28 / 08 / 2024

Konkordatoda en yüksek risk inşaat sektöründe: İnşat firmalarının 44'üne konkordato kararı çıktı!

Konkordatoda en yüksek risk inşaat sektöründe: İnşat firmalarının 44'üne konkordato kararı çıktı!

Bu senenin ilk altı aylık döneminde konkordato başvurularında geçici mühlet kararı verilen şirket sayısı 605’i buldu. En yüksek riskin tekstil ve inşaatta olduğu belirtildi. 



Reel sektörün üzerine 2018 ve 2019 yıllarında adeta kabus gibi çöken konkordatoların, yılbaşından bu güne adeta freni boşaldı. Aylık bazda konkordato başvuruları, son 3 ayda 100’ün üzerinde olurken; bu senenin ilk yarısında konkordato geçici mühlet kararı verilen dosya sayısı 2023 yılının tümünü geride bırakmış durumda. 

Önde gelen iş dünyası örgütleri suiistimallerin artmaması ve mağduriyetlerin engellenmesi amacıyla Ankara’da Adalet Bakanlığı ve ekonomi yönetimi ile yoğun temaslar sürdürüyor. 

Ekonomimcom'dan Merve Yiğitcan'ın haberine göre; Konkordatotakipcom''un verilerine göre, nisanda 105, mayısta 172 olan konkordato sayısı, haziranda 114 şeklinde kaydedildi. 

Konkordatoda en yüksek risk inşaat sektöründe: İnşat firmalarının 44 üne konkordato kararı çıktı!

İNŞAAT SEKTÖRÜNDE 44 KONKORDATO 

Haziran ayına denk gelen Kurban Bayramı tatili sebebiyle, alınan konkordato kararları hafifte olsa frenlemiş durumda. Geçtiğimiz ay konkordato kesin mühlet kararı verilen dosya sayısı 43 olarak açıklanırken, ret kararı verilen dosya sayısı da 42 şeklinde oldu. 4 firma için iflas kararı verilirken, tasdik kararı verilen dosya sayısı da 3 olarak açıklandı. 

Ocak-Haziran dönemine bakıldığında da, toplamda 605 adet konkordato geçici mühlet kararı alındığı görülüyor. Geçtiğimiz senenin tamamında konkordato geçici mühlet kararı verilen dosya sayısının 519 olduğu düşünüldüğünde, bu sene başvuruların yoğunlaştığını söylemek yanlış olmaz. İlk 6 ayda konkordato kesin mühlet kararı verilen dosya sayısı 245 olarak açıklanırken, 275 dosya için de konkordatonun reddi kararı verildiği belirlendi. Mahkemelerin yılın ilk yarısında iflas kararı verdiği dosya sayısı ise 48 şeklinde oldu.

İlk 6 ayda en fazla konkordato kararı alınan sektörlere bakıldığında ise en yüksek riskin tekstil ve inşaat sektörlerinde olduğu görüldü. 

Tekstil ve konfeksiyon sektörlerinde toplam 48 konkordato kararı verilirken, inşaat sektörünün genelinde 44 konkordato kararı alındığı belirlendi. 

Konkordatoda en yüksek risk inşaat sektöründe: İnşat firmalarının 44 üne konkordato kararı çıktı!

Konkordato düzenlemesinin yapılmasıyla birlikte 2018 yılında 1384, 2019’da da 1387 konkordato başvurusu yapılmış, bu şirketlerden alacağı olan binlerce firma da çeşitli mağduriyetlerle karşı karşıya kalmıştı. 

Daha sonra konkordato başvuruları zorlaştırılmış ve şirketlerin kolay başvuru yapması engellenmişti. Fakat son 2 senede yaşanan finansman darboğazı ve işletme sermayesi yetersizliği birçok firmanın, yüksek maliyetin rağmen konkordatoyu yeniden masaya getirmesine neden oldu. 

Servo Capital Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Kiziroğlu,  likidite sıkıntısı yaşayan şirketlerin konkordato yerine önce finansal yeniden yapılandırmayı düşünmelerini tavsiye ederken, Bankacılık Kanunu kapsamında geçici hüküm olarak yer alan Finansal Yeniden Yapılandırma Çerçeve Anlaşması (FYYÇA) hükümlerinin Türkiye için bir şans olduğuna dikkat çekti.  

Altın kritik eşikte! ABD'nin altın planı ortaya çıktı! Yatırımcılar şimdiden hazır olun!

Milli Emlak'tan 36 bin TL'den başlayan fiyatlarla KDV'den muaf araziler! Bu tarihleri kaçırmayın!

Dul ve yetim maaşı alanlara zam müjdesi: En düşük maaş 4 bin TL'ye dayandı! İşte rakam rakam dul ve yetim maaşları...


Geri Dön