22 / 12 / 2024

Konut fiyatları dünya genelinde değerlendi!

Konut fiyatları dünya genelinde değerlendi!

Habertürk Gazetesi köşe yazarı Gökhan Şen, bugünkü köşesinde küresel ekonomiyi, konut ve gayrimenkul sektörünü kaleme aldı. İşte Gökhan Şen'in o yazısı...



Habertürk Gazetesi köşe yazarı Gökhan Şen, bugünkü köşesinde küresel ekonomiyi, konut ve gayrimenkul sektörünü kaleme aldı. İşte Gökhan Şen'in o yazısı...

Habertürk Gazetesi köşe yazarı Gökhan Şen, bugünkü yazısına "Küresel ekonominin bu yılı yüzde 6’ya yakın büyüme ile tamamlayacağı tahmin ediliyor" değerlendirmesinde bulunarak başladı. Şen'in yazısının devamı şu şekilde:

"Bu büyümeyi getiren en önemli kalem elbette pandeminin en akut dönemi sonrasında hayata dönüştür. Hiç durmayan sanayi ve peşi sıra gelip ona eşlik eden hizmetler sektörü ise büyümenin inşa edildiği temeller oldu.

2022 yılında doğaldır ki bazı şeyler değişecek. Ancak yeni yılda da büyüme hiç fena görünmüyor.

IMF tahminlerine göre 2022 tüm yıl büyümesi yüzde 5’e doğru inecek. Bu, kriz öncesindeki 3’lü ortalamaların üzerinde bir büyüme demek.

Konut fiyatları dünya genelinde değerlendi!

Büyümenin ülkeler grubu arasındaki paylaşımına baktığımızda gelişen ülkelerin her zamanki gelişmiş ülkelerden fazla büyüyeceklerini görüyoruz. Ne var ki fark çok kapanmış durumda.

Bunun sebebi gelişmiş ülkelerdeki büyük mali canlandırma paketleri. Özellikle ABD’de 40 trilyon doları bulan ve hala artırılması tartışılan çok sayıdaki mali destek büyüme görünümünü oldukça pozitif etkiliyor.

Gelişmiş ülkelerin güvendikleri bir başka alansa aşılanma oranları. En az çift doz aşılanmış hatta destek açıları ile donanmış ‘Batı’ doğal olarak daha kolay sosyalleşiyor, daha az kısıt koyuyor. Bunun da büyüme üstünde pozitif etkisi var.

Gel gelelim, bu aşılanma üstünlüğü büyümeyi artıran unsur gibi görünmekle beraber aynı zamanda bu ülkelerin yumuşak karnı.

Sebebi aşı adaletsizliği. Aşılanma oranları gelir dağılımı düşük ülkelere gittikçe düşüyor. Bu da bu ülkeleri kovide karşı daha savunmasız hale getiriyor. Ancak iş bununla bitmiyor.

Konut fiyatları dünya genelinde değerlendi!

Bu ülkelerden çıkabilecek herhangi bir varyantın anında dünyaya yayılma riski var. Bu da büyüme görünümünü tüm dünya için tehdit ediyor.

Son örnek aşılanma oranları nüfusun 1/3’üne varamamış Güney Afrika’nın omikron varyantı ihracı. Bir anda tüm dünyada yeniden önlemler gündeme geldi...

Bu yönüyle 2022’nin en büyük riski yine kovidin kendisi. Aşağıda IMF sunumundan aldığım şekil var.

Mavi sütunlar en az 1 doz aşı olanların nüfusa oranını gösteriyor. Soldan sağa dünya, gelişmiş ülkeler, gelişen ülkeler ve düşük gelirli ülkeler olarak sıralanmış. En sağ ve ikinci sütun arasındaki fark kapanmadan belli ki hiçbir dünya vatandaşına huzur yok. Bu yüzden aşı adaleti önemli."

Ticaretten de bahsetmek gerektiğini belirten Gökhan Şen, "2021 yılı dünyada ticaretin patladığı bir yıl oldu. Zaten bu krizin kendini diğerlerinden ayıran en önemli yönü belki buydu. Ticaret çok hızlı toparladı. Toparlamakla kalmadı, hemen 1-2 çeyrek içerisinde rekor seviyeye tırmandı.Önceki krizlerde eski seviyesine dönmesi 2-3 yıl alan küresel ticaret bu kez 1 yılda rekor kırdı." ifadelerini kullandı. 

Konut fiyatları dünya genelinde değerlendi!

"Önceki krizlerde eski seviyesine dönmesi 2-3 yıl alan küresel ticaret bu kez 1 yılda rekor kırdı" değerlendirmesinde bulunan Şen, bu hızın yavaşlayarak da olsa korunmasının beklendiğini aktardı. Şen, şunları dile getirdi:

"Konut fiyatları dünyanın hemen yerinde değerlendi. Birçok ülkede çift haneli kazançlar yaşandı. Bloomberg Emtia Endeksi yıl başından bu yana yüzde 25 arttı. Baltık Kuru Yük Endeksi ise aynı dönemde yüzde 140 yükseldi. Kısacası, bol para ortamında tüm varlıklar kağıt paraya karşı değerlendiler. Çin’in hızlı yavaşlamasına verilecek tepkinin boyutu da hem küresel büyüme için hem emtia fiyatları için oldukça kritik. Benim beklentim gayrimenkul sektörü için iplerin nazikçe gevşetilmesi yönünde." 

İnşaat maliyetlerindeki fahiş artış konut sektörünü nasıl etkiledi?

Konut fiyatları ne zaman düşecek?

Emlak sektörü 2 sene daha kral olacak!


Geri Dön