18 / 05 / 2024

Konuksever'de AVM'ye ret!

Konuksever'de AVM'ye ret!

Muratpaşa ilçe sınırları içerisinde yer alan Konuksever Mahallesi’ndeki ticari alanla ilgili karar, Büyükşehir Meclisi’nin üçüncü olağan oturumunda reddedildi. Toplantıya Uysal’ın katılmaması tartışmalara neden oldu.



Antalya Büyükşehir Belediyesi Temmuz Ayı Olağan Meclisi 3’üncü kez, Antalya Su ve Atıksu İdaresi (ASAT) Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. 3’üncü toplantıya 103 meclis üyesinden 55 kişi katılırken, 48 meclis üyesi ise yer almadı. CHP meclis üyelerinden 6’sı meclis sıralarında yer alırken, MHP meclis üyelerinden salona gelen 2 kişi de meclis salonunu terk etti. Daha sonra MHP Grup Sözcüsü Selçuk Senirli tekrar meclis salonuna geldi. Meclise katılım oranı az olunca Başkan Menderes Türel, “Madde maşallah vebalı gibi. Gören kaçıyor ne hikmetse” ifadesini kullandı. Türel, AK Parti grubu olarak bütün meclis üyelerinin kendi hür iradeleriyle, en ufak şekilde hiçbir parti başkanı, belediye başkanları baskısı, etkisi oluşmadan, istedikleri gibi oy kullandığını vurguladı.


Türk demokrasisine örnek

Başkan Türel, bu tutumun Türk demokrasisine örnek gösterilecek bir davranış olduğunu söyledi. Türel, “Bu Türkiye’de demokrat bir ortam olması açısından çok önemli. Çünkü biz zaman zaman tüm siyasi partileri için söylüyorum, siyasi parti mensuplarının bazen genel başkanlar, genel merkezler, belediye başkanları olmak üzere hep bir takım kararlar tesis ettirilmeye çalışıldığı yönünde birçok iddialar her zaman söz konusu olmuştur. Ama AK Parti grubunun burada hür iradesiyle karar vermede ortaya koyduğu irade Türk demokrasisine örnek gösterilecek bir davranıştır. AK Parti grubunun bugün bu mecliste ortaya konulan hür iradesini en iyi şekilde tecelli etmesinden hareketle demokrasi adına fevkalade güzel bir yaklaşımı bugün burada sergileyeceğiz” dedi. Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal’ın meclise gelmemesini eleştiren Türel, “Böylesine hassas bir konu üzerinde parti ve belediye başkanı iradesini yönlendirici ve etkileyici olmaması adına göstereceğiz. Önemli bir maddenin görüşüldüğü sırada herkesin burada bu demokratik hakkını kullanması adına bunu söylüyorum” dedi.


Ümit Uysal nerede?

Türel, “Konu ile ilgili Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal’a ne diyelim. Halbuki onun kendi belediye sınırları içerisinde olan bir konu ile ilgili burada olması gerçekten önem taşıyordu. Belki haklı bir gerekçesi olabilir ama gerekçesi ne olursa olsun Ümit Başkanımızın da kendi görev sınırları içerisinde böylesine önemli bir meselenin görüşüldüğü konuyla ilgili görüşlerini ifade etmesi önem taşıyordu. Halkımızın oyları ile kararı tesis etmek için görevlendirildik. Konu ile ilgili Muratpaşa Belediye Başkanı burada değil. Onun sınırları içerisinde haklı bir gerekçesi olabilir. Elbette CHP grubundaki arkadaşlar söyler ama kendi ilçesinin sorununun, meselesinin görüşüldüğü bir konu hakkında kendi görüşlerini de almak isterdim” diye konuştu. Hukuk fakültelerinde idare hukuku okutulurken birinci dersin idare mahkemelerinin karar veremeyeceği yönünde olduğunu ifade eden Başkan Menderes Türel, Konuksever’e yapılması planlanan AVM’nin alan olarak da yetersiz olduğunu söyledi.


Mahkeme kararına eleştiri

Mahkemenin kendisini Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin yerine koyduğunu belirten Türel, “İdare mahkemesi kabul eder ya da iptal eder ama yerindelik kararı veremez. Mahkeme ben bozuyorum ticaret de yapacaksın diyor. Belediye meclisi adına karar veriyor. Bunun nasıl alınacağını merak ediyorum. Mahkeme kararı bozmuşsa geriye dönülür ama dönülemiyor. Mahkeme Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin yerine kendini koyuyor. Orayı ticarethane olarak kullanılsın diyor. Bir tarafta fevkalade tartışmaya açık bir mahkeme kararı, diğer tarafta bu konunun görüşülmesiyle yükümlü bir Büyükşehir Belediye meclisi. Zaten ben dün hayır kararını ifade ediyorken bu kararın hukuki olmadığı için vicdanımın sesini dinleyerek söyledim. Mahkeme kararını yerine getireceğiz. Dünden bu yana tek bir arkadaşıma zerre yaptırım sözüm olmadı. Vicdanınızı dinleyin. Bunun sorumluluğunu hep birlikte taşıyacağız. Mahkeme kararı bozmuşsa geriye dönülür. Orada bir AVM yapılması kolay değildir, bu hesaplara göre 20-30 bin metrekarelik inşaat alanı söz konusu, bir AVM inşaatı bu alanın çok üzerinde. Karar geçse bile bu şuan yapılabilir değil” dedi.


Gerekli çoğunluk sağlanmadı

Konuksever Mahallesi’ne yapılması planlanan ve İmar Komisyonu raporunda yer alan 1/25000’lik plana göre AVM yapılması meclis kararına göre reddedildi. 40 meclis üyesi oy kullanırken 18 kişi evet, 10 kişi ret, 12 kişi de çekimser oy kullandı. 19’uncu maddede yer alan ve yine Konuksever Mahallesi’ne yapılması planlanan AVM’nin 1/5000’lik planın ise 1/25000’lik plana göre hükümsüz olmaması kaydıyla oy çoğunluğuyla oylanması meclisten veto yedi. 


Antalya Akdeniz Manşet


Geri Dön