Sektörel

Konut altından az, dolardan fazla kazandırdı: 13 yılda yüzde 2.695’lik getiri!

13 yılı bulan dönemde en yüksek getirinin yüzde 3.545 ile gram altından olduğu belirlenirken, ikinci sıraya da kira gelirlerinin de dahil edildiği konut değer artışı yüzde 2.695’lik getiriyle yerleşti. İşte ayrıntılar...

Milyonlarca yatırımcı, finansal araçların uzun vadeli getirilerini merak ediyor. Son 13 senede, TL varlıklara yatırım yapanların reel anlamda yüksek kayıplar yaşadığı görüldü. Bu durumu etkileyen iki faktör ise faizlerin düşük tutulması ve negatif getiride dünya liderliğine kadar çıkması ile enflasyonun yükselmesi oldu. 

Habertürk Gazetesi köşe yazarı Abdurrahman Yıldırım, bugünkü köşesinde finansal araçların uzun vadeli getirilerini ele aldı. 

Abdurrahman Yıldırım, "TL ve faizli enstrümanlardan kaçanların ilk yatırım yaptıkları finansal araçlar yabancı para varlıklar ile altın olarak gerçekleşiyor. Fakat döviz ve altına sınırsız yatırım yapma imkanı pek bulunmuyor ve ayrıca riskli olabilir. Üçüncü yatırım yolu Türk insanı tarafından bizzat enflasyonun kendisi olarak bulundu" ifadelerine yer verdi. 

Bu sınıfa en başta konut ve gayrimenkulün dahil olduğuna, ardından otomobilin, mobilya, beyaz ve kahverengi eşya, elektronik eşya, yat, kıymetli saat ve nihayetinde hammadde ve aramalının geldiğine dikkat çeken Yıldırım, "Hatta tarım ürünleri de zaman zaman işin içine girdi. Antep fıstığı hemen piyasaya çıkartılmadı, beklendi ve fiyatlar arttıkça satmayanlar kazandı. Satsa parayı enflasyondan koruyacağı doğru dürüst bir finansal enstrüman bulunmadığı için" dedi. 

KONUTTA GETİRİ YÜZDE 2.695 İLE İKİNCİ SIRADA

Abdurrahman Yıldırım, bugün konut fiyatlarını inceleyeceğine vurgu yaptığı yazısında, "Bunun için aralık ayı rakamlarının gelmesini bekleyecektik ama kasım ayı rakamlarının bu sırada açıklanması konuyu öne çekmemize sebep oldu. Yıllık veriler açıklandığında belki bir daha konuyu masaya yatırabiliriz" dedi. 

"Konutun fiyatının yüzde 5’i kadar yıllık kira hesabıyla 2023 kasım ayı itibariyle 11 aylık getirisi yüzde 71.5’e yükseldi. Bitişikte Bizim Menkul Değerler’in yer alan tablosuna göre bu oran yüzde 72.4’lük altın fiyatının bir tık gerisinde ve ikinci sırada bulunuyor" bilgilerini veren Yıldırım, 2023'te diğer finansal araçların getirilerinin yüzde 60’ın ve aynı dönem enflasyonunun altında kaldığını, ilk sırada altının ikinci sırada da konut değer artışının geldiğini belirtti. 

Yıldırım, "Bizim Menkul Değerler konut fiyatlarının açıklanmaya başladığı Ocak 2010 sonrasının kümülatif getirilerini hesaplıyor. Ortaya çıkan rakamlara göre, 13 seneyi bulan dönemde en yüksek getiri yüzde 3.545 ile gram altından. Kira gelirlerinin de dahil edildiği konut değer artışı yüzde 2.695’lik getiriyle ikinci sıraya yerleşiyor" diye konuştu. 

ALTINDAN DÜŞÜK, DOLARIN ÜSTÜNDE

Abdurrahman Yıldırım, "Yine aynı vadede bankada değerlendirilmesiyle faiz getirisi de elde edilen doların değer artışı yüzde 2.398’e ulaşıyor ve üçüncü sırada bulunuyor. Konutun getirisi geçmiş 13 yılın en yüksek kazancını sağlayan altından sonra ama dolardan üstte, ikisinin arasında bir yerde oldu" ifadelerini kullandı. 

Euro vadeli mevduatın getirisinin yüzde 1.660 ile dördüncü sırada., BİST 100’ün kazancının ise yüzde 1.354 ile enflasyonun üstünde olduğunu aktaran Yıldırım, bu dönemde tüketici enflasyonunun yüzde 938 seviyesinde olduğunu aktardı. 

"TL mevduatın getirisi ise yüzde 424 ile enflasyonun gerisinde kaldı. Bu getiri oranı da mevduat reel bir getirisinin olmadığını, hatta anaparasının yaklaşık yarısının kaybedildiğini gözler önüne seriyor" diyen Yıldırım, BMD hesaplamasına devletin iç borçlanma senetlerini dahil etmediğini, edilseydi de sonuçların mevduat faizlerinin de altında bir getiri olacağını söyledi.

Konut piyasasının 2024'te istikrara kavuşması bekleniyor!

SGK ve Bağ-Kur emeklisine yüzde 70 zam: Emekliler aleyhine makas açılıyor!

Artan kiralar esnafı iflasın eşiğine getirdi!