28 / 04 / 2024

Ev alacaklar dikkat! Konut kredisi nasıl çekilir?

Ev alacaklar dikkat! Konut kredisi nasıl çekilir?

Nakit ihtiyacı olan ve taşınmaz almak isteyen vatandaşlar çoğu zaman konut kredisi çekmeyi tercih ediyor. Peki konut kredisi nasıl çekilir? İşte detaylar...



Ev alacak vatandaşların ilk tercihi konut kredisi oluyor. Konut kredisine başvuracak kişiler bankalardan nasıl konut kredisi alındığını merak ediyor. Takvim'de yer alan habere göre; ev alacak vatandaşların ilk tercihi konut kredisine başvurmak oluyor. Konut kredisi çekecek kişiler bankalardan nasıl konut kredisi alınacağını araştırıyor. 

Peki birçok insanın merak ettiği konut kredisi nasıl alınır? İşte detaylar...

Ev alacaklar dikkat! Konut kredisi nasıl çekilir?

Ev Kredisi Nasıl Alınır?

Konut kredisi kullanmak isteyen vatandaşlar öncelikle satın almak istedikleri konutun tapusu ile kredi kullanmak istedikleri bankanın şubese gitmeli. 

Banka başvuru işleminde ilk olarak konut kredisi başvuru formunun doldurulmasını istiyor. Daha sonra kredi çekecek vatandaşın kimlik numarası bilgisi üzerinden kredi notu ve kredi sicili sorgulaması yapılıyor ve kredi için uygun olup olmadığı değerlendiriliyor. 

Kredi çekecek vatandaşın kredi notunun ve kredi sicilinin uygun ve yeterli bulunması halinde banka konut kredisi ekspertiz ücreti talep ediyor ve bu ücretin ödenmesi halinde konut kredisi eksper raporu çıkartılıyor.  Konut kredisi eksper raporu ile konutun değeri tespit ediliyor ve bu değer üzerinden maksimum yüzde 80 oranında kredi kullanılabiliyor. Geriye kalan yüzde 20'lik tutar ise konut kredisi peşinatı olarak kredi çekecek kişiden alınıyor. 

Ev alacaklar dikkat! Konut kredisi nasıl çekilir?

Genelde konut kredisi onay süresi 3-4 iş günü arasında değişiklik gösteriyor. Ancak konut kredisi ekspertiz işlemi daha kısa sürede bitirilirse 1-2 gün içinde de onay alınabiliyor. 

Daha sonra banka satış sürecini başlatır ve tapu dairesinden randevu alınarak bankanın avukatı ile beraber konut kredisi kullanacak kişi ile satışı yapacak olan kişinin birlikte tapuya giderek satışı gerçekleştirmesi gerekir. 

Banka avukatı bu esnada tapu kütüğü kaydına banka adına tapuya ipotek şerhi koydurur ve konut kredisi borcu sona erene kadar tapuya ipotek şerhi konur.

Konut kredisi faiz oranları düşüyor mu?


Geri Dön