28 / 04 / 2024

Kocaeli Pertev Paşa Camii restore edilecek!

Kocaeli Pertev Paşa Camii restore edilecek!

Vakıflar Genel Müdürlüğü Kocaeli’nin en eski camilerinden olan Yeni Cuma Cami olarak bilinen Pertev Paşa Camii’nde kapsamlı restorasyon için hazırlıkları başlattı. Restorasyonun 2 yıl sürmesi bekleniyor.



Vakıflar Bölge Müdürlüğü Kocaeli’nin en önemli tarihi yapısı olan, Mimar Sinan tarafından yapılan Pertev Paşa Külliyesi içinde yer alan ve günümüze kalan Yeni Cuma Camii'nin kapsamlı restorasyona alacak. 2 yıla yakın sürmesi beklenen restorasyon çalışması için caminin ilk rölövesinin bulunmasıyla ilk kez cami projesi de çıkartılacak.  Yeni restorasyon daha önce yapılan restorasyon çalışmalarından daha kapsamlı olacak. Restorasyon çalışmasında tüm camii aslına uygun hale getirilecek.


İLK KEZ PROJESİ YAPILACAK


Yeni Cuma Camii olarak bilinen Pertev Mehmet Paşa Camii, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilecek. Proje çalışmaları başlayan ve ihale süreci için hazırlıkların yapıldığı camiinin restorasyonu yaklaşık 2 yıl sürmesi bekleniyor. Restorasyon çalışmasında halen beton olan caminin avlusu tamamen aslına uygun hale getirilerek ilk kullanılan taşlarla yeniden yapılacak. Caminin beden taşları ve çatısı aslına uygun hale getirilecek. Daha önce Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan ancak yeterli olmayan ışıklandırma çalışması için de özel bir çalışma yapılacak. Caminin avlusunda ağaçların çevresine dökülen betonlar tamamen kaldırılacak.


Demokrat Kocaeli


Geri Dön