10 / 01 / 2025

Kocaeli'de tespit edilen hasarlı binalar için yürütülen çalışmalar TBMM'de!

Kocaeli'de tespit edilen hasarlı binalar için yürütülen çalışmalar TBMM'de!

17 Ağustos 1999 Marmara depreminden sonra Kocaeli ilinde tespit edilen hasarlı binalara yönelik yürütülen işlemler meclis gündemine taşındı. İYİ Parti'li Türkkan, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, 17 Ağustos 1999 Marmara depreminden sonra Kocaeli ilinde tespit edilen hasarlı binalara yönelik yürütülen işlemlere ilişkin soru önergesi hazırladı. Türkkan, sorusunun Çevre Ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

İYİ Parti'li Türkkan, ''17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nde Kocaeli’nde çok sayıda bina hasar almış; ağır hasar statüsünde olan ve yıkılmayı bekleyen İzmit'te 19, Başiskele’de 3, Körfez'de 3, Derince'de 3, Karamürsel'de 1 olmak üzere toplam 29 bina bulunduğu tespit edilmiş, orta hasarlı bina sayısı ise 1.250 olarak belirlenmiştir. 2012 yılında çıkan kanun çerçevesinde kentsel dönüşüm için 5.000 bina hakkında başvuru yapılmıştır. Bu binalardan 4.500'ünün yıkıldığı daha önce basında yer almıştır. İnşaat Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi de aradan geçen 21 yılda 29 tane ağır hasarlı binanın Kocaeli'nde hala ayakta olduğunu açıklamıştır. 1.500 tane binanın da orta hasarlı olarak içerisinde insanları barındırmaya devam ettiği ifade edilmiştir. Kocaeli AFAD İl Müdürü Salim Tekoğul, Ağustos ayında yaptığı açıklamada Kocaeli'ndeki 1.540 hasarlı binanın güçlendirildiğini, ancak iskansız ve ruhsatsız yapıldığını ifade etmiştir. Kocaeli’nde 496 acil toplanma yeri bulunduğu, bu alanların yüzde 60'ının da tabelalarının bittiği yine İl Müdürü tarafından ifade edilmiştir'' diye konuştu.

CHP Kırşehir Milletvekili Metin İlhan'ın soruları:
1-17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nden sonra Kocaeli’nde ağır hasarlı olduğu tespit edilen 29 binanın hala ayakta olduğu doğru mudur, aradan geçen 21 yılda bu binalar ile ilgili olarak neden bir adım atılmamıştır, olası bir depremde yıkılması beklenen bu binalar neden Bakanlık tarafından hala yıkılmamıştır? 
2-İlgili Belediyelerin yazıları ve çeşitli mahkeme kararları olmasına rağmen bu binalar için neden bu yazılara ve mahkeme kararlarına uyulmamıştır? 
3-Ağır hasarlı 29 binanın yıkılması Bakanlık programı dahilinde midir, bunun için işletilecek bir takvim belirlenmiş midir, büyük tehlike yaratan bu binalar ne zaman yıkılacaktır? 


Geri Dön