02 / 05 / 2024

Konut emlak vergisi 2. taksiti!

Konut emlak vergisi 2. taksiti!

Emlak vergisi senede iki eşit taksit halinde ödeniyor. Vergide ilk taksitler en son 31 Mayıs'ta ödendi. Peki, konut emlak vergisi 2. taksiti ne zaman?



Konut sahiplerinin her sene ödemekle mükellef olduğu emlak vergisi bulunuyor. Konut kullanılsa da kullanılmasa da gayrimenkul sahibi tarafından emlak vergisinin ödenmesi zorunlu oluyor.


Emlak vergisi senede iki eşit taksit halinde ödeniyor. Vergi için ödenecek bedel taşınmazın değeri üzerinden emlak vergisi oranlarının hesaplanması ile bulunuyor. Emlak vergisi oranları büyükşehirde zamlı olarak tahsil ediliyor.


Konut emlak vergisi oranları

Büyükşehirde  binde 2

Normal yörede binde 1


Konut emlak vergisi taksitleri

Emlak vergisi için ilk taksit ödemeleri Mart, Nisan ve Mayıs aylarında yapılıyor. Konut emlak vergisi 2. taksiti ise Kasım ayı içerisinde ödeniyor.


Yeni inşa edilen binanın emlak vergisi  

Yeni inşa edilen binalardan konut alan mükelleflere, emlak vergisi için beş yıl süre ile  “geçici muafiyet” uygulanıyor. Emlak Vergisi Kanunu’nun 5. maddesine göre, yeni inşa edilen binalardan konut alanlarda, iktisap tarihini izleyen 5 yıl boyunca, konutun emlak vergisi değerinin 1/4’ü, beş yıl süre ile emlak vergisinden muaf oluyor.


Kat irtifaklı evin emlak vergisi  

GİB 07.08.2012 tarih ve 1.22.6618-2457 sayılı özelge gereğince kat irtifakı olan gayrimenkuller için arsa değil, bina vergisi (yani ev, büro ve dükkân vergisi) ödeniyor. Bu nedenle kat irtifakı tapusu olan bir ev için mesken emlak vergisi oranları kullanılarak hesaplanan vergi ödeniyor.


Tapuda işyeri olarak kayıtlı evin emlak vergisi 

Tapuda mesken olarak değiştirilen bağımsız bölüm için ödenecek emlak vergisinde "mesken" oranları kullanılıyor. Bu işlemin yapılmaması halinde, mesken olarak kullanılan yere "işyeri" emlak vergisi ödeniyor.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön