısı Arzu Aslan Kesimer ile birlikte bu toplantıya ev sahipliği yapan Alp Önder Özpamukçu´nun bu mağazayla birlikte, toplam büyüklüğün 3.5 milyon metrekareye ulaştığını belirtti.

Hedef Anadolu yayılmak

Özpamukçu, 2010´u 30 mağazayla kapatmayı plandıklarını belirtirken, "Önümüzdeki yıl 7-8 mağaza daha açmayı hedefliyoruz. Hedefimiz, 5-6 bin metrekare büyüklükteki orta grup mağazalarla Anadolu´da yaygınlaşmak" dedi. Türkiye´de hem yapı marketlerin hem de Koçtaş´ın başarılı bir büyüme performansı gösterdiğini anlatan Özpamukçu, müşteri portföylerindeki kadın-erkek profilinin artık eşitlendiğine, özellikle metropollerde kadın müşterilerin öne çıktığına dikkat çekti.
Bu arada evlenme ve boşanmalardaki artışların da yapı marketlere yaradığını belirten Özpamukçu, "Evlenen de boşanan da yeni bir ev kurması gerekiyor. Üniversite kayıt dönemleri de satışların canlanmasında önemli rol oynuyor" dedi. Koçtaş´da ciro açısından banyo ve bahçe, adet bazında ise seramik ürünlerinin en fazla öne çıkan ürünler olduğuna da değinen Alp Önder Özpamukçu, el aletlerinin satışının ise artık haftada 1000 adeti bulduğunu kaydetti.

Türkler´in balkon kültürü

Özpamukçu, "Apartman ağırlıklı bir ülkede, bahçe ürünlerinin çok fazla satmasına İngiliz ortaklarımız çok şaşırıyor" derken, bunu şöyle açıkladı: "Ancak, Türkiye´de bir balkon kültürü var. Türk tüketileri balkonlarına bahçe kadar özen gösteriyor. Yine yurtdışında 50 dolar olan müşteri başına alışveriş, Türkiye´de 60-70 dolara çıkıyor. Bu da yapı marketlerden toplu alışveriş yapma eğiliminin daha fazla olmasından kaynaklanıyor. Mağazaya giren her 100 müşteriden 40´ı sepetini doldurarak, çıkıyor."
Özpamukçu, Koçtaş, Tekzen, Praktiker, Bauhaus, IKEA gibi organize kuruluşların toplam ev geliştirme pazarından aldığı payın hızla artmasına rağmen, hâlâ yüzde 12-13´ler seviyesinde olduğunu da söyledi.

Aspirin tedavisiyle et sorunu çözülmez

KOÇ Holding´in Turizm, Gıda ve Perakende Grubu Başkanı Ömer Bozer, kasaplık et ithalatının et fiyatlarını düşürmede yeterli olamayacağını savunarak, "Aksine, sekte vurur. 6 kilogram gibi et tüketiminin çok düşük seviyede olduğu bir ülkede, bu sorun aspirin tedavisiyle özülmez. Kasaplık hayvan ithalatı yerine, besi hayvanı ithal edip, verimi artırmak gerek" dedi. Bozer bu konuda şu değerlendirmeyi yaptı:
 Türkiye´deki hayvan sayısı 2.5 milyon civarında. Bu sayı, tüketim göz önüne alındığında yeterli görünüyor. Fiyatlarda yaşanan aşırı artışın nedeni ise kayıtsız satış, kaçak hayvan girişi ve tüketimin düşük seviyelerde olmasından kaynaklanıyor.
 2008 yılına kadar yem ve hayvan beslenme maliyetleri aşırı oranda artarken, et fiyatları sürekli bastırıldı. Neyi bastırırsanız, serbest kaldığında mutlaka aşırı artış yaşanmasına yol açar. Ette de bu yaşandı. Fiyatlar bir anda aşırı oranda arttı. Biraz sabredip, beklenseydi otomatikman normal seviyelerine gerileyecekti.
 Şimdi ise, sorun aspirin tedavisiyle çözülmeye çalışılıyor. Oysa, hayvan ırkının ıslah edilip, verimli hale getirilmesi gerekiyor. Mutlaka et ve süt konseyini koordine edecek bir üst birim oluşturulmalı.
 Besicinin bir hayvanı 8 ay besledikten sonra kesime yolluyor. Şimdi ithalatla fiyatlar düşürülmeye çalışılıyor. Besici zarar etmeye zorlanıyor. Bu besiciliği Türkiye´de bitirir. Oysa, amaç, hayvancılık sektörü geliştirmek olmalı. Bu nedenle, Kasaplık hayvan yerine besi hayvanı ithal etme yoluna gidilmeli. et fiyatları da ancak, besi hayvanı ithalatıyla olur.

Evleri yenileme sistemiyle büyüyecek

TÜRKİYE´de 15 yıllık geçmişine karşın, şimdiden 1 milyar dolarlık yıllık hacme ulaşan yapı marketler toplam pazardan aldıkları yüzde 12´lik payı, artırmayı planlıyor. Öncülüğünü Koçtaş´ın yaptığı bu sistem, tüketicilerin, mimar, iç mimar, usta peşinde koşmadan, kişiye özel projelerle evlerini tamamen yenilemelerine imkan sağlıyor. Bu sistem için İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya ve Bodrum´da toplam 500 kişilik özel bir kadro oluşturduklarını söyleyen Koçtaş Genel Müdürü Alp Önder Özpamukçu, "Türkiye´de ilk kez uygulamaya koyduğumuz bu sistem, yapılan tüm harcamaların tek bir faturada toplanmasını ve her aşamasının güvence altına alınmasını sağlıyor. 7 mağaza aracılığıyla uygulamaya koyduğumuz ev yenileme sistemiyle halen haftada 70-90 proje gerçekleştiriyoruz."
Hürriyet/Erkan ÇELEBİ

Konuyla ilgili basında çıkan diğer haberler

Koç Grubu Hırvatistan'da marina Erbil'de şehir otelciliği peşine düştü

Koç Holding Turizm, Gıda ve Perakende Grubu Başkanı Ömer Bozer, Hırvatistan'da bir marina ile görüştüklerini, Erbil'de ise şehir otelciliği yapmak için çalışmalar yaptıklarını söyledi

Türkiye'de 7 marina (Kalamış, Kuşadası, Çeşme, Marmaris, Yalova, Finike, Ayvalık) işleten Koç Grubu, Adriyatik'e açılma planları yaparken rotayı Hırvatistan'a çevirdi. Koç Holding Turizm, Gıda ve Perakende Grubu Başkanı Ömer Bozer, "Adriyatik'te bir marinayla ilgilendik ancak due dilligence (inceleme) aşamasında uygun olmadığını anladık. Şimdi yine Hırvatistan'da 400- 500 yat bağlama kapasitesi olan başka bir marina ile ilgili çalışmalar yapıyoruz" dedi. Grubun şehir otelciliğinde büyüyen markası Divan Otel'in Taksim'deki inşaatının ise ocakta biteceğini dile getiren Bozer, muhtemelen martta da müşteri kabul etmeye başlayabileceğini kaydediyor. Erbil'de de otel yatırımı için çalıştıklarını belirten Bozer, şehir otelciliğinde büyüme kararlılıklarını tekrarladı. Yurtiçindeki otel yatırımcılarının kendilerine işletme için başvurduğunu kaydeden Bozer "Bursa, Adana, Malatya ve Kayseri'de otel işletmeleri için görüştüklerimiz var. Ancak biz resort otelciliğinde yokuz ve düşünmüyoruz" diyor.

MALİ KURAL ETKİLEMEZ

Ömer Bozer'e hükümetin 2011'de uygulamaya koymaktan vazgeçtiği Mali Kural'ı soruyoruz. Bozer "Mali kuralın olmaması tüketiciyi etkilemez. Ancak kamu harcamaları küçülürse bir miktar etkileyebilir" yanıtını veriyor. Bozer, daha önemli bir soruna işaret ediyor: Kayıtdışı... Bozer, "Bazı sektörlerde yüzde 60-70, gıdada yüzde 50-60 kayıtdışılık var. Böyle olursa bütçenin faiz dışı fazlasında da eksilme olur. Organize pazarları bu yüzden destekliyorum. Çünkü her şey kayıtlı" diyerek görüşlerini dile getiriyor.

'2011'DE EN AZ % 20 BÜYÜRÜZ'

Türkiye'deki 8 milyar dolarlık ev geliştirme pazarında liderlik Koç Holding ile Avrupa'nın en büyük ev geliştirme perakendecisi İngiliz Kingfisher'in yarı yarıya ortak olduğu Koçtaş'ta. Gebze'de 28'inci mağazanın açılışını yapan Koçtaş'ın Genel Müdürü Alp Özpamukçu, "Şirket 800 milyon TL'lik ciroyu zorluyor" diyor. Ömer Bozer ise, "2011'de en az yüzde 20 büyürüz" diyor. Gelecek yıl 6-7 yeni mağaza açılacak ve 200 kişi ek istihdam edilecek.
Sabah/Tarık YILMAZ


Geri Dön