Kocaeli Valisi Ercan Topaca: 3 bin 756 mezar ev var!
17 Ağustos depreminde büyük hasar gören Kocaeli’de, orta hasar gören 617 binanın yıkılması kararı üzerine olaya el koyan Vali Topaca, yeniden tespit yaptırarak bu rakamı 3 bin 756 binaya çıkardı
Kocaeli Valisi Ercan Topaca, 17 Ağustos 1999 depreminde hasar gören bina sayısının 3 bin 756 olduğunu, bu binalarda 9 bin 971 konut ve işyeri bulunduğunu ve acilin yıkılmasını gerektiğini söyledi. Daha önce yıkılması gereken bina sayısı 617 olarak belirlenince yeniden tespit isteyen Vali Topaca, “Yıkılması gereken konutlardan 4 bin 200’ünde kiracılar oturuyor. Öncelikle buraların tahliyesi için tebligat çıkarılacak arkasından yıkım için harekete geçilecek” dedi.
Marmara depreminin ardından hasarlı binalar o günlerde yaşanan kargaşa içinde belirlenip, devletin de maddi desteği ile bir bölümünün onarımları sağlandı. Ne var ki birçok kişi hasar raporu olduğu halde onarımı yaptırmadı.
Yeniden tespit yaptırdı
Kocaeli Valisi Topaca, geçen yıl il genelinde sadece 617 hasarlı bina tesbit ettirdiklerini belirterek, bunların yıktırılması için çalışma başlatacaklarını açıklarken, daha sonra yeniden daha geniş kapsamlı inceleme yaptırınca bu rakamın bilinenin çok üzerinde olduğunu belirledi. Kocaeli’nin birinci derecede deprem kuşağında bulunduğunu, 17 Ağustos depreminde hasar gören binaların da büyük risk taşıdığını hatırlatarak yeniden çok geniş kapsamlı inceleme yaptıklarını belirten Topaca şunları söyledi:
“17 Ağustos sonrası yapılan bir tespit var. 9 bin 971 orta hasarlı bina tespiti yapılmış. Zaman içerisinde bu sayıdan mükerrer olan kayıtları düştük. Güçlendirilmesi yapılıp iskanını ve ruhsatını alan, teknik olarak kullanıma uygun olarak bitirilen binalar var. Onları da düştükten sonra bugün itibariyle ilimizdeki orta hasarlı bina sayısını tespit ettik. Buna göre ilimizde 3 bin 756 orta hasarlı bina var. Bu sayı bina olarak 3 bin 756. Müstakil bağımsız birim olarak bakıldığında ise bu binalarda 9 bin 971 konut ya da iş yeri olarak karşımıza çıkıyor.”
Topaca, bu binaların bir kısmının ruhsat ve iskanının olmadığını, sahiplerinin güçlendirmesini yaptığını söylemesine rağmen projesi olmadığını da belirterek, “Bunlar da bizim açımızdan riskli bina kapsamı içerisinde. Ruhsat verme imkanımız yok ve resmi kayıtlarda orta hasarlı olarak görünüyor” diyerek 3 bin 756 binanın 472’sinin şu anda boş olduğunu, 3 bin 284 binanın ise fiilen kullanıldığını söyledi. Topaca, hasarlı olduğu halde kullanılan bu binaların bulunduğu ilçeleri de şöyle açıkladı: “Başiskele 334, Çayırova 12, Darıca 424, Derince 421, Dilovası 106, Gebze 190, Gölcük 317, İzmit 671, Kandıra 74, Karamürsel 123, Kartepe 365, Körfez 247.”
Kiracıya yardım
Özellikle hiç güçlendirme yapılmamış binaların acilen boşaltılması gerektiğini de belirten Topaca, şunları söyledi: “Bu binaların bir kısmında da kiracılar kalıyor. Tespitlere göre 4 bin 200 civarında dairede kiracı var. Vatandaşlarımıza önümüzdeki günlerde tebligat yapacağız, yeni çıkan yasada kiracılara dahi bazı yardımlar, bazı destekle öngörülmektedir.”
‘Marmara’da ciddi deprem tehdidi var’
Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er, Marmara Bölgesi’nin ciddi deprem tehlikesiyle karşı karşı bulunduğunu belirterek, “MTA’nın son çalışması da bize zaman kalmadığını gösteriyor. Ya önlemleri alırız, ya da depremlerle dikleşip 1999 Marmara Depremi’nde olduğu gibi doğal afetlere yenileceğiz” dedi. Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın tüm dünya tarafından izlendiğini kaydeden Er şunları söyledi: “Biz bu bölgenin tamamında depremi beklemeli ve hazırlanmalıyız. Depremle dikleşmeden, bilimsel verilerle yaşam alanlarımızı oluşturmalıyız. Türkiye’de depreme yönelik önlemleri bir an önce almamız lazım. Eğer Marmara Depreminden ders alsaydık çok ciddi önlemler almış olabilirdik.”
Er, Yalova’nın da 3 büyük fayın tehtidi altında olduğunu sözlerine ekledi.
MİLLİYET