03 / 05 / 2024

Kombi bakımı 100 milyon dolara ulaşıyor!

Kombi bakımı 100 milyon dolara ulaşıyor!

Kış öncesi bakımlarını yaptırmayanlar zor günler yaşarken, Türkiye'de henüz yeteri kadar önemsenmeyen kombi bakım sektörünün büyüklüğü de 100 milyon dolara ulaşıyor



SOGUK havaların gelmesiyle birlikte, evlerde kombiler de yanmaya başladı. Ancak bir çok tüketici, kombilerine bakım yaptırmadıkları için kombilerinden hem gerekli performansı alamıyorlar hem de zarara giriyorlar. Kış öncesi bakımlarını yaptırmayanlar zor günler yaşarken, Türkiye'de henüz yeteri kadar önemsenmeyen kombi bakım sektörünün büyüklüğü de 100 milyon dolara ulaşıyor. 800 milyon dolarlık kombi sektörünün yüzde 15'ini kombi bakımı oluştururken, Türkiye'de toplam 5 milyon kombi bulunuyor. Periyodik bakımlarmı yaptıran tüketicilerin oranı ise yüzde 3'te kalıyor. Sektör temsilcileri ise ancak tüketicilerin bilinçlendirilmesi sayesinde sektörün daha da büyüyebileceğini belirtiyor.

Bakım yetersiz
Kullanılmakta olan ve yeni alman kombilerde ısıtma veriminin yüksek olması, düşük yakıt maliyeti, konforlu bir kullanım ve güvenlik için kış sezonu öncesinde en az yılda bir kez olmak üzere mutlaka bakım yapılmasını öneriliyor. Türkiye'de her yıl yaklaşık 500 bin civarmda yeni kombi satışının yapılıyor.
Bugüne kadar işletmeye alınmış olan toplam kombi adedinin yaklaşık olarak 5 milyon oluyor. Sektörün en büyük problemi ise bu potansiyele rağmen, bakım oranının yeteri kadar yaptırılmıyor olması.

Gereksiz kullanım
Teknik anlamda ısıtma veriminin üst düzeyde olması ve düşük yakıt maliyetini azaltmak için kış öncesi ve kış sonrasında olmak üzere yüda iki kez periyodik bakım yapılması gerekiyor. Kombi yerinde bakım işlemi kombinin kullanım süresi ve şartlarına bağlı olarak 30-60 dakika arasmda sürüyor. 60-100 TL arasmda değişen bakım ücreti almıyor. Bakım uzun süre yaptırılmamışsa cihazm kullanım süresi göz önüne alınarak bakım işlemi atölye şartlarında detaylı olarak yapüabiliyor. Kombi bakımı yapmamanın verim düşüklüğü, maliyet artışı ve . güvenlik açılarından sorunlar yaratabilirken, periyodik kombi bakımlarının yaptırümaması nedeniyle, verimli bir yanma reaksiyonu sağlanamaması sonucu ısıtma kayıpları, yüksek yakıt maliyetleri ve gereksiz enerji kullanımlarına sebep oluyor.
Hürriyet


Geri Dön