Konut alacaklar dikkat! Konut kredisi nasıl kullanılır?
Ev almayı düşünen vatandaşlar, birikimlerinin üzerini tamamlamak amacıyla konut kredisi kullanmayı tercih ediyor. Peki konut kredisi nedir? İşte konut kredisiyle ilgili merak edilenler...
Gerçek kişilere, yeni ya da kullanılmış ev alımlarının finanse edilmesi için, satın alınması planlanan ev ipoteklenerek veya satış vaadi sözleşmesine bağlı şeklinde garantörlü/iyi niyet mektubu teminatı ile kullandırılan krediler konut kredisi oluyor.
Takvim Gazetesi'nde yer alan habere göre; ayrıca mevcut konut kredisi borcunun daha uygun faiz ve vade şartları ile değiştirilmek için başka bir bankaya taşınarak konut kredisi de kullanılabilir. Bu krediler konut kredisi borç transferi ve yeniden yapılandırma kredisi şeklinde belirtilir ve refinansman Kredileri olarak geçer.
2007 yılında yasalaşan Mortgage Yasası ile tüm konut kredileri mortgage kapsamına dahil edildi. Böylece tüketicilere düşük aylık ödemelerle ve yüksek vadelerle, kira öder gibi konut sahibi olma imkanı sunuluyor. Bu kredilerin vadeleri 20 seneye kadar çıkıyor.
Konut kredisinde satın alınan evler teminat olarak kullanılır. Ticari nitelikli gayrimenkulleri bankalar teminat olarak kabul etmez. Bu teminat kapsamında banka, satın alınacak ev üzerine kendi lehine ipotek koyar. Kredi ödemesi tamamlandığında banka ipoteği kaldırır.
Konut kredisi tutarı krediye konu olan evin tesğit edilen değerinin yüzde 75'i kadar alınabilir. Örneğin; ekspertiz değeri 100 bin TL olan bir konut satın almak için kullanılabilecek maksimum konut kredisi tutarı 75 bin TL olarak belirlenir.
Konut kredisi veren bankalar sabit veya değişken faiz oranları uygulayabiliyor. Türkiye'de uygulanan konut kredisi faiz oranları, genellikle sabittir. Yani, kredinin vadesi süresince ödenecek kredi taksit tutarında değişiklik olmaz. Sabit faizli konut kredilerinde vadesinden önce kredinin kapanması durumunda yüzde 2 erken kapama komisyonu ödenmesi gerekir.