29 / 04 / 2024

Koç Grubu Nükleer enerji alanında da faaliyet gösterecek!

Koç Grubu Nükleer enerji alanında da faaliyet gösterecek!

Bülent Bulgurlu Koç Grubu'nun Nükleer enerji alanında da rol oynayabileceğini söyledi



Koç Holding CEO'su Bülent Bulgurlu, grubun komşu ülkelerde petrol arama ve üretim gibi alanlara girme fikrini incelediğini söyledi ve ekledi: Nükleer enerji alanında da rol oynayabiliriz

Ekonomi gazetesi Financial Times 'Pazartesi Söyleşisi' bölümünde, Koç  CEO'su Bülent Bulgurlu'yu ağırladı. Koç Grubu'na ilişkin bilgi verirken Bulgurlu'nun portresini de çizen gazete, 'Türkiye'nin en büyük sanayi grubu, Türkiye'nin AB'ye katılım müzakerelerindeki yavaş tempo nedeniyle Avrupa şirketlerinin iş fırsatlarını kaybedebileceği uyarısını yaptı' diye yazdı. Bülent Bulgurlu, Financial Times ile söyleşide Türkiye'nin Avrupa için imalat sanayi mallarının üretimi konusunda çok iyi bir konumda olduğunu belirterek Türkiye'nin aynı zamanda Avrupa ürünleri için çok büyük bir pazar olduğuna da dikkat çekti. 'Türk insanının kimyası, sürekli gecikmelere alışık değil' diyen Bulgurlu, 'Eğer Türklerin müzakerelerde bilinçli bir yavaşlama olduğuna inanıyorsa, AB üyeliğine isteği ve heyecanı kaybolur. Sonucu da her iki taraf için kayıp olur' diye uyardı.

KOÇ'un yeni planları
Buna karşın Türkiye'nin, özelleştirme gibi iç reformları sürdürmesi gereğini de ifade eden Bulgurlu, Koç Grubu'nun ilişkin faaliyet ve planlarına ilişkin bilgi verirken halen Çin'de buzdolabı ve çamaşır makinelerini üreten fabrikayı genişlettiklerini anlattı. Bulgurlu ayrıca, grubun petrol alanında rafinaj ve dağıtım faaliyetlerine ek olarak belki Rusya ve Kazakistan gibi komşu ülkelerdeki ortaklarla arama veya üretim gibi alanlara girme fikrini incelediğini de bildirdi. Öte yandan, 2007 yılından bu yana Bulgurlu, grubun bir aşamada Türkiye'deki nükleer enerji alanında rol oynayabileceğini de ifade etti.

700 milyon dolarlık nakit fazlası var
FINANCIAL Times, Koç Grubu'nun geçen yıl 56 milyar liralık (38 milyar dolar) satış yaptığına, 68 bin çalışanı bulunduğuna dikkat çekerken grubun fazla yayıldığı kanısına vararak küresel kriz öncesi 11 şirketini toplam 3 milyar dolara sattığını, bunun sonucunda  bugün net olarak 700 milyon dolarlık bir nakit fazlası bulunduğuna da işaret etti. En büyük satışın ise Migros'taki yüzde 50.8'lik paya ilişkin anlaşma olduğunu kaydeden gazete 'Bu adımın zamanlanması daha iyi olamazdı çünkü varlık satışı, fiyatların yüksek olduğu bir dönemde gerçekleşti' diye yazdı.
Akşam

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Koç, Rusya'da petrol aramayı planlıyor

Rusya ve Kazakistan gibi ülkelerdeki ortaklarla petrol arama ve üretimi konusunu incelediklerini söyleyen Koç Holding CEO'su Bülent Bulgurlu, Türkiye'de nükleer enerji alanında da rol oynayabileceklerini kaydetti

Koç Holding CEO'su Bülent Bulgurlu, Koç grubunun, petrol alanında rafinaj ve dağıtım faaliyetlerine ek olarak belki Rusya ve Kazakistan gibi komşu ülkelerdeki ortaklarla arama veya üretim gibi alanlara girme fikrini incelediğini bildirdi.
Ekonomi gazetesi Financial Times "Pazartesi Söyleşisi" bölümünde, Koç CEO'su Bülent Bulgurlu'yu ağırladı. Söyleşide Koç grubunun faaliyet alanlarına ve planlarına ilişkin bilgi veren Bulgurlu, Çin'de buzdolabı ve çamaşır makinelerini üreten fabrikayı genişlettiklerini anlattı. Bulgurlu ayrıca, grubun petrol alanında rafinaj ve dağıtım faaliyetlerine ek olarak belki Rusya ve Kazakistan gibi komşu ülkelerdeki ortaklarla arama veya üretim gibi alanlara girme fikrini incelediğini de bildirdi. Bulgurlu, grubun bir aşamada Türkiye'deki nükleer enerji alanında da rol oynayabileceğini de ifade etti.

Aileyle konsensüs
Grubunun yönetiminde bulunan Koç ailesinin fertleriyle ilişkilerine de değinen Bulgurlu, bu çerçevede şunları söyledi:
"Genellikle grubun uzun vadeli en iyi çıkarlarının ne olduğu konusunda bir konsensüse varıyoruz. Normal olarak iyi ve zeki insanlar ile çalıştığınız zaman bir konsensüsün mümkün olduğunu görüyorum."
Financial Times da 33 yıldır Koç grubunda çalışan 63 yaşındaki Bulgurlu'nun gelecek yıl belki emekli olacağını belirterek, "Şirket, şimdi, onun halefinin kim olacağını değerlendiriyor. Aile dışından geleceği kesin gibi" diye yazdı.

700 milyon dolar nakit
Bu arada Financial Times, Koç grubunun geçen yıl 56 milyar liralık (38 milyar dolar) satış yaptığına, 68 bin çalışanı bulunduğuna dikkat çekerken grubun fazla yayıldığı kanısına vararak küresel kriz öncesi 11 şirketini toplam 3 milyar dolara sattığını, bunun sonucunda bugün net olarak 700 milyon dolarlık bir nakit fazlası bulunduğuna da işaret etti.
En büyük satışın ise Migros'taki yüzde 50.8'lik paya ilişkin anlaşma olduğunu kaydeden Financial Times, "Bu adımın zamanlanması daha iyi olamazdı çünkü varlık satışı, yaygın ekonomik yavaşlamadan önce ve fiyatların hala yüksek olduğu bir dönemde gerçekleşti" yorumunu yaptı.
Bulgurlu da söyleşide, "Grup olarak global krizin geldiğini öngördüğümüzü söyleyemem ama dünya ekonomisinde yavaşlamaya doğru gidiş olduğunu gördük" dedi.

Söyleşinin girişini `Telve'yle yaptılar

FT'deki söyleşinin girişinde Bülent Bulgurlu ve Koç Holding tanıtılırken, grup şirketlerinden Arçelik'in geliştirdiği Türk kahvesi makinesine atıfta bulunuldu. Piyasada 200 dolarlık fiyattan satıldığı ifade edilen makinenin "en iyi" Türk kahvesini yaptığı yazıldı.
Söyleşinin devamında Bülent Bulgurlu'nun konuyla ilgili olarak, "Bu makine su ve kahveyi karıştırarak Türk kahvesi hazırlayan özel bir mekanizmaya sahip ama bu İtalyan kahvesi değil" sözlerine yer verildi.

`Türk insanı gecikmeye alışık değil'

Bülent Bulgurlu, Financial Times ile söyleşide Türkiye'nin Avrupa için imalat sanayi mallarının üretimi konusunda çok iyi bir konumda olduğunu belirterek Türkiye'nin aynı zamanda Avrupa ürünleri için çok büyük bir pazar olduğuna da dikkat çekti.
"Türk insanının kimyası, sürekli gecikmelere alışık değil" diyen Bulgurlu, "Eğer Türklerin müzakerelerde bilinçli bir yavaşlama olduğuna inanıyorsa, AB üyeliğine isteği ve heyecanı kaybolur. Sonucu da her iki taraf için kayıp olur" diye uyardı. Bulgurlu, buna karşın Türkiye'nin, özelleştirme gibi iç reformları sürdürmesi gereğini de ifade etti.

Beko vurgusu

Koç grubunun Türkiye dışındaki yatırımlarına geniş yer verilen Financial Times haberinde, Beko'nun işleriyle ilgili bilgilere yer verildi. Grup gelirlerinin çeyreğinin yurtdışı operasyonlarından elde edildiği hatırlatılan haberde, Koç Holding'in dışarıdaki en çok bilinen markasının uygun fiyatlı bulaşık makinesi ve buzdolabı üretimi yapan Beko olduğu hatırlatılarak, şirketin İngiltere, Fransa ve Rusya'da oldukça popüler olduğunun altı çizildi.
Milliyet


Geri Dön