Konut fiyatları arttı, tersine göç trendi başladı!
Türkiye'de yükselen enflasyon tersine göçü başlattı. TÜİK verilerine göre, geçtiğimiz senelerde en çok göç alan İstanbul'dan diğer şehirlere göç ciddi oranda arttı.
Haber 61'in Yazarı Semih Sarıalioğlu "Türkiye’de şehir merkezinden taşınma trendi devam ediyor" başlıklı yazısını kaleme aldı.
Türkiye’deki göçün son dönemde tersine dönerek büyük şehirlerden küçük illere ve batıdan doğuya doğru olmaya başladığına dikkati çeken Sarıalioğlu, "TÜİK verilerine göre, geçtiğimiz yıllarda en çok göç alan İstanbul'dan diğer şehirlere göç ciddi oranda arttı" bilgisini verdi.
Sarıalioğlu, özellikle büyük şehirlerde yaşayan orta ve üst gelir grubundaki vatandaşların pandemi sürecinde başlayan ve özellikle son dönemde deprem korkusuyla yoğunlaşan bir şekilde şehir merkezlerinden kaçış trendi büyük şehirlerin ekonomik olarak zorlaşan koşulları nedeniyle alt gelir grubuna da etki ederek süreci daha da hızlandırdığını kaydetti.
Bu eğilimin, birçok bireyin ve ailenin yaşam tarzı tercihleri, iş olanakları, ekonomik durum, yaşam kalitesi ve çeşitli faktörlere bağlı olarak şekillendiğine vurgu yapan Sarıalioğlu, Türkiye'de büyük şehirlerin merkezlerinden şehrin kırsal bölgelerine ya da daha küçük şehirlere doğru yönelen bu taşınma trendine dair bazı önemli noktaları şu şekilde sıraladı:
"YAŞAM KALİTESİ
Büyük şehirlerdeki yoğun yaşam temposu, trafiğin getirdiği stres, yüksek maliyetli konutlar ve diğer şehirsel sorunlar, bireyleri şehir merkezlerinden uzaklaşmaya yönlendiriyor. Özellikle son yıllarda gerçekleştirilen kentsel dönüşüm projeleri, sosyal olanaklardaki artış, yeşil alanların artırılması ve altyapı çalışmaları ile cazip hale gelmeye başladı.
UZAKTAN ÇALIŞMA OLANAĞI
Dijitalleşmenin hız kazanmasıyla birlikte, birçok kişi artık uzaktan çalışma imkanına sahip oldu. Özellikle pandemi sürecinde başlayan ve pandemi sonrasında da devam eden uzaktan çalışma trendiyle insanlar diledikleri lokasyondan çalışma özgürlüğüne kavuştular. Bu durum, bireyleri sabit ofislere bağlı kalmadan, istedikleri yerde yaşamaya yönlendiriyor. Şehir merkezinden uzak bölgelerdeki yerleşim yerleri veya kasabalar, küçük şehirler evden çalışanlar için daha cazip hale geliyor.
EKONOMİK FAKTÖRLER
Büyük şehirlerdeki yüksek yaşam maliyeti, konut fiyatları ve genel harcamalar, insanları daha ekonomik olan bölgelere yönlendiriyor. Yeni teknoloji ve iletişim araçları, şehir merkezlerinden uzakta yaşamayı daha mümkün kılıyor ve bu da ekonomik olarak daha sürdürülebilir bir yaşam tarzına geçişe olanak tanıyor.
DOĞA VE SÜRDÜRÜLEBİLİR YAŞAM
Çevre bilinci arttıkça, insanlar daha yeşil ve sürdürülebilir bölgelerde yaşamayı tercih ediyor. Doğaya yakın, temiz hava ve sakin bir yaşam tarzı, birçok kişi için önemli hale geliyor. Bu nedenle, kırsal bölgeler veya küçük kasabalar, şehir merkezlerinden uzaklaşanlar için çekici bir seçenek haline geliyor.
Türkiye genelindeki şehir merkezinden taşınma trendi, bir dizi faktörün etkileşimi sonucu ortaya çıkan bir değişim olarak karşımıza çıkıyor. Bu trendin artarak devam devam edeceği öngörülüyor ancak ne yönde şekilleneceği bireylerin ve ailelerin yaşam tarzlarına, ekonomik trendlere, global eğilimlere, iş olanaklarına, teknolojik gelişmelere ve tercihlerine bağlı olacaktır."
Türkiye, Dubai'deki lüks villaların ilham kaynağı oldu!