28 / 04 / 2024

Kocaeli'deki Çıpalı Konak restore ediliyor!

Kocaeli'deki Çıpalı Konak restore ediliyor!

Çalışmalarını hız kesmeden sürdüren Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Karamürsel’in Ereğli Mahallesi’ndeki tarihi yapıları restore ediyor.



Çalışmalarına hız kesmeden devam eden Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Karamürsel’in Ereğli Mahallesi’ni eski nostaljik günlerine geri döndürüyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nde yer alan habere göre, şirin bir sahil yerleşkesi olan Ereğli bir zamanların Yeşilçam filmlerine konu oldu. Burada bulunan kendine has evler filmlerin vazgeçilmez mekânları arasındaydı. Zamanla bakımsızlıktan kullanılmaz hale gelen binalar için Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, restorasyon projesi hazırladı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi restore ettiği yapılar dışında diğer yapılar için de ev sahiplerine proje desteği de veriyor. Çalışmalar kapsamında Ereğli 5-6-7 parseldeki yapının dış sıva uygulaması biterken pencere doğramaları da takılmak üzere geldi.

AHŞAPLARIN DAYANIKLILIĞI ARTIRILIYOR

Proje kapsamında Ereğli Evleri olarak bilinen yapılar da restore ediliyor. Tarihi ve estetik açıdan oluşturdukları dokuyla Ereğli’nin simgesi haline gelen binalar  içinde en dikkat çekici olanlardan Çıpalı Konak ve 5,6,7 parseldeki yapılar restore ediliyor. Çıpalı Konak’ta sıva imalatları tamamlanırken ahşap doğrama işlerine de başlandı. Çıpalı Konak’ın 2. katında ayrıca emprenye çalışmaları ile ahşabın olumsuz şartlara karşı da dayanıklılığı arttırıldı. Ayrıca tek kat astar atılan pencere doğramalarının da montajı da yapılmaya devam edildi.

DIŞ SIVA UYGULAMASI TAMAMLANDI

5-6-7 parsel de yer alan yapıda ise dış sıva uygulaması biterken doğrama montajı işleri başlayacak. Zemin taş temel güçlendirmesi de tamamlanan yapının ahşap döşeme ve ahşap tavan kaplamaları şeklinde uygulamaları da devam ediyor. 5-6-7 parseldeki yapıda pencere doğramaları gelirken 2. kat emprenye işleri yapılacak. Tek kat astar atılarak pencere doğramalarının montajına da başlayacak 5-6-7 parseldeki yapıda, dış cephede hidrolik kireç esaslı ince sıva imalatları da  tamamlandı.

OSMANLI TÜRK EVİ ÖZELLİĞİ

Yenilenen yüzleriyle tarihi evler, sosyal ve kültürel amaçlı kullanılmak üzere Ereğli halkına hizmet verecek. Kocaeli Ereğli Evleri, Osmanlı Türk evinin geleneksel özelliklerini yansıtan üsluplarıyla sahile paralel olarak birçok 2 katlı ahşap, kagir evlerden meydana geliyor. Adını ön cephesinde yer alan çıpa şeklindeki kabartma motiflerinden alan ve Ereğli Evlerinin en dikkat çekenlerinden olan Çıpalı Konak, bir zemin iki normal kattan meydana gelen ikiz yapı özelliği gösteriyor. Ön cephesindeki Ereğli’yi yansıtan çıpa motiflerinin yanı sıra, giriş kapılarına çıkılan çift taraflı merpenleri de ayrı bir estetik unsur olarak ön plana çıkıyor.


Geri Dön