Sektörel

Konkordatoda alarm zilleri çalıyor! İnşaat sektörü 398 başvuru ile ilk sırada!

Son 1 senede konkordato başvuruları yüzde 55 oranında artarken, inşaat sektörü 398 başvuruyla ilk sırada yer aldı.


Son dönemlerde Türkiye ekono­misinin kritik gelişmeleri arasında yer alan konkordato fur­yası borsaya da sıçradı. İlk kez ana pazarda işlem gören Mega Polieti­len konkordato, ilan etti. Mega Po­lietilen, Kamuyu Aydınlatma Plat­formu’na (KAP) yaptığı açıklamaya göre, alacaklılar tarafından başlatı­lacak haciz işlemleri nedeniyle  üre­tim faaliyetlerinin aksamaması için cuma günü konkordato başvurusu yaptı. 

Dünya’dan Birol Bozkurt, Hamide Hangül ve Hayati Arıgan imzalı habere göre mahkeme aldığı karar ile 3 ay süreli konkordato kararı verdi. Söz konusu şirket konkordato döneminde ban­kalar başta olacak şekilde alacaklılara olan borçlarının yeniden yapılandı­rılması için görüşmeler yürütecek. Şirket ayrıca sermaye artırım süreci­nin sürdüğünü ve Sermaye Piya­sası Kurulu'na (SPK) başvuruda bu­lunacağını kaydettim.

İLK SIRADA İNŞAAT VAR

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre mahkemelere yapılan başvuru­larda, 2024’ün ilk 7 ayında 334 konkordato başvurusu reddedildi. Yine aynı dönemde başvuruların 55 tanesi if­lasla sonuçlandı. Bu sene aylık bazda incelendiğinde, geçici mühlet kara­rı verilen konkordato başvuruların­da en yüksek rakama Temmuz’da ulaşıldı. Bu sene Ocak ayında 93 olan sayı, Kurban Bayramı’nın olduğu Haziran ayında 114’e, Temmuz ayında 183’e çıktı. Bu da aylık yüzde 60,5, yıl başından bu ya­na yüzde 97 artışa işaret ediyor. Bu sene Temmuz ayında 183 konkordato için geçici mühlet kararı verilerken, ke­sin mühlet kararı verilenler 66 oldu. Geçtiğimiz ay yapılan başvuruların 7 tanesi iflasla sonuçlanırken, 59 başvu­runun reddedildiği kaydedildi.

Sektörlerine göre bakıldığı zaman en riskli sektörler ilk 7 ayda 398 şirket başvurusuyla inşaat ilk sıra­da geldi. Bunu tekstil 210, akaryakıt 75, giyim 72, gıda 68, mobilya 66, me­tal ürünleri 62, otelcilik 61, tarım 57, enerji 50 şirketle takip etti. Ayrıca yine paylaşılan detaylara göre en çok kon­kordato alan illerde İstanbul, bu yılın ilk 7 ayında 796 başvuruyla zirveye yükseldi. İstanbul’u başkent Ankara 376, Bursa 139'le konkordatoyla takip etti. 2018 yılında hayata giren konkordato müessesin­den yüzlerce şirket yararlandı. Kon­kordato talep eden şirketlere en fazla 23 ay süre verilirken şirketlerin alacak­lılar ile anlaşmaya giderek borçlarını yapılandırıyor.

YÜZDE 55 ARTTI


Kakıcı Şimşek Hukuk Bürosu Kurucularından Av. Elvan Kakıcı Şimşek konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada konkordatoda son bir senede yüzde 55 artış olduğuna işaret ederek, şunları söyledi: “2023’te toplam 1516 konkordato talebi olurken 2024 yılının ilk 7 ayında söz konusu bu rakam 1554 şeklinde oldu. En riskli sektörler listesinde ise ilk sırayı 398 firma ile inşaat sektörü alırken, sektörde geçen senenin tamamında 143 konkordato tale­bi varken bu yılın ilk 7 ayında bu sayı 97’ye ulaştı. Konu ile ilgili açıklamalar yapan sektör tem­silcileri, devletten ödeme alama­ma sorununa dikkat çekerken, konkordato taleplerinin geçen seneye göre yüzde 50-55 arttığı görül­üyor.”

Konut sahibi olmak isteyenler geçmişe dönüyor! Topraktan ev sahibi olmak için yarış başladı!

İnşaat mühendisleri bu konuyu tartışıyor: Tuğla mı yoksa gazbeton mu? 

Barınma krizi büyüyor! Öğrenciler artık kiralara göre üniversite belirliyor!