Koç Holding Türkiye'de Silikon Vadisi kuracak!
Koç Holding, Koç Üniversitesi İşbirliğiyle kurulan Inventram Ar-Ge çalışmalarıyla Türkiye'de yerli Silikon Vadisi yaratmayı hedefliyor
Türkiye'de araştırma ve geliştirmeye (Ar-Ge) en fazla yatırım yapan kuruluşların başında gelen Koç Topluluğu yerli Silikon Vadisi kurmak için düğmeye bastı. Koç Üniversitesi işbirliğiyle, Inventram ismiyle yeni bir şirket kuran Koç Topluluğu, Inventram'ın Ar-Ge konusundaki çalışmalarıyla Türkiye'de yerli bir Silikon Vadisi yaratmayı hedefliyor. İngilizcede "Buluş" anlamına gelen "Invent'' ile "Koç" anlamına gelen "Ram'' sözcüklerinin birleşimi olan Inventram'ın faaliyet alanları; fikir, buluş, patent tasarım, geliştirme ve doğrulanma dönemi olan "kuluçka dönemi" ve gelişme potansiyeli olan yapının şirketleştirileceği başlangıç dönemini kapsayan "başlangıç sermayesi'' olarak belirlendi.
BULUŞÇUYA DESTEK
Koç Holding Stratejik Grup Başkanı Tamer Haşimoğlu, Inventram'ın tanıtımı dolayısıyla düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada şirketin erken aşamadaki projeleri desteklemek ve ortak olmak yoluyla, bilim adamı, buluşçu ve girişimcilerin önünü açmayı hedeflediğini söyledi. Haşimoğlu, Koç Holding'in, Inventram'a, ticari bilgi birikimi, kurum kültürüyle, Koç Üniversitesi'nin araştırmacı insan kaynağı, teknik altyapısı ve bilgi birikimiyle katkı sağlayacağını açıkladı. Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan da üniversitenin bugüne kadar yürüttüğü araştırma projelerinin kapsamının 42 milyon liraya ulaştığını, aktif araştırma projelerinin büyüklüğünün 28 milyon lira olduğunu kaydederek, "Apple, Intel, Yahoo gibi firmalar, üniversitelerde oluşan fikirlerden çıktı. Aynı şeyin Türkiye'de olmaması için bir neden yok'' diye konuştu. Inventram Genel Müdürü Cem Soysal da "Gerektiğinde tüm iş kanallarımızı buluşçuya sunacağız. Desteğimiz, parasal desteğin ötesinde" dedi.
Önen: Önceliğimiz askeri gemi projeleri
Koç Holding Savunma Sanayi ve Diğer Otomotiv Grubu Başkanı Kudret Önen, öncelikli hedeflerinin askeri gemi projeleri olduğunu söyledi. Koç Topluluğu bünyesinde yayımlanan 'Bizden Haberler' dergisine açıklamalarda bulunan Önen, "Türk savunma sanayisinin dünya pazarlarına çözümler sunuyor olması ve bu yolla ekonomik ve stratejik yeni işbirliklerinin oluşturulabilmesi önümüzdeki dönem vizyonunu tanımlıyor" dedi. Önen, savunma sanayisi harcamalarının tüm dünyada artarak devam ettiğine dikkat çekerek, tasarım ve üretimleri yapılan kara ve deniz platformlarının da bu doğrultuda artan bir talep göreceğini öngördüklerini söyledi. RMK Marine'in savunma sanayisi alanındaki öncelikli hedefinin askeri gemi projeleri olduğunu belirtti.
Sabah
Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler...
Koç Holding, silikon vadisi oluşturmak için şirket kurdu
Koç Holding ve Koç Üniversitesi, pazar potansiyeli olan yenilikçi teknolojileri keşfetmek ve söz konusu fikri sermayeye ürün ve hizmete dönüştürmek amacıyla Inventram AŞ'yi kurdu.
Buluş anlamına gelen İngilizce 'invent' ve koç anlamına gelen 'ram' sözcüklerinin birleşmesiyle Inventram ismi belirlendi. Koç Holding Stratejik Grup Başkanı Tamer Haşimoğlu, Inventram'ın tanıtımı dolayısıyla düzenlenen toplantıda, Türkiye'nin bilgi ve teknoloji geliştirme ve bunu ticarileştirme konusunda çok tatminkar bir konumda bulunmadığını belirttti. Haşimoğlu, Türkiye'nin bu alanda atılım yapmak için önemli potansiyeli bulunduğunu söyledi. Koç Topluluğu'nun, Türkiye özel sektör Ar-Ge harcamaları içinde yüzde 16'lık paya sahip olduğunu kaydeden Haşimoğlu, Ar-Ge teşvik kanunu kapsamında oluşturulan 47 Ar-Ge merkezinden 12 tanesinin, topluluk şirketlerine ait olduğunu anlattı.
Haşimoğlu, bir buluş veya fikrin hayata geçirilerek, ticari başarı elde etmesinin uzun ve zorluklarla dolu bir süreç olduğunu dile getirerek, yeni şirketin erken aşamadaki projeleri desteklemek ve ortak olmak yoluyla, bilim adamı, buluşçu ve girişimcilerin önünü açmayı hedeflediğini vurguladı. Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan ise ortaklıkla Koç Üniversitesi'nin bilgi birikiminin, endüstriye katkı sağlamak üzere kullanılarak, araştırma ve bilim üretme potansiyelinin sürdürülebilirliğini sağlayacağını, bunun üreticilik adına işbirliği olduğunu söyledi. İnan, üniversitenin bugüne kadar yürüttüğü araştırma projelerinin kapsamının 42 milyon liraya ulaştığını, aktif araştırma projelerinin büyüklüğünün 28 milyon lira olduğunu kaydederek, "Silikon Vadisi'nde birçok örneği görüleceği gibi Apple, Intel, Yahoo gibi firmalar, üniversitelerde oluşan fikirlerden çıktı. Aynı şeyin Türkiye'de olmaması için bir neden yok." diye konuştu.
ÖNCELİKLE OTOMOTİVE ODAKLANDIK
Inventram Genel Müdürü Cem Soysal da buluş sahipleri ve girişimciler için Türkiye'de ''en önemli'' başvuru noktası olmayı hedeflediklerini ifade ederek, Stanford, MIT, Oxford gibi üniversitelerin buluş ve patentler sayesinde yeni endüstri oluşturduklarını, Silikon Vadisi gibi oluşumlar ortaya çıkardıklarını söyledi. Inventram sayesinde, üniversitenin Ar-Ge ve bilim kaynağının, endüstrinin somut iş ihtiyaçlarına yönelik çözümlere dönüştürülmesine imkan sağlanacağını dile getiren Soysal, "Inventram, fikirleri ve buluşları iş hayatına kazandırmaya çalışacak." dedi.
Soysal, şirketin öncelikli hedefini, Ar-Ge faaliyetlerini geliştirmeye odaklanmak, sonrasında ortaya çıkan değeri ticarileştirerek, ihtiyaç duyulan endüstri ve yatırımcılarla buluşturmak şeklinde açıklarken, odaklanacakları teknoloji alanlarını şöyle sıraladı: "Otomotiv, enerji, dayanıklı tüketim, bilgi ve iletişim teknolojileri, internet ve mobil tabanlı hizmetler, savunma sanayii teknolojileri, çevre teknolojileri, nanoteknoloji, sağlık/biyoteknoloji, tarım ve gıda teknolojileri, malzeme bilimleri ve kimya." Bu alanlarda 27'si öğretim üyesi olmak üzere 52 kişiden oluşan danışma kurulu bulunduğunu kaydeden Soysal, Inventram'ın iş modelinde birinci fazda fikri mülkiyet hakları geliştirme ve yönetim, ikinci fazda teknoloji ticarileştirmeye yönelik başlangıç sermayesi ile şirket geliştirmeye yönelik erken aşama sermayesi sağlayacaklarını anlattı.
Zaman
Koç, Silikon Vadisi'nin temelini attı
Koç Holding ve Koç Üniversitesi işbirliğiyle buluş sahipleri ve girişimcilerin ticari şansı olan projelerini desteklemek için Inventram adlı bir şirket kurdu. Koç, bu şirketle fikir sahibi girişimcilere 'melek'lik yapmayı amaçlıyor.
Şirketin tanıtım toplantısında konuşan Koç Holding Stratejik Grup Başkanı Tamer Haşimoğlu, 'Bir buluş veya fikrin hayata geçirilerek, ticari başarı elde etmesi uzun ve zor bir süreç. Inventram, bu noktada devreye girerek erken aşamadaki projeleri destekleyecek' dedi. Koç Holding'in, Inventram'a, ticari bilgi birikimi, kurum kültürünü aktaracağını belirten Haşimoğlu, girişimin, Türkiye sanayisinin yeni teknoloji ve fikirlerle beslenmesi için olanak sağlayacağının altını çizdi.
DAHA ÇOK BURS
Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan ise bu ortaklıkla ilk kez özel sektör ve sanayinin bu alanda bir araya geldiğini vurgulayarak ABD'de Silikon Vadisi'nin bu tür yapılanmayla başladığını belirtti. Prof. Dr. İnan, 'Üniversitemizin bugüne kadar yürüttüğü araştırma projelerinin kapsamı 42 milyon liraya ulaştı, aktif araştırma projelerinin büyüklüğü ise 28 milyon lira oldu. Silikon Vadisi'nde olduğu gibi Apple, Intel, Yahoo gibi firmalar, üniversitelerden çıktı. Aynı şeyin Türkiye'de olmaması için bir neden yok. Inventarm ile üniversitenin geliri artacak daha çok burs verip daha çok proje destekleyeceğiz '' dedi.
Akşam