01 / 05 / 2024

Kocaeli Zabıtan'da dönüşüm ne zaman başlayacak?

Kocaeli Zabıtan'da dönüşüm ne zaman başlayacak?

Zabıtan Mahallesi Muhtarı İsmail Candan, mahallesinde kentsel dönüşüm çalışmalarının olmadığını dile getirerek, “Mahallem eski yapılardan oluştuğu için burada kentsel dönüşümün acilen başlaması gerekiyor” dedi.



Zabıtan Mahallesi Muhtarı İsmail Candan, mahallesinde kentsel dönüşüm çalışmalarının olmadığını dile getirerek, “Mahallem eski yapılardan oluştuğu için burada kentsel dönüşümün acilen başlaması gerekiyor” dedi


‘Söz Muhtarların’ sayfamızın on üçüncü bölümünde Zabıtan Mahallesi Muhtarı İsmail Candan’ı ağırladık.İzmit’in eski mahallelerinden biri olan Zabıtan Mahallesi’nin Muhtarı İsmail Candan, mahallesinde kentsel dönüşümün olmadığını; fakat acilen başlaması gerektiğini dile getirdi. Hafta içi her gün İZMEK kurslarının da verildiği mahallede bu kursların kadınlara hem meslek edinmelerinde hem günlük hayatta sosyalleşmelerinde hem de mahallenin kadınlarıyla kaynaşmalarında yardımcı olduğunun önemini vurgulandı. Candan, mahallede tamamen biten komşuluk ilişkilerinin özellikle  1999 Depremi’nden sonra bitmeye başladığını da sözlerine ekledi. Muhtar Candan, aynı apartmanda komşuların birbirini tanımamasından da yakınarak bir bayanlar kahvesinin açılmasını da istediğini dile getirdi. İşte röportajımız:


İsmail Candan kimdir?

1949’da İzmit’e bağlı Servetiye Camii Köyü’nde dünyaya geldim. İzmit’in çocuğuyum. İlkokulu orada okudum. Evliyim ve üç çocuğum var. Askerlikten sonra İzmit’e yerleştim ve SEKA Fabrikası’nda bakım atölyeleri teknisyeni olarak 24 yıl görev yaptım. Ayrıca yaklaşık 20 yıl kadar ticari taksimle uğraştım. 30 hanelik binamda da 20 yıldır yöneticiyim. Sonra da aklımın ucundan geçmeyen bir muhtarlık görevine atıldım. Mahallemizdeki arkadaşların çok fazla zorlamasıyla birlikte bu görevi üstlendim. Bu benim muhtarlıkta ikinci dönemim. 24 yıl insanlarla iletişim halinde olduğum için, onlarla ilgilendiğim için bu görev de pek ağır gelmedi. Muhtarlık görevi tamamen farklı bir görevdir. Bir mahallede yaşayan herkesin karakterini bilmeniz mümkün değil. Muhtarlık göründüğü gibi kolay bir görev değil. Zaten bunu bilerek geldik. Önemli olan yaptığınız işi severek yapmanızdır. İsteksiz yaptığınız bir işte başarılı olamazsınız.


Zabıtan Mahallesi’nin Tarihçesi

Eskiden mahallede askeriye bulunurdu. Burada da kerpiç evlerde zabıtalar otururdu. ‘Zabıtaların evleri’ olarak bilinirdi. Zabıtan ismini buradan almıştır. Zabıtan Mahallesi bünyesinde okul ve cami bulunmamaktadır. Üç dört tane mahallenin arasına sıkışmış vaziyettedir. Mahalle sınırlarında Mehmetçik İlköğretim Okulu, Yenidoğan Camii, Zeytinlik Camii Gültepe’ye ait Gültepe İlköğretim Okulu yer almaktadır. Sağlık ocağı olarak da Yenidoğan Sağlık Ocağı’ndan istifade edilmektedir. Mahallede Ertan Okançay Parkı, Hasret Parkı ve Kardeşlik Parkı bulunmaktadır. Mahallenin seçmen sayısı 2 bin 300, nüfusu ise 5 bin 6 bin arasındadır.

Mahalle sakinleri size genellikle ne gibi taleplerde bulunuyorlar?


‘MAHALLENİN YIKAMA İŞLEMİNDE SIKINTI YAŞIYORUZ’

Mahalle sakinlerimiz arasında farklı kültürde yaşayan insanlarımızdan gelen yardım istekleri var. Bize kömür yardımları için, 41 Kartları için evraklar getiriyorlar. Ayrıca mahallemizin temizliği çok önemlidir. Temizlik için gelen taleplerimiz oluyor. Tabi İzmit’te 52 tane mahalle bulunuyor. 52 mahalleden günde bir tane mahalle yıkansa bize 52 gün sonra sıra gelir. Onun için mahallenin yıkama işleminde biraz sıkıntı yaşıyoruz. Mahallesakinlerimiz de haklı Belediye ekipleri de haklı tabi, yetiştiremiyor olabilirler. Belediye çalışanları içinde bu işi isteksiz yapanlar da olabilir. Az önce de dediğim gibi işinizi severek yapmanız önemli. Affedersiniz bir hırsızlık yapsanız dahi onun da en iyisini yapacaksınız ki yakalanmayasınız.


‘ALTYAPI SORUNUMUZ OLAN BİRKAÇ YER VAR’

Cami için taleplerimiz vardı. Şimdi mahallemize bir konak yapacağız. Ben Sayın Başkanımıza o konağın içerisinde müsait olan bir yerinin mescide ayrılması talebinde bulundum, sağ olsun kabul etti. Cami için yerimiz olmadığından dolayı konağın bir bölümüne mescit yapacağız. Yeri hazırlandı, şu anda sanırım proje aşamasında. 2016 yılında bu projeye başlanacağını tahmin ediyorum. Altyapı sorunumuz olan birkaç yer var. Birçoğunu çözdük, ama bazı yerlerde eski altyapı mevcut. Ertan Okançay Sokak yanında bulunan geçmişte noksan bırakılan istinat duvarının devamının yapılmasını talep ediyoruz. Mahallenin çıkışında bulunan Miralay Mümtaz Caddesi’nden Askeriye Hastanesi’ne giren yolun bağlanmasını istiyoruz.


‘İNSANLAR ÇOK DUYARSIZ’

Ayrıca gece geç saatlerde parklarımızda içki içen gençlerimize rastlıyoruz. Bunlarla ilgili mahallelimiz telefonla arayarak şikayette bulunuyorlar. Benim mahallelemden de bir isteğim olacak. Parklarımıza gelip ailece oturuyorlar. Yedikleri kuruyemişlerin kabuklarını yere atıyorlar. Aslında hemen yanında çöp kutusu var. Ona atmayıp yere atıyorlar. Avrupa’ya gittiğimde yerde bir tane sigara izmariti göremedim. Tabi biz daha insanlarımızı alıştıramadık, çok duyarsız davranıyorlar. Mahalle sakinlerinin istek ve görüşlerini size ulaştırabileceği mecralar hangileridir? Örneğin bir talep kutunuz var mı?


‘MUHTARIN DA BİR SINIRI VARDIR’

Öyle bir kutumuz yok. Aslında olması gerekiyor. Tabi daha talep kutusunu muhafaza edecek noktaya gelemedik. Genellikle bana gelip isteklerini, şikayetlerini bildiriyorlar veya telefonla iletebiliyorlar. İmkanlarımız doğrultusunda bu talepleri yerine getirmeye çalışıyoruz. Bazen olmayacak işleride teklif edebiliyorlar. Muhtarın da bir sınırı vardır. Bizim elimizi bizim işimizi yapan belediyedir. Biz iletkenlik vazifesi görüyoruz. Göreve geldiğiniz 30 Mart Yerel Seçimleri’nden bu yana mahallenizde herhangi bir ilerleme kat ettiniz mi? Bir gelişme oldu mu?


‘MAHALLELİ PARKA HASRETTİ’

Göreve geldiğimizde Ertan Okançay Parkı’nı yaptırdık. Muhtarlık binamız da bu parkın içerisinde bulunuyor. Dr. Nevzat Doğan Başkanımız eskiden boş bir arazi olan bu parkımızı yaptırdı. Bu park diğer parklardan farklıdır. E5 Karayolu üzerinde olduğu için buradan yaya olarak geçenlerin dinlenme yeri, serinleme yeridir. Akşam saatlerinde burası fevkalade kalabalık olur. Böylesine güzel bir parka sahibiz. Başkanımıza da teşekkür ediyoruz.. Ayrıca Hasret Parkı’mızı da yaptırdık. Oraya da yoğun bir istek vardı. Bir yer bulduk, vatandaşın sattığı bir araziydi. Belediye orayı istimlak etti ve satın aldı. Parkın ismini de ben ‘Hasret Parkı’ diye koydum. Çünkü mahalle parka hasretti. Birkaç yerde altyapı sorunumuz vardı onları çözdük. Tarihi merpenlerimizi, tamamen yıpranmış merpenlerimizi yeniledik. Zaman zaman mahalleli ile il dışında gezilere gidiyoruz. Havaların biraz daha serinlemesiyle Bursa gezisi düşünüyoruz.

Mahallenizde İZMEK kursları yapılıyor. Haftanın üç­dört günü farklı türde kurslar yer alıyor. Bu kurslar hakkında neler söylemek istersiniz? Kursların mahallenize katkısı nedir?


‘HER BAYANIN İHTİYACI…’

İğne oyası kursu, mefruşat kursu gibi kurslarımız da yer alıyor. Genellikle bayanlarımızın ihtiyacı olan kurslardır. Örneğin, her bayanın ihtiyacı olduğu bir meslek dikiştir. Ben 2009’da göreve geldiğimden bu yana bu kursları devam ettiriyoruz. Hafta içi her gün kursumuz açıktır. Diyelim ki iki gün iğne oyası, iki gün dikiş, bir gün de mefruşat var. Kurslarımızda her meslek için 14 kişi bulunuyor.


‘BAYANLAR KAHVESİ DE İSTERİM’

Kursa gelen bayanlarımız bu kurslar sayesinde hem bir meslek ediniyorlar hem de sosyalleşiyorlar. Evde boşta olan bayanlarımız için bir uğraşı oluyor. Bu kurslarda komşularıyla, mahallelisiyle kaynaşma halinde oluyorlar. Ayrıca aynı apartmanda komşular birbirini tanımıyorlar. Ben bu yüzden mahallemde bir bayanlar kahvesinin açılmasını da isterim.Mahallenizde kentsel dönüşüm çalışmalarına başlandı mı? Mahallelinin çalışmalara tepkisi ne yönde?


‘KENTSEL DÖNÜŞÜME İHTİYACIMIZ VAR’

Kentsel dönüşüme başlanmadı ancak çok ihtiyacımız var. Bunun yapılması lazım. İzmit artık bunu istiyor. Çıkmaz sokaklarımız, açılması gereken sokaklarımız var ancak açamıyoruz. Bir sokağın açılması için bir vatandaşımızın evinin yıkılması gerekiyor. O zaman da vatandaşımız mağdur duruma düşecek. O da haklı olarak açtırmıyor, tepki gösteriyor. Ne yapacak başka? Maddi durumu olsa zaten orada oturmaz. Kentsel dönüşümmutlaka yapılmalıdır. Sanırım bir iki yerde başlamış. Seneler içerisinde de bize geleceklerini tahmin ediyorum. Hangi kurumlar mahallenizin sorunlarının çözümü konusunda size yardımcı oluyor?


‘İZMİT BELEDİYESİ YARDIMCI OLUYORUM’

İzmit Belediyesi bize yardımcı oluyor. Herhangi bir arıza olduğu zaman telefonla iletiyoruz. Onlar da hangi birimle ilgiliyse gönderip yaptırıyorlar. Bazen anında müdahale edilmesi gereken arızalar olabiliyor. Su patlar, kanal tıkanır, yol çöker anında müdahale etmeniz gerekir. Beklemeyen arıza durumlarında telefonla çözmeye çalışıyoruz ve çözüyoruz da. İSU, Fen İşleri, Temizlik İşleri, Park ve Bahçeler Müdürlüğü yardımcı oluyor.Daha önce muhtarlar mahallelerdeki yoksullara Valiliğin ve Belediyelerin yardım yapması noktasında daha aktiflerdi. Ancak son dönemde bu işleri daha ziyade yardım derneklerinin yaptıklarını görüyoruz. Bu konuda düşünceleriniz nelerdir? 


‘İHTİYAÇ SAHİPLERİ TESPİT EDİLİYOR

Belediye bayram dönemlerinde yardım yapıyor. Onun dışında Sosyal Yardımlaşma’dan yardımların geldiğini görüyoruz. Gerçekten ihtiyacı olan insanlar yardım yapıyor. Çok acilse telefon açıp söyleyebiliyoruz. Herkes yeterince yardım alıyor. Bazen ihtiyacı olmayanlar da yardım talebinde

bulunuyor. Sonra bunlar tespit ediliyor. Biz bu yardımları gerçekten ihtiyacı olanlara taksim ediyoruz. Biz bazen Ramazan’ın son gününe kadar daha da ihtiyacı olan biri çıkabilir diye bekletiyorum.


Çağdaş Kocaeli


Geri Dön