04 / 05 / 2024

Konut, arsa ve ahır yapımı geri ödeme şartları peş peşe belli oldu! Depremden etkilenenler dikkat! AFAD resmen açıkladı!

Konut, arsa ve ahır yapımı geri ödeme şartları peş peşe belli oldu! Depremden etkilenenler dikkat! AFAD resmen açıkladı!

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremler 11 şehirde yıkımlara neden oldu. Depremlerin ardından Konut, arsa ve ahır yapımı geri ödeme şartları peş peşe belli oldu! Depremden etkilenenler dikkat! AFAD resmen tek tek açıkladı! 



1) Şehir merkezlerinde evler nasıl yapılıyor? 

Şehir merkezinde afet konutları AFAD adına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı TOKİ tarafından inşa ediliyor. 

2) İş yeri ve ahırları hasar görenler için de AFAD tarafından yeni iş yeri ve ahır yapılıyor mu?

Afetzedelerin talep etmeleri durumunda, AFAD ağır hasarlı iş yerleri ve ahırlar için de, hak sahibi olunması şartıyla yeni işyerleri ve kırsalda ahırlar inşa ediyor.

3) Afet konutları kaç katlı, kaç metrekare, kaç odalı yapılıyor?

Afet konutlarının, kat sayısı, metrekare, oda sayısı gibi ayrıntılar TOKİ tarafından evlerin projelendirme aşamasında netleştiriliyor. 

Konut, arsa ve ahır yapımı geri ödeme şartları peş peşe belli oldu! Depremden etkilenenler dikkat! AFAD resmen açıkladı!

4) AFAD afet konutlarını karşılıksız mı yapıyor?

Hak sahipliği şartlarının taşınması şartıyla, afetzedelerin ağır hasarlı konutları için maliyeti üzerinden borçlandırma yapılarak yeni afet konutu inşa edilmekte, orta hasarlı konutları için ise yine borçlandırmak suretiyle güçlendirme kredisi veriliyor. 

5) Afetzedeler yeni afet konutu için ne kadar borçlandırılıyor?

Konut inşasına göre bir maliyet çıkarılıyor, çıkan maliyet bedeli üzerinden afetzede vatandaşlar borçlandırılıyor. Bu borçlandırmaya alt yapı bedeli eklenmiyor. 

6) Afet konutlarının ödeme şartları nasıl?

Konutlar teslim edildikten sonra; afetzede vatandaşlar iki sene herhangi bir ödeme yapmıyor, sonraki 18 senede ister aylık ister yıllık eşit taksitlerle, faizsiz bir şekilde borçlarını ödeyebiliyor. 

Konut, arsa ve ahır yapımı geri ödeme şartları peş peşe belli oldu! Depremden etkilenenler dikkat! AFAD resmen açıkladı!

7) İşyerleri için geri ödeme koşulları neler?

İş yeri yapımına göre bir maliyet bedeli belirleniyor. Çıkan maliyet bedeli vatandaş tarafından; işyeri tesliminden sonra, ilk 2 yılı ödemesiz olacak şekilde, sonraki 8 yılda, yıllık yüzde 4 faizle, ister aylık ister yıllık eşit taksitlerle geri ödenebiliyor. 

8) Ahır için geri ödeme koşulları ne?

Ahır yapımına göre bir maliyet oluşturuluyor. Çıkan rakamı vatandaş; ahır tesliminden sonra, ilk 2 senesi ödemesiz olacak şekilde, sonraki 18 yılda faizsiz olarak, ister aylık ister yıllık eşit taksitlerle geri ödüyor.

9) Orta hasarlı konutlar ile ahırlar için AFAD tarafından gerçekleştirilen yardım ne kadar? 

AFAD orta hasarlı olarak tespit edilmiş binadaki her bir konut için kredi veriyor. Bu kredi ile binanın güçlendirmesi yaptırılırken; kredi rakamları her sene yeniden belirleniyor. 

10) AFAD orta hasarlı işyeri için de kredi veriyor mu?

AFAD tarafından orta hasarlı işyerlerinin güçlendirilebilmesi için de kredi veriliyor. Bu kredi, son kredi diliminin hak sahibine ödendiği tarihten itibaren, ilk 2 sene ödemesiz, sonraki 3 senede yüzde 4 faizle yıllık eşit taksitlerle geri ödeniyor. Kredi miktarı her sene AFAD tarafından yeniden güncelleniyor.

11) Orta hasarlı konutlar ve ahırlar için sağlanan kredinin geri ödeme şartları neler?

Orta hasarlı konut ve ahır için verilen güçlendirme kredisi, son kredi diliminin hak sahibine ödendiği tarih itibarıyla, ilk 2 sene geri ödemesiz olacak şekilde, sonraki 8 senede yıllık eşit taksitlerle, faizsiz geri ödeniyor.

İstanbul'da depremin eli kulağında! Prof. Dr. Naci Görür peş peşe açıkladı: İstanbul depremi kaç şiddetinde olacak?

Doları gören herkes buz kesecek! 1 dolar o tarihte tam bu kadar olacak! Merkez Bankası resmen açıkladı!

TOKİ 2023 kura takvimi belli oldu mu? İl il yeni kuralar ne zaman çekilecek? Başvuru yapanlara peş peşe açıklama geldi!


Geri Dön