02 / 05 / 2024

Mer’aş-i Abdurrahman Paşa Camii restore ediliyor!

Mer’aş-i Abdurrahman Paşa Camii restore ediliyor!

Kastamonu’nun Tosya ilçesinde 430 yıllık tarihe sahip Mer’aş-i Abdurrahman Paşa Camii’nde restorasyon çalışmaları başladı. Cami, 1’i ana kubbe, 4’ü yarım kubbe, 5’i ise son cemaat yeri kubbesi olmak üzere 10 kubbeden oluşuyor.



Tosya Müftüsü Mehmet Korkmaz, Osmanlı döneminde Abdurrahman Paşa tarafından yaptırılan caminin, 1584 yılında ibadete açıldığını söyledi. Caminin, ilçenin en eski camisi ve Osmanlı klâsik dönem mimari eserlerinden olduğunu ifade eden Korkmaz, “İnşaatı, Mimar Sinan’ın talebeleri tarafından yürütülmüştür. Mer’aş-i Abdurrahman Paşa Camii, 1’i ana kubbe, 4’ü yarım kubbe, 5’i ise son cemaat yeri kubbesi olmak üzere 10 kubbeden oluşmaktadır.


Yaklaşık bin 800 metrekare kapalı alan üzerine inşa edilen cami, 2 bin 300 kişi kapasitelidir” diye konuştu. Korkmaz, caminin, 1913’te çıkan yangında ahşap mahfillerinin yandığını, 1943’teki depremde de minaresi ile bazı kubbelerinin zarar gördüğünü anlatarak, Kastamonu Vakıflar Bölge Müdürlüğünce aslına uygun olarak restore edilecek camideki çalışmaların 3 ay süreceğini kaydetti. 


YeniAsya


Geri Dön