05 / 11 / 2024

Afyonkarahisar'da kentsel dönüşüm ne zaman başlayacak?

Afyonkarahisar'da kentsel dönüşüm ne zaman başlayacak?

Afyonkarahisar'da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından riskli bölge ilan edilen iki bölgede kentsel dönüşüm uygulanacak. Mısri Cami ve İmaret Cami çevresi olarak adlandırılan iki bölgede toplam 2198 bina kentsel dönüşüm dolayısıyla yıkılacak.




Kentsel dönüşüm çalışmaları ile birlikte dönüşüm yapılacak alanlarda fiyatlar katlandı Afyonkarahisar kent merkezinde iki bölge Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından riskli alan ilan edildi. Mısri cami ve İmaret Cami çevresi olarak adlandırılan bölgelerde kentsel dönüşüm kapsamında yapılaşma yeniden sağlanacak. 

Afyonkarahisar Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü kaynaklarından edinilen bilgilere göre, Mısri Cami bölgesinde kentsel dönüşüm yapılacak alan miktarı 17 hektar, İmaret Camisi bölgesinde ise 25 hektarlık alanda çalışma yapılacak. Toplam 42 hektarlık bir alanda uygulanacak kentsel dönüşüm çalışmalarından toplamda 2198 binanın yıkılması ve bunların yerine daha sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belirlenecek kriterlerde yeni binalar yapılması öngörülüyor. 

Yaklaşık 7 bin kişinin yaşadığı ve binaların yüzde 99'unun 12 yıl ve üstü yaşında olduğu bölgelerde kentsel dönüşüm için Afyonkarahisar Belediyesi tarafından çalışma başlatıldı. Bu çalışmalar kapsamında İmar ve bölgelerin yapısı ile ilgili ihale yapılarak kentsel dönüşüm için adım atıldı. İhaleyi alan kentsel dönüşüm firması kentsel dönüşüm yapılacak her iki bölgede çok detaylı araştırma ve incelemeler yaparak imar planı ve bölgenin analizini çıkardı. Anketler yapıldı. 


42 BİN METREKARELİK ALAN KENTSEL DÖNÜŞÜME UĞRAYACAK

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Afyon kent merkezinde iki bölgede gerçekleştirilecek olan Kentsel Dönüşüm çalışmalarının duyulması ile birlikte bölgedeki imar fiyatlarında ve el değiştirmelerde artışlar olduğunu belirtti. Çoban, haksız kazancın ve fahiş fiyatın önüne geçmek için tapulara belediye olarak şerh koydurduklarını söyleyerek, "Kentsel Dönüşüm biliyorsunuz, Türkiye'de ilk defa AK Parti döneminde başlatıldı. Adı üstünde eski alanlar modemize ediliyor. Modemize edilirken de Afyon gibi deprem bölgesi olarak riskli alanlarda deprem güvenliği de sağlanmış oluyor. 

Yani risklere karşı bir güvence sağlanmış oluyor. Ama Afyon ölçeğine baktığınızda iki bölge riskli alan oluşturuyor. Mısri Cami bölgesinde 17 bin, İmaret Cami bölgesinde ise 24 bin metre kare olmak üzere iki alanda toplam 420 bin metre kareli k bir alan kentsel dönüşüme girdi" dedi


OTOPARK VE YEŞİL ALANA ÖNEM VERECEĞİZ

Kentsel dönüşüm yapılacak alanlarda otopark ve yeşil alana büyük önem vereceklerini belirten Çoban, "Tabi bu alanlar Afyon'un merkezinde olmasına rağmen eski alanlar. 

Yolların dar olmasından dolayı ambulans itfaiye çöp kamyonu gibi araçların girmekte zorlandığı alanlar. Hem can açısından, hem mal açısından tehlike arz ettiği gibi, binaların da tamamı sobalı olduğu için hava kirliliği bakımından da kentimize olumsuz etki yapan bölgelerdi. 2013 yılında bu alanların kentsel dönüşümle ilgili çalışmalarını bitirdik. Bakanlar Kurulu'ndan çıkan karar ile kentsel dönüşüm alanı içine alındı. Kentsel dönüşüm alanları ile ilgili başlangıç ihalelerini yaptık, ihaleyi alan şirket çalışmaların yüzde 75'ni bitirdi. Bundan sonra tapu sahipleri ile görüşmeler anlaşmalar yapılacak. Bunun yanında bölgenin projesi çıkarılacak. Projede dikkat ettiğimiz en önemli konu yeni bir Karaman, Dervişpaşa, Dumlupınar mahallesi yaratmayacağız. Parkaları bahçeleri olan, park sorunları olmayan sokak ve kaldırım genişlikleri yerinde olan yerler yapacağız. Yeşil alan sorunu halledilmiş bir mahal istiyoruz. Yüksek katlar düşünmüyoruz. Mecbur kalmadığımız sürece bitişik nizam olmayacak. 

Vatandaşlarımızın beklentilerini göz önünde tutarak elimizden geldiği kadar, arsalarının karşılığını bulabilecek projeler düşünüyoruz. Otopark, yeşil alan ve kaldırım genişlikleri konusunda taviz vermeyeceğiz. Can ve mal güvenliği ile hava kirliliği gibi olumsuzluklar ortadan kalkınca modem binalarla birlikte kentimize olumlu katkılar sağlayacak" diye konuştu. 


KENT MERKEZİ'NİN OTOPARK SORUNU ÇÖZÜLECEK

Başkan Çoban otopark sorunu kentsel dönüşüm ile birlikte çözüme kavuşturacaklarını ifade ederek, "Kentsel dönüşüm yapılacak alanlar belediyemizin de bulunduğu Karaman Mahallesine komşu alanlar. 

Dolayısıyla kent merkezi olarak adlandırılan Karaman Mahallesi'nde yaşanan otopark ve yeşil alan sıkıntılarını bu alanlardaki düzenlemelerle çözeceğiz" dedi. 


FİYATLAR KATLANDI

Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında yapılan anketlere de değinen başkan Çoban, yapılan ihalenin şartlarından biri de vatandaşın bu alanlarda yapılacak çalışmalara bakış açısının ne yönde olduğuydu. Bunun için anket çalışması yapıldı. En azından vatandaş bu kentsel dönüşüm çalışmasını olumlu buluyor mu, bulmuyor mu bunu belirlemek istedik. Yapılan anket sonucunda iki bölgede yaşayan vatandaşların yüzde 90 kentsel dönüşüme olumlu yaklaştı. Bu oran kentsel dönüşüm uygulanan hiçbir ilde yakalanamamış. 

Bölge halkı olumlu yaklaşıyor. 

Bizim kentsel dönüşüm yaptığımı mahallelerde yüz metre karelik evler hava almıyor. İşık almıyor. Kentsel dönüşüm gündemde yok iken 10 bin liradan satılan arsalar ahşap evler, şimdi daha da pahalandı. Bu alanlarda ciddi bir fiyat artışı yaşandı. 

Kentsel dönüşüm bu alanları gelir getirici yer haline getirdi. El değiştirmeler arttı. 

Biz kentsel dönüşüme başlayınca tapulara belediye olarak şerh koyduk. Bu el değiştirmeleri yani alım satım işleri biraz durdurdu. 


EN ERKEN BAŞLAYABİLECEĞİM TARİH

2017 Çoban sözlerini şöyle tamamladı: "Biz kentsel dönüşümün ikinci ayağı olan yıkım ve yapım işlerini 2019 yılına kadar başlatmayı düşünüyoruz. Bu anlamda en erken 2017 yılında başlayabilir. Bu tarihten önce başlaması mümkün görünmüyor. Çünkü kayıp kişiler var mülk sahiplerinden, vakıf malları var, tescilli kültür varlıkları var. 

Bunlar tabi çalışmaların hızını yavaşlatıyor." 22 TANE TESCİLLİ KÜLTÜR VARLIĞI BULUNUYOR Kentsel dönüşüm uygulanacak iki bölgede 22 adet Tescilli Kültür Varlığı bulunuyor. Bu yapılar çalışmaların yavaş ilerlemesine neden olurken, hak sahibi vakıf ve kurumlara ulaşmakta zorluklar yaşanıyor. 


BÖLGEDEKİ BİNALARIN YÜZDE 24'Ü KÖTÜ DURUMDA

Afyonkarahisar Belediyesi yetkilileri bölgedeki binaların durumları ile ilgili geniş çaplı çalışma yapıldığını belirttiler. Yapılan çalışmalar sonucunda ] kentsel dönüşüm yapılacak alanda- ı ki binaların yüzde 24'ü kötü durumda. 

Kullanılabilecek durumda olanların oranı ise yüzde 65 civarında. 

Binaların yüzde 99'u 12 ve üstü yaşında. 


BÖLGEDE YAŞAYANLAR APARTMAN DAİRESİ İSTİYOR

Kentsel dönüşüm ihalesini alan firmanın yaptığı anketlerde bölgede yaşayanların çoğunluğunun apartman dairesinde yaşamak istediği ortaya çıktı. 

Bölgede yaşayan, 746 anne, 740 baba ve 813 çocuk toplam 2299 kişiyle anket yapıldı. 

Anketlerde yaşayanların yüzde 86'sının apartman dairesinde yaşamak istediği ortaya çıkarken, müstakil evde oturmak istediğini belirtenlerin oranı ise yüzde 14 olarak belirlendi. Ankette ortaya çıkan bir diğer konu ise yaşayanların yüzde 64'ü 100-125 metrekare büyüklüğünde evde oturmak isterken, evlerin 3 oda ve salondan oluşmasını arzu edenlerin oranı yüzde 80 olarak yansıdı. 

Bölgelerin jeolojik ve joeteknik zemin etütlerinin tamamlandığı belirtilirken, 1. Etab çalışmalarının bu yılın sonuna kadar tamamlanacağını vurgulandı. 2. 

Aşamasında ise binaların avam değerleri belirlenecek ve Bakanlık tarafından bölgeye yapılacak binaların değerleri ile karşılaştırılarak, bina sahipleri ile görüşmelere başlanacağı ifade edildi. (



Afyon Kocatepe Gazetesi


Geri Dön