Konut ekspertiz raporu geçerlilik süresi!
Konut ekspertizinin yaptırılma amacı gayrimenkulün değerini öğrenmektir. Konut ekspertiz raporu geçerlilik süresi, kanunlarca bir hükme bağlanmamış olmasına rağmen genellikle altı ay ile bir yıl arasında güncelliğini yitiriyor...
Konut ekspertiz raporu geçerlilik süresi!
Konut ekspertizinin yaptırılma amacı gayrimenkulün değerini öğrenmektir. Ancak, arsa planlaması, gayrimenkul projelerinin gelir-gider ve karlılık analizi, gayrimenkul için en uygun kullanım alanının belirlenmesi ve sigorta amaçlı değer biçilmesi gibi durumlarda ekspertiz raporu yaptırmak, gayrimenkullerinizin değerinin yanı sıra önemli bir piyasa bilgisi edinmeyi de sağlıyor.
Gayrimenkul eksperleri, hem geçmiş hem de yakın zamanda gerçekleşen karşılaştırılabilir satışlar; beklemede olan satışlar ve gayrimenkul projelerine dair pazar verilerini analiz ederek tespit ederler. Eğer bölgede kıyaslama yapmak için sağlıklı veri yoksa, gayrimenkulün gelirine veya maliyetine göre bir analiz yapılıyor. Bu işlem, değerleme amacına göre farklılık gösterebiliyor. Örneğin, bir eksper sigorta değerlemesi yaparken maliyet yöntemine daha fazla ağırlık verebiliyor.
Konut ekspertiz raporu geçerlilik süresi!
Konut ekspertiz raporu geçerlilik süresi; kanunlarca bir hükme bağlanmamış olmasına rağmen genellikle altı ay ile bir yıl arasında güncelliğini yitiriyor.
Ekspertiz yapılırken dünyada en fazla kabul görmüş birkaç standarttan biri kullanılıyor. En yaygın olanı ve Türkiye’de Sermaye Piyasası Kurulu'nun da baz aldığı Amerikan Değerleme Enstitüsü’nün (American Appraisal Institute) değerleme standartları oluyor. RICS, Tegova gibi diğer ülkelerin geliştirdiği standartları kullanan eksperler de vardır. Bu standartlar bazı açılardan birbirinden farklı olsa da temelde kullanılan standartlar birbirine benziyor.