23 / 12 / 2024

Kocaeli Bilişim Vadisi'ndeki ödüllü binalar yıkıldı!

Kocaeli Bilişim Vadisi'ndeki ödüllü binalar yıkıldı!

ABD’deki Silikon Vadisi örnek alınarak Kocaeli Gebze Muallimköy’de yaptırılan teknoloji geliştirme merkezi Bilişim Vadisi’nde ödüllü binalar yıkıldı.



'Davetiye usulü' verilen vadinin yapımı için “Avrupa'nın en iyi kamu binası” ödülü alan üç ayrı bina yıkıldı. Vadinin çevresinde köylülere ait arsalar ise değerinin altında bir fiyata toplanıyor.


KAMU SERMAYELİ ŞİRKET


Bilişim Vadisi'nin hayata geçirilmesi için kamu sermayesi ağırlıklı Muallimköy Teknoloji Geliştirme Bölge Yönetici Şirketi kuruldu. Şirketin Tübitak (yüzde 35), Kocaeli Büyükşehir Belediyesi (yüzde 20), Gebze Teknoloji Üniversitesi (yüzde 15), TSE (yüzde 20), KOSGEB (yüzde 5), İTO (yüzde 1), İSO (yüzde 1), Kocaeli Sanayi Odası (yüzde 1) ve Gebze Ticaret Odası (yüzde 1) ortağı oldu. Şirketin yönetim kurulu başkanlığına ise Kocaeli Valisi getirildi.


İHALESİZ, YANDAŞ FİRMAYA


Kuruluş aşamasında şirket ortaklarından 30 milyon lira toplandı. Hiçbir ihaleye çıkılmadan, davetiye yöntemiyle Bilişim Vadisi'nin işi AKP'ye yakınlığı ile bilinen Haldızlar İnşaat firmasına verildi. Firmaya da 23 milyon kaynak aktarıldı. Firmanın AKP'li bir bakana yakın olduğu Kocaeli'nde yaygın olarak konuşuluyor. Firmanın apartman, okul, lojman, gibi iş bitirmeleri var. Ancak Türkiye'nin en prestijli bilişim alt yapı işini alması kafaları karıştırdı.


ÖDÜLLÜ BİNALAR YIKILDI


Bilişim Vadisi için ödüllü binalar yıkıldı. 2012 yılında Avrupa'nın en iyi kamu hizmet tesisi seçilen ve Avrupa Gayrimenkul ödülü alan 3 ayrı bina yıkıldı. Ünlü mimar Prof Ahmet Vefik Alp tarafından tasarlanan ve 50 milyon dolara yapılan Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü binaları mahkeme kararına rağmen yıkıldı. Gerekçe olarak da ‘Binalar, 2007 deprem yönetmeliğine uymamaktadır' tezine sığınıldı. Mahkemenin belirlediği Bilirkişi Heyeti ise 4 Aralık 2015 tarihinde “Binalar yeni, alanın planına aykırı değil, yıkılmamalı” görüşünü bildirdi. Bir gecede 50 milyon dolar harcanan binalar çöpe gitti. Mimar Vefik Alp, Bilişim Vadisi'ne karşı hukuk mücadelesi veriyor. Konunun Sakarya Bölge İdare Mahkemesi ve Danıştay'a taşınması bekleniyor.


SÜRE GEÇTİ, TESLİM EDİLMEDİ


Mayıs 2015'te işi alan yüklenici firma Haldızlar, Haziran 2016'da Bilişim Vadisi'ni teslim edecekti. Ancak proje henüz bitirilmedi.


KÖYLÜNÜN ARSASINA UCUZ KAPATMA


Vadinin yanı başında bulunan köylülere ait araziler ise değerinin altında bir yöntemle toplanıyor. CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan ‘Hukuksuzluk Vadisi' olarak nitelendirdiği Bilişim Vadisi'ndeki skandallara dikkat çekti. Köylünün elindeki arsanın izale-i şüyu yöntemiyle alındığını belirten Tarhan, “Konuyla ilgili Fikri Işık'a (Sanayi Bakanı iken şimdi MSB'ye kaydırıldı) defalarca önerge verdim. Geç verilen yanıtta bakanlık adeta kendisini her şeyin dışında tutmuş ve ‘görmedim, duymadım, bilmiyorum' demiştir” ifadesini kullandı. Tarhan, vatandaşların arsalarında kamulaştırma yöntemi uygulanmamasını eleştirdi. Arsanın gerçek değerinin yüzde 50'si üzerinden ihaleye çıkıldığını ayrıca yüzde 15 teminat istendiğini hatırlatan Tarhan, arsa sahiplerinin mağdur edildiğini söyledi.




Veli TOPRAK/Sözcü


Geri Dön