04 / 05 / 2024

Koğuş yerine villa tipi Çocuk Evleri hayata geçiyor!

Koğuş yerine villa tipi Çocuk Evleri hayata geçiyor!

Koğuş tipi yurtlar yerine villa tipi Sevgi Evleri ile apartmanlarda halkla iç içe Çocuk Evleri hayata geçiyor. Yurttan eve çıkan çocuğun bir müddet sonra eli, yüzü, fiziki görüntüsü bile değişiyor



Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, Adalet Akademisinden yaklaşık 50 hâkim ve savcı adayını SHÇEK Saray Rehabilitasyon Merkezi ve Sevgi Evlerinde ağırladı. Sevgi Evi ve Çocuk Evi projelerini anlatan Bakan Kavaf ve beraberindekiler, alışılmış koğuş tipi Çocuk Yurtlarından tamamen farklı, villa tipi dizayn edilmiş iki katlı Sevgi Evlerinden birinin zilini çalan çaldı. Sevgi Evlerinde yaş aralıkları 3ü geçmeyen, evin büyüklüğüne göre 8 ila 12 çocuğun, en az lise mezunu bakım elemanları ile kaldıklarını, her evde bir de öğretmen olduğunu anlatan Bakan Kavaf, Türkiye genelinde 35 ilde 235 villa tipi Sevgi Evi bulunuyor. Şu anda 96 tanesinin de yapımı devam ediyor, 4 bin 500 çocuk Sevgi Evlerinde kalıyor dedi.

Çocuk Evlerinin site şeklindeki Sevgi Evlerinden daha farklı bir konsepte sahip olduğunu anlatan Bakan Kavaf, çocuk evlerinin şehrin muhtelif semtlerinde kiralanan, satın alınan ya da hayırseverlerin bağışladığı evler olduğunu söyledi. Bir apartmanda en fazla bir tane ev açtıklarını kaydeden Kavaf İkinci bir evi açmıyoruz, çünkü çocuklar komşuları ve toplumla sosyal ilişkiler geliştirsinler istiyoruz dedi. Her çocuk evinde 6 ila 8 çocuğun, bakım elemanları ile birlikte kaldığını aktaran Kavaf, 33ü Ankarada olan çocuk evlerinden Türkiye genelinde 350nin üzerinde bulunduğunu söyledi. Bu evlerde 2 bin civarında çocuğun kaldığını belirten Kavaf, aynı hızla gidilmesi halinde 4 yıl içinde koğuş tipi binaların hepsinin tasfiye edilmiş olacağının müjdesini verdi.

Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, Koğuş tipi yurttan, Sevgi Evine çıkardığımız çocuklarımızın bir müddet sonra eli, yüzü, fiziki görüntüsü bile değişiyor. Davranışları değişiyor. Özgüveni artıyor dedi. Yurtta kalan çocuklarda, bütün hizmetler önlerine geldiği için sorumluluk duygusunun çok gelişemediğine dikkat çeken Kavaf, Ama bu ev tipi işleyişte çocuklarımızın sorumluluk duygularının daha yüksek olduğunu, hayata daha iyi tutunduklarını görebiliyoruz.  Bunu okul başarılarında da görüyoruz. Evde kalan çocuklarımızın ders başarıları 5 üzerinden 3.5in altına inmiyor diye konuştu.

Bakanlık olarak yaptıkları çalışmaları da anlatan Bakan Kavaf Şu anda 50 bin yaşlımıza evde bakım ücreti ödüyoruz. 250 bin engellimizin bakımı için de ailelerine her ay düzenli ödeme yapıyoruz. Maddi imkansızlık nedeniyle SHÇEKe verilmek istenen 30 bin çocuk için ailelerine çocuk başına ayda 400 TL ödeme yapıyoruz dedi.
Star


Geri Dön