Konkordatolar ve danışmanlık firmalarında artış!
Konkordato haberleri son dönemde artarken sayısal olarak çok farklı rakamlar veriliyor. Hükümet konkordato sisteminde değişiklik yapacak.
Dünya Gazetesi yazarlarından Osman Arolat bugünkü köşesinde ''Konkordatolar ve danışmanlık firmalarında artış'' başlıklı yazısını yayınladı. İşte Osman Arolat'ın yazısı...
Arkadaşımız Selenay Yağcı’nın “Ayda 8 bin liraya tam paket konkordato danışmanlığı haberindeki bilgileri ele alıp sizlerle paylaşırken ekonomi yönetiminden beklediklerimi de size surdum.
Konkordato haberleri son dönemde artarken sayısal olarak çok farklı rakamlar veriliyor. Bir yanda binli on binli rakamlardan söz edilirken, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Meclis’te soru üzerine Türkiye’de konkordato isteyen firma sayısının 356 olduğunu bunun yüzde 37’sinin (132 adet) İstanbul’da bulunduğunu açıkladı. Bu rakamları değerlendirenler, bir firmanın 5-6 firması adına talep ettiği konkordatonun tek sayılması ile bu sonucun açıklandığını, bunun gerçek rakamı ortaya koymadığını, son günlerde konkordato danışmanlıklarının gündeme gelmesinin de sayıları artan konkordatolar nedeniyle olduğunu belirtiyorlar.
Piyasada birçok firma, ödeme sıkıntısı içerisine düşmeleri nedeniyle alacaklılarıyla belli bir süre anlaşıp bunu mahkemece onaylatarak konkordato ilan ediyorlar. Şu ana kadar ekonomi yönetimi bu konuda yönlendirici bir karar ortaya koymadı. O nedenle piyasada konkordato danışmanlığının başladığı haberleriyle karşılaşıyoruz .
Arkadaşımız Selenay Yağcı’nın haberinden “Ayda 8 bin liraya tam paket konkordato danışmanlığı” yaparak şirketlere yol gösteren bazı hukuk firmalarının konkordato danışmanlık firmalarına dönüştüğünü öğreniyoruz.
Haberde konkordato danışmanlığının sistemin nasıl işlediğini Avukat Ali Oyanık şöyle anlatıyor:
“Öncelikle şirketin mali analizleri yapılarak, tüm evraklar, mali tablolar incelenerek borçlar ve borçlular tesbit ediliyor. Bu gizlilik esasına göre yapılıyor. Gizlilik anlaşması imzalanıyor. Süreç ön proje ve ana proje olarak devam ediliyor. Konkordato talebi ile mahkemece geçici mühlet veriliyor. Bu süreç en az 2-3 ay olarak işliyor. Bu süreçte danışmanlık şirketi, tüm alacaklılarla tek tek görüşüp pazarlık yapıyor. Borcun faizini indirmeye ve vadesini uzatmaya çalışıyorlar. Konkordato danışmanları bütün süreci takip ettiği gibi, alacaklılarla, geçici ve kalıcı komiserlerle de görüşerek hizmet veriyorlar.”
Avukat Oyanık, konkordatonun 23 aylık bir maraton olduğunu, ama borçlu şirketin bütün borçlarını bu süreçte ödemesi anlamına gelmediğini borçların vadelerine göre ödendiğini belirtiyor. Oyanık, "Danışman firma olarak biz, 23 aylık süreçte şirketin iyileşeceğine dair verileri, çözümleriyle projelendirip raporla geçici komiserle paylaşıyoruz. O da bu raporu mahkemeyle paylaşıyor. Konkordato, firmalara karmaşık geldiği için borçlu firmalara konkordato danışmanlığı yapıyoruz” bilgisini veriyor.
23 ay süren konkordato danışmanlığının ücretinin 184 bin lira olduğu bilgisi de haberde yer alıyor.
Haberde Avukat Hamza Reşat, yeminli mali müşavirlerin de danışmanlık yaptıkları bilgisini veriyor. Mahkemelerin konkordato ilan ederken firmalara mali müşavir komiseri atadığını, bunların firmanın mali yapısını düzenleyip konkordato mühlet kararı sonrası rapor sunduklarını, rapor olumlu ise mali tabloda düzelme raporda yer alıyorsa, mahkeme firmaya ek konkortado süresi tanıdığını, mali tablolar kötüye gidiyorsa mahkemenin iflas kararı aldığını açıklıyor.
Bilgi veren avukatlar, konkordato danışmanlığının yeni olduğunu, firmaların danışmanlık firmasını seçerken dikkatli olmalarını, sahte danışmanlara fırsat vermemelerini öneriyorlar.
Haberdeki bilgileri okuyunca ekonomi yönetiminin ya konkordato talebindeki firmalara yol gösterici olması ya da denetim görevi yapması gerektiğini düşündüm.