27 / 04 / 2024

Kocaeli'de yapı denetim firmalarına ceza yağdı!

Kocaeli'de yapı denetim firmalarına ceza yağdı!

1999’da yerle bir olan ve binlerce evladını depreme kurban veren Kocaeli’de, yapı denetim firmalarının ders almadığı ortaya çıktı. Firmalara ceza yağdı..



Kocaeli’de faaliyet gösteren bazı yapı denetim firmalarının; 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nde 285 bini aşkın binanın hasar görmesine ve resmi kayıtlara göre 17 bin 480 vatandaşımız hayatını kaybetmesine rağmen, durumdan ders almadığı ortaya çıktı. Dünkü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü kararına göre, ilimizde faaliyet gösteren birçok yapı denetim firması ve çalışanları eksik inceleme yaptıkları gerekçesiyle ceza aldı.

 

1 YIL CEZA ALDI

Bakanlık Yapı İşleri Genel Müdürlüğü kararına göre; Kuruluş Yapı Denetim firmasının, denetim sorumluluğunda bulunan İzmit 4413 ada, 31 parsel üzerindeki 896993 YİBF nolu yapıyı Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliği’nin 16. maddesinin 6. fıkrasına göre denetlemediği tespit edildi. Firmanın sorumlu denetim elemanı olan İnşaat Teknikeri ve Yardımcı Kontrol Elemanı Emrah Yetiş’e 1 yıl denetim faaliyetlerini durdurma cezası verildi. Ceza, 10 Nisan 2016’ya kadar geçerli olacak.

 

ŞİRKETE 9 AY CEZA

İzmit’te faaliyet gösteren Aygün Yapı Denetim firmasına da, sorumluluğunda bulunan Körfez ilçesi 848 ada, 19 parsel üzerindeki 596340 YİBF no’lu yapıyı 4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanunun 2. maddesinin (c) fıkrasında öngörülen esaslara göre denetlemediği gerekçesiyle 9 ay geçici faaliyet durdurma cezası verildi. Firmanın yapı denetim izin belgesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na geçici olarak devredildi. Firmanın cezası 2016 Ocak’ta son bulacak. Firmanın 2012’ye ait bir geçici durdurma kararının daha bulunduğu öğrenildi.

 

BERTEM FİRMASI KAPATILDI

Başiskele’de faaliyet gösteren ve üçüncü kez geçici süreli faaliyet durdurma cezası alan Bertem Yapı Denetim firmasının çalışması ise bakanlık tarafından tamamen durduruldu. Bertem Yapı Denetim firması, denetimini üstlendiği inşaatları 4708 Sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanun ve ilgili mevzuatta öngörülen hükümlere göre denetlemediği gerekçesiyle 2013 ve 2014 yıllarında faaliyet durdurma cezası almıştı. Ceza sayısı üçe çıkınca, 4708 Sayılı Kanunun 8. maddesi gereği firmanın faaliyetleri tamamen durduruldu.

 

3 ELEMANA 1 YIL CEZA

Bertem Yapı Denetim firmasının üç elemanı da denetim sorumluluğunda bulunan İzmit 646 ada, 3 parsel üzerindeki 553850 YİBF nolu yapıyı 4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanunun 2. maddesinin (c) ve (g) fıkralarında öngörülen esaslara göre denetlemediği gerekçesiyle birer yıl geçici faaliyet durdurma cezası aldı. İnşaat Mühendisi Neşe Ak, İnşaat Mühendisi Gökçen Salman ve İnşaat Mühendisi Murat Emeksiz bir yıl süreyle yapı denetim çalışması yapamayacak.

 

2 ELEMANA 1’ER YIL CEZA

Karamürsel ilçesinde faaliyet gösteren Ölçü Yapı Denetim firmasının 2 çalışanı da Karamürsel 344 ada, 72 parsel üzerindeki 883787 YİBF nolu yapıyı 4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanunun 2. maddesinin (c) ve (g) fıkralarında öngörülen esaslara göre denetlemediği için ceza aldı. İnşaat Mühendisi İbrahim Kaba ve İnşaat Mühendisi Şahin Canel, yapı denetim faaliyetlerinde bulunmaktan 1’er yıl süreyle yasaklandı. Cezalar, resmi gazetede yayımından itibaren 1 yıl süreyle geçerli olacak.


Bizim Kocaeli


Geri Dön