29 / 04 / 2024

Kocaeli'de arazilerin kooperatiflere usulsüz satıldığı iddiası TBMM'de!

Kocaeli'de arazilerin kooperatiflere usulsüz satıldığı iddiası TBMM'de!

Kocaeli ilinde bazı arazilerin usulsüz olarak kooperatiflere satıldığı iddiası meclis gündemine taşındı. CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan konuya ilişkin soru önergesi hazırladı...



Kocaeli de arazilerin kooperatiflere usulsüz satıldığı iddiası TBMM de!

CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, Kocaeli ilinde bazı arazilerin usulsüz olarak kooperatiflere satıldığı iddiasına ilişkin soru önergesi hazırladı. Tarhan sorularının Tarım Ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlandırılmasını talep etti. 

Tarhan önergesinde "Kocaeli’nin Gebze Bölgesinde köylerde bulunan gelişme alanlarında, İstanbul odaklı iş yeri yapım kooperatifi adı altında kurulmuş birçok kooperatifçe gayrimenkul alımı yapılmıştır. İmar planına göre idarece sanayi alanı olarak öngörülmemiş ve sanayi alanı olarak öngörülmesinde planlama açısından hukukça sıkıntı bulunan sahalar satın almıştır." dedi.

"Gebze Kamuoyunda Mermerciler Fuar alanı olarak da bilinen arazide birçok usulsüz durum olduğu, uygulanmak istenen projenin değişikliğe uğradığı ve yeni projede kaçak yapılaşmanın, Orman Kanununa aykırı durumların ortaya çıktığı tespit edilmiştir." şeklinde açıklamalarda da bulunan CHP'li Tarhan bu bağlamda 8 soru sordu.

Tarhan'ın soruları

1- Özellikle Gebze bölgesinde olmak üzere Kocaeli sınırları içerisinde Orman Bakanlığı bünyesindeki arazilerden Kooperatiflere satış yapılmış mıdır?

2- S.S Doğaltaş Ürünleri işleme ve Elsanatları Toplu İşyeri Yapı Kooperatifine herhangi bir satış yapılmış mıdır?

3- S.S Doğaltaş Ürünleri İşleme ve Elsanatları Toplu İşyeri Yapı Kooperatifine Pelitli Mahallesinde tahsis edilen arazisinin Mermerciler Fuar Alanı olarak Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından onaylandıktan 1 ay sonra mevcut plandan kaldırıldığı doğru mudur?

4- Söz konusu yer ile ilgili nazım imar plan değişikliği, 6831 Sayılı Orman Kanununa uygun mudur?

5- Fuar olarak yapılması planlanan arazinin, fuar alanlarına ulaşılabilirlik açısından mevzuata aykırılığı var mıdır?

6- Uluslararası ölçekte fuar alanı olacağı beklenen alanın doğal sit alanı olduğu doğru mudur? Doğru ise bu arazide fuar alanı yapılması iznini hangi kamu kuruluşu vermiştir?

7- Sektörel nüfus verilerine göre Gebze Bölgesinden sanayiden kaynaklanan istihdamın yerleşeceği nüfus bölgesi olan sahada, yaklaşık 29 hektar net konut alanı plan değişikliği ile kaldırılmış ve başka bir alan gösterilmemiştir iddiası doğru mudur?

8- Bölge ile ilgili Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Meclisi tarafından değişikliği onaylanan Projenin Orman Kanunun 17. ve 18. Maddelerine, aykırı olduğu iddiaları doğru mudur?

 


Geri Dön