22 / 12 / 2024

Canan Grubu konut sektöründe Avrupa'ya açılıyor

Canan Grubu konut sektöründe Avrupa'ya açılıyor

İpek Şampuanı L'oreal' a satan Canan Grubu, şimdi konut sektöründe Avrupa'ya açılmaya hazırlanıyor.



Türkiye'de İpek şampuan markasının yaratıcısı Canan Kozmetik'i 2007 sonunda Fransız L'oreal firmasına satan Canan Kozmetik'in kurucusu Necati Akyazıcı, konut sektöründe lüks yapılar yapma amacıyla ortağı Hasan Bulut ile birlikte kurduğu Canan Yapı'yı yurtdışı yatırımlara da yönlendireceklerini söyledi. Akyazıcı "Türkiye'deki konut yatırımlarımız yanı sıra Avrupa pazarında da konut üretmeyi planlıyoruz. Yabancılar Türkiye'ye geldiğine göre bu rekabette Türkiye'yi de yurtdışına taşıyacak firmalar olacaktır. Bizde bu firmalardan biri olabiliriz" dedi.

Necati Akyazıcı, "Mevcut konut stokunun yüzde 85'i, belki yüzde 90'ı son derece güvensiz ve konforsuz. Bu konutların önümüzdeki 30-50 yılı götürecek bir takati yok. Deprem olmasa dahi bunlar insanların yaşayacağı konutlar olmaz. Önümüzdeki 30 yılda da gayrimenkul sektörü en çok değer artışı olan, uzun vadeli bir yatırım dalı olacak" diye konuştu.

Akyazıcı, konut fiyatlarıyla ilgili olarak, "İnşaat şirketleri ürettikleri konutları bugün 2006'da ulaşılan fiyatların altında satıyorlar. Arsa fiyatları geri gitmeyeceğine göre bugün konut fiyatları en ucuz seviyesinde diyebiliriz. Daha aşağı düşmez mi? Eğer çok büyük bir kriz ortamı olursa, belki insanlar icraya düşmemek için daha ucuza, malını, mülkünü değerinin yarı fiyatına satmak zorunda kalırlarsa düşebilir tabii ki. Ama bu bir fiyat düşüşü değil ciddi bir kriz ortamı demektir" dedi.

Türkiye'de İpek şampuan markasının yaratıcısı Canan Kozmetik'i 2007 sonunda Fransız L'oreal firmasına satan Canan Kozmetik'in kurucusu Necati Akyazıcı, konut sektöründe lüks yapılar yapma amacıyla ortağı Hasan Bulut ile birlikte kurduğu Canan Yapı'yı İstanbul Ataşehir'deki Canan Residence projesinin ardından yurtdışı yatırımlara da yönlendireceklerini söyledi. Akyazıcı "Türkiye'deki konut yatırımlarımız yanı sıra Avrupa pazarında da konut üretmeyi planlıyoruz. Yabancılar Türkiye'ye geldiğine göre bu rekabette Türkiye'yi de yurtdışına taşıyacak firmalar olacaktır. Bizde bu firmalardan biri olabiliriz" dedi.

İpek Markası'nın yaratıcısı Canan Kozmetik'in Fransız L"oreal firmasına satış sürecini ve konut sektöründeki gelişmeleri  değerlendiren CananYapı Yönetim Kurulu Başkanı Necati Akyazıcı " konut sektörünün gelecek 30 yılda da en gözde yatırım alanı olacağını savundu. Akyazıcı "Mevcut konut stokunun yüzde 85'i, belki yüzde 90'nın son derece güvensiz ve konforsuz.Bu konutların önümüzdeki 30-50 yılı götürecek bir takati yok. Deprem olmasa dahi bunlar insanların yaşayacağı konutlar olmaz. Önümüzdeki 30 yılda da gayrimenkul sektörü en çok değer artışı olan, uzun vadeli bir yatırım dalı olacak" diye konuştu.

ARSALAR DAHA DA DEĞERLENECEK
Konut yapımında oluşan maliyetleri değerlendiren Akyazıcı, bir ürünün maliyetinin altında satılmaması gerektiğini belirterek "Eğer satılırsa bir daha üretilemez. Bugün konut fiyatını oluşturan faktörlerin başında yapı kısmı kadar arsa maliyetleri geliyor. Özellikle şehir merkezlerine doğru gittiğinizde konutun veya ticari yapının değerinin en büyük payının, yüzde 80-85'ler kadar kısmının arsadan oluştuğu görülüyor. Bundan sonra da arsa üretilmeyeceğine göre, işte kentsel dönüşüm gibi projelerle üretilen arsaların da ve bu arsalar üzerine inşa edilecek yapıların değeri artacak. Dolayısıyla bir yapının temel taşlarından biri olan arsanın değeri sürekli artacak" diye konuştu.

KONUT FİYATI GELEBİLECEK EN DÜŞÜK DÜZEYDE
Akyazıcı, konut fiyatlarının gelinen aşamada düşük olduğunu ifade ederek şu görüşleri açıkladı:
"İnşaat şirketleri ürettikleri konutları bugün 2006'da ulaşılan fiyatların altında satıyorlar. Oysa maliyetler 2007 ve 2008'de hep artma eğiliminde gidiyor. Arsa fiyatları geri gitmeyeceğine göre bugün konut fiyatları en ucuz seviyesinde diyebiliriz. Daha aşağı düşmez mi? Eğer çok büyük bir kriz ortamı olursa, belki insanlar icraya düşmemek için daha ucuza, malını, mülkünü değerinin yarı fiyatına satmak zorunda kalırlarsa düşebilir tabii ki. Ama bu bir fiyat düşüşü değil ciddi bir kriz ortamı demektir. Normal zamanda inşaat yapı maliyetleri bu seviyede olduğu sürece, konut fiyatlarının düşeceği son seviye bugünkü seviyedir. Bunun altında bir fiyat oluşamaz, olursa da bu sektör zaten hayatını devam ettiremez."


Geri Dön