23 / 11 / 2024

Kongre turizmi sektörü canlandırıyor!

Kongre turizmi sektörü canlandırıyor!

Çeşitli kaynaklara göre turizm sektörü, dünya genelinde önemli bir gelişme gösterdi. 1995 yılında 20 bin olan kongre organizasyonu, 2005 yılında 35 binin üzerinde gerçekleş ti...




Özellikle son 10 yılda, bu sektördeki gelişmenin dünya turizminin çok üstünde seyretmesiyle hızla büyüyen uluslararası kongre pazarından daha fazla pay elde etmek isteyen ülkeler arasındaki rekabet de arttı.


Tarih ve kültür hazinesi çok zengin olan Türkiye, kongre turizminde yılda 6,5 milyon turist ağırlarken bu alandan yaklaşık 2,5 milyar dolar gelir elde ediyor. Daha iyi pazarlama teknikleriyle pastanın beş yıl içinde 5 milyar doları aşması bekleniyor.


AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, kongre turizmi kavramıyla 1995 yılında HABİTAT II'nin İstanbu'da düzenlenmesiyle tanışan Türkiye, ilk ciddi kongre merkezine de Habitat II nedeniyle tamamlanan Lütfü Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı ile kavuştu. 


-En önemli üs İstanbul


Kongre katılımcıları genel olarak, kültür düzeyi ve gelir seviyesi yüksek kesimlerden oluştuğu için kongreye katılımın yanı sıra bir tatil imkanı ve en azından bir turistik kenti ziyaret etme ve eğlenme şansını da elde ediyor.


Bu itibarla kongrenin konusu kadar yapıldığı mekan ve mekanın yer aldığı kent de önem taşıyor. Son dönemlerde 5 yıldızlı büyük tesislerde yapılan kongreler, dünyada olduğu kadar Türkiye'de de ön plana çıkıyor.


Bu alanda Barcelona ve Berlin gibi kentler başı çekerken son 20 yılda turizm konusunda yapılan atılımlarla ülkemiz Akdeniz Çanağı'nın önemli bir turizm ülkesi olmayı başardı. Kongre turizminde Türkiye'nin en önemli üssü olan İstanbul'un, kongre ve etkinlik turizminde de yeri giderek parlıyor. 


Aynı anda 45 etkinliğin düzenlenebildiği Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Salonu'nun yanı sıra şehirdeki bu amaçla kurulan otellerin sayısı da her yıl artıyor. 


-Sektör 200 milyar ciroya ulaştı


Türkiye, dünya sıralamasında en fazla katılımcı kongreler açısından ilk 24 içinde yer alırken, İstanbul ise 22'nci sırada geliyor. Buna göre dünya turizm gelirinin 770 milyar doları aştığı düşünüldüğünde, kongre turizminin aldığı payın da 200 milyar dolara yaklaştığı tahmin ediliyor.


Türkiye'de gerçekleştirilen tüm uluslararası kongrelere yılda 40-45 bin kişi katılıyor. İstanbul ve Antalya'nın dışında İzmir,  Ankara  ve Muğla gibi gelişkin bölgeler de kongre turizminde adından söz ettiriyor. 


Bursa ve Eskişehir gibi iller de bu alanda önemli yatırımları hayata geçirme aşamasında. 


-Sıradan turiste göre 4 kat fazla gelir bırakıyorlar


Dünya pazarında ilk sıraları ABD, Almanya, İngiltere, Fransa, İspanya ve İtalya gibi ülkeler alırken, yapılan kongrelerin yüzde 59'u Avrupa, yüzde 19'u Amerika ve yüzde 16'sı da Asya kıtasında gerçekleştiriliyor. İlk 10 ülkenin uluslararası pazardan aldığı pay ise yaklaşık yüzde 50. Kentler bazında bakıldığında ise Paris, Berlin, Prag, Viyana, Singapur, Brüksel, Cenova, Helsinki, Londra, Amsterdam ve New York gibi kongre merkezleri pazardan yüzde 20 oranında pay alıyor. 


Her yıl düzenlenen tıp kongrelerine 2,6 milyon kişi katılırken sadece yeme içmeye 2,5 milyar dolar harcıyor. Kongre harcamalarının oluşturduğu iş hacmi 216 milyar dolarken bu hacim 1,5 milyon kişiye ulaşıyor. 


Bu turizm türünün büyüme hızı, kıtalar itibariyle sürekli değişim göstermesine rağmen ortalama yüzde 6-10 bandında seyrediyor. Eğitim seviyesi ve alım gücü yüksek olan bir kongre turisti, kıyı turizmi için gelen turistlere oranla dört misli daha fazla harcama yapıyor. Bu özelliğiyle bir kongre turisti, sıradan dört turiste bedel.


-Her şey dahildeki sorunlar kongre turizmine yöneltiyor


Bu turistlerin yüksek harcalamalarının yanı sıra gittikleri yerin tanıtımına önemli katkıları bulunrken, iş getirme potansiyelleri ayrı bir önem taşıyor. Bununla birlikte kongre turizminin toplam 37 farklı sektöre katkısı da saptanmış. Her şey dahil sisteminde yaşanan sorunlar ve getirdiği kazancın az olması nedeniyle Türkiye'de yükselişe geçmesi beklenen kongre turizmine, birkaç yıl içinde katılacak kentlerin sayısının artması ve bu alandan elde edilecek gelirin birkaç milyar dolara ulaşması bekleniyor. 


Dünyada seyahat eden 700 milyon kişinin yüzde 10'undan fazlası toplantı amacıyla seyahat ediyor. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) verilerine göre ise kongre amaçlı ülkeye turistler, üç gün içinde kişi başı 2 bin avro bırakıyor.


AA


Geri Dön