03 / 05 / 2024

Kocaeli Umuttepe ormanlık alanında yapılacak tesis mecliste!

Kocaeli Umuttepe ormanlık alanında yapılacak tesis mecliste!

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından Umuttepe ormanlık alanında yapılmak istenen atık bertaraf tesisi meclis gündemine taşındı. İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, tesise ilişkin soru önergesi hazırladı...



Kocaeli Umuttepe ormanlık alanında yapılacak tesis mecliste!

İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından Umuttepe ormanlık alanında yapılmak istenen atık bertaraf tesisine ilişkin soru önergesi hazırladı. Türkkan sorularını Çevre Ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a sordu.

Türkkan önergesinde "Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından kent merkezinin tek yeşil alanı olan Umuttepe bölgesindeki ormanlık alana, Atık Bertaraf ve Enerji Üretim Tesisi yapılmak istenmektedir." dedi.

Türkkan "204 bin 216 metrekarelik alana yapılacak olan tesisin inşaatı sırasında doğal alanda büyük bir tahribat meydana gelecek ve yetişmesi uzun yıllar süren meşe, sedir, karaçam türlerinde 11 bin 804 ağaç kesilecektir. Söz konusu tesisin inşa edileceği bölgede toplam 21 bin 704 ağaç bulunmaktadır. Çenederesi’nin kaynağı olan bölge aynı zamanda İSKÎ’nin de su havzalarını kapsamaktadır." şeklinde açıklamalarda da bulunarak bu bilgiler çerçevesinde 3 soru sordu.

Türkkan'ın soruları

1) Umuttepe orman bölgesi Kocaeli kent merkezinin son kalan orman alanıdır. Yapılmak istenen çöp tesisi ile ilgili gelen tepkilere rağmen belediye bu bölgede neden ısrarcıdır?

2) Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin gerçekleştirmek istediği proje hakkında herhangi bir karar ve izin alınmış mıdır?

3) Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacını karşılayan havza içinde yapılacak olan çöp tesisinin, içme suyu kaynaklarına olan etkisinin risk analizi yapılmış mıdır? Yapıldıysa belediye tarafından ne gibi önlemler alınmıştır?


 


Geri Dön