29 / 04 / 2024

Konak Tüneli davasında flaş gelişme!

Konak Tüneli davasında flaş gelişme!

TMMOB Şehir Plancıları Odası'nın Konak Tünelleri'ne izin veren imar planı değişikliğinin iptali için açtığı davayı mahkeme reddetti. TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu şu açıklamayı yaptı...



TMMOB  İzmir  İl Koordinasyon Kurulu adına yapılan yazılı açıklamada geçtiğimiz yılın başından bu yana hem hukuksal boyutta, hem de kamuoyunu bilgilendirmek üzere yaklaşık bir yıldır çeşitli platformlarda 'Konak Tüneli Projesi' hakkında mücadele edildiği hatırlatıldı. Konak-Yeşildere Bağlantı Yoluna ilişkin 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği'ne karşı TMMOB Şehir Plancıları Odası'nın idari yargıda açtığı davanın ret ile sonuçlandığı belirtilen açıklamada şu görüşlere yer verildi.


"Şehir Plancıları Odamızın yürüttüğü üç dava sonucunun aleyhimize sonuçlanmasıyla ne yazık ki kültürel, doğal değerlerimiz, yaya güvenliğimiz yok sayılmış, Damlacık halkının yaşam alanı zorla zaptedilmiştir. Heyelan bölgesinden geçen hattın durumu hiçbir bilimsel temele oturmadan, jeolojik etütleri dahi sağlıklı biçimde yapılmadan, İzmir'in tarihi kent merkezine, yoğun taşıt trafiğinin sokulması uygun görülmüş ve kaçak başlayan, hukuksuz bir inşaatın yasal hale getirilmesi hukuk nezdinde de kabul görmüştür. Ayrıca dava sürecinde bilirkişi incelemeleri yapılmış ve bilirkişilerce bilimsel raporlar oluşturulmuştur. Ancak süreçte davaya konu olan planların incelenmesi sonucu oluşturulan bilirkişi raporu, alanın hem arkeolojik sit alanı, hem kentsel sit alanı, hem de yerleşim alanı olduğu gerçeğini dikkate almaksızın doğrudan ulaşım talepleri dikkate alınarak hazırlanmış ve bunu takiben rapora yaptığımız itiraza karşın dava aleyhimize sonuçlanmıştır. Kaçak başlayan Konak-Yeşildere Bağlantı Yolu Projesi'ni yasallaştıran Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanan imar planlarına ilişkin dava süreçleri olumsuz sonuçlansa da, açıkladığımız gerekçeler ışığında tüm kamu idarelerinin, kent kimliğinin korunması için üzerine düşen görevleri yerine getirmesini bekliyoruz. Ayrıca, kentlerimize, yaşam alanlarımıza yönelik bu saldırılara, TMMOB'a bağlı meslek odaları olarak her platformda karşı duracağımızı belirterek, İzmir'in merkezine kara bir delik açmış olan Konak Tüneli Projesi'ne yönelik yargıda sürdürdüğümüz mücadelemizi, kentsel muhalefetin yanında da devam ettireceğimizi ve konunun takipçisi olduğumuzu basın ve kamuouyu ile paylaşırız" denildi. 


Hürriyet




Geri Dön