Tarihi Zağnos Paşa Camii restore edilecek!
Balıkesir Vakıflar Bölge Müdürü Muhammet Şakir Erarı, "Şu anda şehrin birinci önceliği, Yıldırım Camisi'nin restorasyon çalışması. Bu çalışma gayet iyi gidiyor. Burası biter bitmez tarihî Zağnos Paşa Camisi'nin restorasyon çalışmasına başlayacağız."dedi..
Balıkesir merkezdeki Şeyh Lütfullah Camisi bahçesinde bulunan tarihî mezar taşlarının hali, vatandaşların tepkisini çekiyor. Ünlü İslâm âlimlerinden Hacı Bayram Veli'nin talebelerinden Şeyh Lütfullah'ın adını taşıyan caminin bahçesinde, duvara yaslanmış vaziyette çok sayıda kırık mezar taşı bulunuyor. Balıkesir Vakıflar Bölge Müdürü Muhammet Şakir Erarı, konudan haberdar olduklarını belirterek, en kısa zamanda gerekli izinlerin alınıp proje hazırlanacağını söyledi.
Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından 2011 yılında restore edilen ve bahçesinde Şeyh Lütfullah'ın da mezarının bulunduğu tarihî caminin bahçesinde uzun zamandan beri duran çok sayıda kırık mezar taşı tepk çekiyor. Ecdada ait mezar taşlarının bakımsız bırakılması ve kendi haline terkedilmesinden rahatsızlık duyduklarını belirten vatandaşlar, bir an önce sahip çıkılmasını istiyor.
Yıldırım Mahallesi'nde bulunan 1429 tarihli caminin, Şeyh Lütfullah tarafından yaptırıldığı sanılıyor. Orijinal haliyle günümüze gelemeyen cami, 1907'de yenilenmiş. Bahçesinde 100 civarında mezarın bulunduğu cami, Balıkesir'in tarihî eserleri arasında yer alıyor. Vakıflar Bölge Müdürü Erarı, caminin eski Balıkesir'in girişinde, şehre gelenleri karşılayan bir noktada olduğunu belirterek, "Bu camimizle alakalı projemizi hazırlayıp restorasyonunu yapıp ibadete açtık. İlgili firmalar, hazirede bulunan projeyi güzel ve saygıdeğer bir şekilde bize teslim edemediler. Sadece bir kısmında çalışma yapabildik. Oradaki taşların ne yapılacağının tam gösterilmesi gerekiyor. Müdahale önerilerini üst kurula göndermemiz ve izin almamız gerekiyor. Bunun ilgili çalışmayı tamamlayamadık. Bu tür tarihî unsurlara hemen müdahale etme şansınız yok. Restorasyon öncelikliydi, onu yaptık. Şehirde işlere öncelik sırası vermek gerekiyor. Şu anda şehrin birinci önceliği, Yıldırım Camisi'nin restorasyon çalışması. Bu çalışma da gayet iyi gidiyor. Burası biter bitmez tarihî Zağnos Paşa Camisi'nin restorasyon çalışmasına başlayacağız. Bunu da unutmadık, vatandaşlarımızın talebine cevap vereceğiz." dedi. Kırık mezar taşlarına ne yapılacağı konusunun Türkiye'de çözüme kavuşturulmadığına dikkat çeken Erarı, "Kanunlarda emredici bir hüküm yok. Bu durumda benim aklımdan bu taşların, kapalı bir kutuda olduğu yerde muhafaza edilmesi geçiyor ancak uzmanlar ne diyecek bilmiyoruz." diye konuştu.
Araştırmacı Cengiz Eratalay ise cami bahçesinde 100 civarında mezar bulunduğunu belirterek, "Hacı Bayram Veli Hazretleri, Balıkesir'e geldiğinde burayı ziyaret ediyor. Eskiden camiye bağlı bir de tekke bulunuyordu. Bu tekke, zaman içerisinde farklı tarikatlar arasında el değiştirmiş. Şeyh Lütfullah, bölgede sözü geçen büyük bir âlim. Saraya kadar tesir eden, güçlü bir şahsiyet. Caminin yapılış tarihi, 1400'lü yılların başıdır fakat bugünkü, daha sonra yıkılıp yeniden yapılan camilerden biri. Caminin 100 yıllık mazisi var, minaresi daha eski. Geçmiş yıllarda daha geniş olan mezarlık, zaman içinde küçülerek bu halini almış. Bahçede bulunan kırık mezar taşları, toprak altından çıkan taşlardır. Bu taşlar belli bir yerden gelmemiştir." dedi.
Kırıkhan Olay