28 / 04 / 2024

KONSAN’da 9 işyerinin çatısı çöktü!

KONSAN’da 9 işyerinin çatısı çöktü!

KONSAN Özel Organize Sanayi Bölgesi’nde dün 9 işyerinin çatısı çöktü. Meydana gelen enkazda herhangi bir can kaybı yaşanmazken işyerleri ciddi manada hasar gördü. Mağdur sanayiciler, enkaz sonucu 1,5 milyonluk zarara uğradıklarını söyledi




KONSAN Özel Organize Sanayi Bölgesi’nde dün 9  işyerinin çatısı çöktü. Meydana gelen enkazda herhangi bir can kaybı yaşanmazken işyerleri ciddi manada hasar gördü. Mağdur sanayiciler, enkaz sonucu 1,5 milyonluk zarara uğradıklarını söyledi


Olay yerine Vali Muammer Erol ile birlikte Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk ve Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükçü de geldi. Vali Erol, “Devlet olarak elimizden geleni yapacağız” dedi


Konya’da yaklaşık olarak 1 gün boyunca aralıksız devam eden kar yağışı şehri adeta birbirine kattı. Bir taraftan rahmete sevinilirken, diğer taraftan da karla birlikte gelen ve büyük bir çoğunluğu ihmalden kaynaklanan sonuçlar üzdü. Şehir merkezindeki birçok işyerinin çatısı biriken kar yığınının ağırlığını taşıyamayarak çöktü. Çöküntülerin gecenin ilerleyen saatlerinde meydana gelmesi, olası büyük faciaların da önüne geçilmesine vesile oldu. Başta KONSAN Sanayi Sitesi’ndeki üretici firmalar olmak üzere, şehrin muhtelif yerlerinde çatıların çöktüğü haberleri gün boyunca gelmeye devam etti.


KONSAN ADETA YERLE BİR OLDU


KONSAN Özel Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan 9 işyerinin çatısı, kar yağışının çatıda oluşturduğu yarım metre kar birikintisinin etkisiyle çöktü. 9 işyerinin 6’sı ciddi manada maddi kayba uğrarken, çöküntü anında herhangi bir kişinin bulunmaması olası bir can kaybını önledi.


Sabahın ilk ışıkları ile birlikte KONSAN Sanayi Sitesi’nde bulunan işyerlerine giden işyeri sahipleri gördükleri manzara karşısında şok oldu. Birçoğu ihracat yapan ve trilyonluk cihazlarla üretimin gerçekleştirildiği sanayi tesislerinde ciddi anlamda maddi kayıp meydana geldi. Çatıların nasıl çöktüğüne bir anlam veremeyen sanayiciler, yeni çöküntülerin yaşanabileceği endişesi ile çalışmalara ara verdi. Öte yandan yıkıntılar arasından büyük makine ve teçhizatların kurtarılabilmesi için yoğun bir çaba sarf edilirken, diğer taraftan da çöken çatının parçaları ve kar yığınları arasında üretilmiş olan ürünler arandı.


BÜYÜK BİR ENKAZLA KARŞILAŞTILAR


Dün sabah işyerlerine gelen firma sahipleri, meydana gelen enkazla karşılaştıklarını anlatarak, “Sabah 07.00 sıralarında fabrikamızı açmak için işyerimize geldik. Bir baktık ki, imalat yaptığımız bölümlerin, depo olarak kullandığımız kısımların çatıları çökmüş. Gördüğümüz manzara karşısında hayretlere düştük. Kar yağışının etkili olduğunu biliyorduk ama çatıları yıkacak kadar etki edebileceğini beklemiyorduk. Bu çöküntü bize büyük kayıplar verdirdi. Hem üretimde kullandığımız makine ve cihazlar, hem de ürettiğimiz ürünler yerle bir olmuş” ifadelerini kullandı.


Olayı görür görmez hemen durumu polis ekiplerine bildirdiklerini ve enkazın kaldırılması için vinç çağırdıklarını söyleyen mağdur sanayiciler, “Güvenlik kameralarına baktığımızda çöküntünün gece 12:00 sıralarında meydana geldiğini öğrendik. Biz sabah işyerimize geldiğimizde durumu fark ettik. Güvenlik görevlilerinin de haberi olmamış. Sabah gelinceye kadar olan bitenden haberimiz olmadı. İşyerlerinin kimisinde 150 bin lira kimisinde 600 bin lira kimisinde de 1,5 milyon liralık zararı var. Krediyle alınan imalat makinelerimizin birçoğu zarar gördü” diye konuştu.


BU MANZARAYI YAŞATANLAR UTANSIN!


Çöken çatıların sandviç panel olduğunu anlatan KONSAN Sanayi Sitesi sakinleri, şöyle konuştu: “Bu işin sorumlusu bulunmalıdır. Zamanında işi üstlenen müteahhit firma mı yoksa projeye onay veren belediye mi suçlu, durum netlik kazanmalıdır. Sitenin içerisinde güvenlik de zafiyet göstermiştir. Güvenliğin olayın olduğu gece, bizleri anında ulaşıp, haber vermesi gerekirdi ki enkaz fazla büyümeden müdahale edebilelim. İmalat makinelerimizin hepsi çok büyük sıkıntılarla alınıp, çalıştırıldı. Şimdi iş göremez duruma geldi. Şu an işleri durdurduk. Oluşan enkaz kaldırılıp, yeni bir çatı oluşturulana kadar iş yapamayacağız. Özelde biz kaybetmişsek de genel olarak Konya kaybetti. Bu manzarayı bize yaşatanlar utansın. Sorumlularına da ne gerekiyorsa yapılsın. Yıllardır emek emeğe bu hale getirdiğimiz iş yerlerimiz bir anda yerle bir oluyor. Elbette ki, kar bir doğa olayı ama önlemlerin de alınması gerekiyordu. Zaten öncesinde çatılardan sesler geliyordu. Onca yıllık emeğimiz heba oldu.”


‘GEREKEN NE İSE YAPALIM’


Mağdur sanayiciler olay sonrası durumu Konya Ticaret Odası’na ve Konya Sanayi Odası’na bildirdi. Olay yerine ilk olarak KSO Başkanı Memiş Kütükçü ve Yönetim Kurulu Üyeleri Mehmet Serin ile Mehmet Ali Acar geldi. KSO’dan gelen ekip, yıkılan alanlarda inceleme yapıp sanayicilerle durumu istişare ederken Konya Valisi Muammer Erol da olay yerine intikal etti. Vali Muammer Erol, KSO Başkanı Memiş Kütükçü ve KSO Yönetim Kurulu üyeleriyle istişare etti. Olayın nasıl meydana geldiği konusunda sanayicilerden bilgi alan Vali Muammer Erol, konunun takipçisi olacaklarını belirtti. Öte yandan KTO Başkanı Selçuk Öztürk de KONSAN’da çatıları çöken sanayi tesislerinin bulunduğu alana geldi. Bu sırada inceleme yapılanan bir iş yerinin çatısı daha büyük bir gürültü ile çöktü. Akar Kalıp firmasının faaliyet gösterdiği sanayi tesisinde Vali Muammer Erol ve beraberindekiler inceleme yaparken, işyerinin çatısının bir kısmı daha çöktü. Akar Kalıp’ın Sahibi Ekrem Yiğit, çatının çökeceğini önceden fark ederek, Vali Muammer Erol’u kolundan tutup çekti. Vali Erol ve beraberindeki heyet, olası bir faciadan kıl payı kurtuldu.


Daha sonra konuyla ilgili bir açıklama yapan Vali Muammer Erol, şunları kaydetti: “Allah daha beterinden saklasın. Cana bir şey olmasın. Maddi kaybınız büyük. Devlet olarak yapmamız gereken ne varsa yapalım. Sizlerden isteğim, bir hasar tespiti yapın. Cuma günü Konya’ya Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Fikri Işık Bey gelecek. O zamana kadar hangi firma ne kadar zarara uğradı, kaybı ne oldu elimizde bir raporu olursa Sayın bakanımıza sunabilelim. Valiliğimiz olarak da işin üzerine gidilecektir. Sorumlusu her kim ise ortaya çıkarılacaktır.”


“YASAL SÜREÇ İŞLETİLECEK”


Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükçü ise, “Ciddi maddi hasar var. Allah’tan çöküntü esnasında bir vatandaşımız o an orada yokmuş. Doğal afet böyle bir şey. İncelenmesi gereken bir durum. Gereken yerlerle durumu konuşup değerlendireceğiz. Mutlaka hasar tespiti yapılmalı. Hasar tespitinin sonucunda da yasal süreç işletilmesi lâzım. Ondan önce de yeniden bir proje kontrolü yapılmalı. Kontrolden sonra da çatıları güçlendirme çalışması gerekiyor. Diğer işyerlerinde de bu güçlendirme çalışmaları yapılmalı ki bir daha aynı durum yaşanmasın” dedi.


PROJE GÜN YÜZÜNE ÇIKARTILACAK


Daha sonra KONSAN’daki enkazın yaşandığı bölgeye Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli de geldi. Hançerli, imar projesine zamanında kim onay verdiyse gün yüzüne çıkartılacağını belirterek, şunları kaydetti: “Şu an ne konuşursak erken konuşmuş oluruz. Hiçbir şey belli değil. Ortada eskiden onaylanan bir proje var. Onu gün yüzüne çıkartacağız. İşin üzerindeyim. Olayın takipçisi olacağım.” Esnaflar Hançerli’ye elektriklerinin geceden bu yana kesik olduğunu  hatırlattı. Hançerli de bunun üzerine ekibine KONSAN’a acil jeneratör gelsin talimatı verdi. KONSAN’daki yollarda kar yüzünden kapalıydı. Yolların durumu da Hançerli’ye iletilerek kar temizle araçları devreye sokuldu.  Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk de enkaz ortadan kaldırılana kadar işyerlerinde herhangi bir iş yapılmaması gerektiğini vurgulayarak, “Personellerinizi baretsiz aman çalıştırmayın. Ne olur ne olmaz? Çatıdaki karlar da bir an önce temizlenmeli” ifadelerini kullandı. Öte yandan enkazın yaşandığı işyeri sahipleri uzun yıllar KONSAN’da hizmet verdiklerini belirterek ilk defa böyle bir olayın başlarına geldiğini belirtti.


İŞYERİ ZARAR GÖREN FİRMALAR


KONSAN Sanayi Sitesi’nde bulunan toplamdaki 121 işyerinin tamamının çatısında maddi hasar meydana geldiği öğrenildi. Bu firmalardan 9 tanesinde ise büyük maddi kayıpların meydana geldiği tespit edildi. Çatısı çöken işyerlerinin isimleri ise şöyle: Beyazköşk Limited Şirketi, Cer-Dök-San, Lalkanat Sanat Atölyesi, Proton Metal, Arı Otomotiv, Özden Otomotiv, Telci Makine, Yusal Vana, Akar Kalıp.



Konya Yenigün


Geri Dön