02 / 05 / 2024

Kocaeli Tuğtekin Apartmanı yıkılıyor!

Kocaeli Tuğtekin Apartmanı yıkılıyor!

Kocaeli'de kentsel dönüşüm projesini başarıyla yürüten İnşaat Mühendisi Abdurrahman Çuhadar, 1 ay sonra İnönü Caddesi üzerinde bulunan ağır hasarlı Tuğtekin Apartmanını yıkmaya hazırlanıyor. Ağır hasarlı bina proje kapsamında iş yerine dönüşecek.





Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2012 yılında yürürlüğe giren 6036 sayılı Kentsel Dönüşüm yasası kapsamında devlet,  deprem öncesinde yapılmış eski binaların olası bir depremde yeniden hasar görmesinden dolayı can ve mal güvenliğini esas alarak binaların yıkılarak, depreme dayanıklı binaların yapılması için teşvik başlattı. Bu yürürlük kapsamında Türkiye’de İstanbul,  İzmir  ve Bursa İlleri pilot il seçilerek kentsel dönüşüm müdürlüğü kuruldu. Diğer illerde ise şube müdürlükleri faaliyete geçti.


2 YIL ÖDEMESİZ KOLAYLIK


Yasa ilk çıktığında Türkiye’de Kentsel Dönüşüm Yasası için lisans alan ilk firma Abdurrahman Çuhadar’a ait TK İnşaat oldu. Çuhadar ilimizde 16 yıldır inşaat mühendisliği yapıyor. Kentsel Dönüşüm Projesinde devlet eski bina ile yeni binanın oranı kadar muaf tutuyor. Ya da kira yardımı ve faiz destekli kredi veriyor. Kira yardımı geri ödemesiz 18 ay boyunca olurken,  kredi kullanmak isteyeler için ise 10 yıla kadar vade ve 2 yıl ödemesiz kolaylık sağlanıyor. 


300 ADET BİNA ONARDI


İzmit Merkez’de Abdurrahman Çuhadar’a ait olan TK İnşaat şirketi Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında 300 adet hasarlı bina onardı. Bunlardan 150 adeti yıkılık yeniden yapıldı. Diğerleri ise yıkım aşamasında. Kentsel Dönüşüm de genellikle iş yeri ağırlıklı projeleri hayata geçirdiklerini söyleyen Çuhadar, “Vatandaş, ev yerine iş yeri yaptırmak istiyor. Kentsel Dönüşüm projesi şehrin yer noktasında uygulanabilir. Merkezde çok fazla olmasının sebebi ise görüntü kirliliği yaratması ve olası bir depremde daha fazla hasar vermesinden kaynaklanıyor” ifadelerini kullandı.


YIKTIĞI KADAR KAT YAPABİLMELİ


Kentsel Dönüşüm projesine destek vermeyen vatandaşların da olduğunu ifade eden Çuhadar, “Devlet, vatandaşın 7 katlı hasarlı binası varsa, projenin yapımı için 4 kata izin veriyor. Bu sebepten dolayı vatandaş binası çürükte olsa kat kaybetmemek için hasarlı binada oturmaya devam ediyor. Buna bir çözüm üretilmeli. Vatandaş Kentsel Dönüşüm projesinde en az yıktığı kadar kat yapabilmeli. Kimsenin mağduriyeti olmasın” diye konuştu.


İNÖNÜ CADDESİ’NDE YIKIM OLACAK


Kentsel Proje kapsamında şu an gündemde olan İnönü Caddesi üzerinde bulunan Tuğtekin Apartmanı’nın yapımı hakkında konuşan Çuhadar, “Tuğtekin Apartmanı 2 ortağa ait.  Apartmanın yaklaşık bir ay içinde yıkımına başlanacak. Yerine iş yeri yapılacak. Çok eski bir bina 17 Ağustos 1999 yılında ki depremden dolayı ağır hasar raporu var” dedi. Kentsel Dönüşüm projeleri bitimi sonrası olumlu geri dönüşler aldığını kaydeden Çuhadar, “Belediyelerden ciddi anlamda olumlu tepkiler alıyoruz. İzmit Belediyesi ile projelerimizi paylaşıyoruz. Yaptığımız çalışmalarla ilgili bilgi veriyoruz. Hem devlet hem de vatandaş arasında bir köprüyüz” şeklinde konuştu.



Çiğdem ARMAĞAN/Özgür Kocaeli 


Geri Dön