Kent Haberleri

Kök maaşı 6.500, 8.020 TL olanlara 'sıfır zam' şoku! Hangi emeklilere zam yok? 

Enflasyon zammı emeklilerin kök maaşlarına yansıtıldığı için yaklaşık 3.6 milyon emekliye Temmuz'da sıfır zam gelmiş olacak. İşte o son dakika rakamlar...

Haziran ayına ilişkin enflasyon rakamları dün resmen açıklandı. Rakamlarla beraber memur ve emekli zamları belli oldu. Bu kapsamda Temmuz'da işçi ve BağKur emeklisine yüzde 24,73, memur emeklisine yüzde 19,31 zam uygulanacak. Ancak, emekli ve memur maaşlarına düşük zam yapılması için enflasyonun düşük getirildiği ifade ediliyor. 

Düşük enflasyon oranları nedeniyle yalnızca çalışanlar değil, emekliler de kayıp yaşadı. Enflasyon zammı emeklilerin kök maaşlarına yansıtıldığı için yaklaşık 3.6 milyon emekliye Temmuz'da sıfır zam gelmiş olacak. 

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre; Örneğin kök maaşı 6 bin 500 TL olan ve Hazine desteğiyle yılın başından bu yana 10 bin TL maaş alan emeklilerin kök aylıkları, Temmuz itibarıyla 8 bin 107 Türk Lirası olarak değişecek. Fakat eline geçen para yine 10 bin TL olacak. 

Yani bu emekliye hiç Temmuz zammı yapılmamış olacak. 

Aynı şekilde kök aylığı 8 bin 20 TL'den düşük olan tüm emeklilere de sıfır zam yapılacak. Kök maaşı 8 bin 17 TL'den fazla olan ve 10 bin TL'den düşük kalan milyonlarca dar gelirli emekli de yüzde 24.73’ten düşük zamla yetinmek zorunda olacak. 

Hazine destekli en düşük emekli maaşının 10 bin TL'yi geçmesi için hükümet tarafından acilen kanun çıkarılması gerekiyor. Fakat iktidardan geçtiiğimiz süreçte yapılan açıklamalarda bütçeye maliyetine dikkat çekilmişti. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuya ilişkin açıklamasında "Geçtiğimiz günlerde emekli maaşlarına şu kadar zam uygulayacağız diyen muhalefetin nasıl boş konuştuğunu örneklerle anlattım. Sözü edilen yükselişleri, ülkenin tüm yatırımlarını durdursak, eğitim veya sağlık harcamalarının tamamını buraya aktarsak, kamu görevlilerine aylık vermesek bile karşılayamıyoruz" demişti. 

Aynı şekilde enflasyon zammı asgari ücrete de yapılmayacak. Asgari ücrete ara zam yapılabilmesi için iktidarın karar alıp Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nu toplaması gerekli. 

Fakat hükümet tam aksine asgari ücrete zam uygulanmayacağını duyurdu. Asgari ücrete zam yapılmaması tüm özel sektör çalışanlarında olumsuz etki edecek. Özel sektör çalışanları endişeyle şirketlerinin zam kararını beklerken, asgari ücrete zam gelmemesi halinde birçoğunun elini zayıflatmış olacak. 

Bununla beraber pek çok kurumsal şirket çalışanlarına yüzde 25 oranında zam yapılması yönünde karar verdi. 

Ünlü kripto fenomeni konut almak isteyenler için 'Bu şartlara dikkat' diyerek, tarih verdi! 

10 Haziran 2023 ve 10 Temmuz 2023'te kira sözleşmesi imzalayan ne kadar kira verecek? Rakam rakam hesaplandı!

Gayrimenkul sektöründe ikinci el konutlar S.O.S veriyor!