Kocaeli'deki 150 bin bağımsız birim güçlendirilmeli ya da yeniden yapılmalı!
Marmara Depremi'nin yıkıma neden olduğu Kocaeli'deki 150 bin bağımsız birimin, güçlendirilmesi ya da yeniden yapılması gerektiği belirlendi. İşte detaylar....
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi ve Kocaeli Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Fakültesi desteğiyle geçtiğimiz sene başlatılan "Deprem Riski Altındaki Yapıların Belirlenmesi Projesi" çerçevesinde şehirdeki yapı stoku incelendi.
Şehirde, 2007 yılı öncesinde inşa edilen yaklaşık 200 bin binanın incelendiği projede, 1999'dan önce yapılan 126 bin 461 ile 2000-2007 yıllarında yapılan 31 bin 129 bina olmak üzere toplam 157 bin 590 yapı ile ilgili risk analizi raporu hazırlandı.
Kentsel dönüşümde öncelikli bölgelerin belirlenmesi için tarama faaliyeti temmuzda bitirilen çalışmada, 150 bin bağımsız birimin güçlendirilmesi ya da yeniden inşa edilmesi gerektiği belirlendi.
TÜM ÖNCELİKLER DEPREME YÖNELİK BELİRLENDİ
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nden sonra geçen 25 senede pek çok noktada afetin izlerinin silindiğine dikkat çekti. Şehirde daha yapılması gereken işlerin olduğunu dile getiren Büyükakın, "Biz de bu dönemin bütün önceliklerini depreme yönelik şekilde sıraladık" ifadelerini kullandı.
Marmara Depremi'nden önce ve 2007 senesinden önce inşa edilen binaların tümünün dikkatle gözden geçirilmesi gerektiğine vurgu yapan Büyükakın, "Bu 2007'den sonra yapılanların hepsi sorunsuzdur anlamına gelmiyor. Sonrasında gerek inşaat aşamasında gerekse devamında müdahaleler olabilir, onların da kontrol edilmesi gerekir" dedi.
Büyükakın, "Riskli Alanlar Yönetmeliği"ne göre bir tarama faaliyeti gerçekleştirildiklerinin altını çizerek, şunları söyledi:
"Elimizde bir envanter mevcut. Nerede ne var, nereden başlanması gerekir? Bunu biliyoruz. Şu anda onun fizibilitesi sürdürülüyor. İlçe ilçe, mahalle mahalle yapı stokunun risk analizleri ve dönüşüm planlaması çalışmalarını yapıyoruz. Bina stokunun dayanıklılığına ilişkin çalışmanın yanında kamu binalarının ve köprülerin taranması, sanayi yapılarının afete hazırlık planlarının taranması, ayrı bir çalışma başlığıyla sürüyor. Zemin etütleri bir taraftan devam ediyor. Taramalar tamam, taramalar kapsamında fizibilite etütleri yapılıyor. Ön tespitlerimize göre 150 bin bağımsız birimin (bina değil) - bunların 30 bini kadar ticari alan, geri kalanları konut- güçlendirilmesi ya da yeniden yapılması gerekiyor. Bu nedenle özel sektörün de bir şeyler yapması lazım, insanların bir çaba içerisinde olması lazım. Dolayısıyla çok ince eleyip sık dokuyan ama vakit de kaybetmeyen bir yaklaşım içinde çalışma yapıyoruz."
6 BİN CİVARINDA KONUTTA YENİLEME ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, afet sonrasında yapılması gerekenler ile ilgili planların da hazırlandığıne, bütün senaryoların da güncellendiğine dikkat çekti ve depremden bu güne Kocaeli'de 27 bine yakın yeni konut inşa edildiğini söyledi.
"Bunun içinde TOKİ, Emlak Konut, Kent Konut bulunuyor. Şehrin 7 noktasında kentsel dönüşüm çalışması sürüyor ancak bunlar dönüşmesi gereken, yenilenmesi gereken stokla kıyaslandığında hala yeterli sayılar değil. 6 bine yakın konutta yenileme çalışmaları, yeni stok üretme çalışmaları sürüyor" diyen Büyükakın, şahısları da yerinde dönüşüme teşvik edecek fizibilite çalışmalarını sürdürdüklerinin altını çizdi.
Büyükakın, 688 taşınmaz kültür varlığı yapısının da tek tek ziyaret edildiğine, eprem risklerinin gözlemlendiğine ve olası yıkılma durumunda potansiyel can kaybı riskinin incelendiğine dikkat çekti.