Sektörel

Konut fiyatları için ‘ikinci tur sonrası’ uyarısı geldi!

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkan Yardımcısı Mustafa Koçak, eğer 2. tura kalan cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra güven ortamı yaratılmazsa, emlak piyasasının daha da çıkmaza gireceği konusunda önemli açıklamalar yaptı.tura kalan cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra bir güven ortamı yaratılmazsa, emlak piyasasının daha da çıkmaza gireceğini belirterek, önemli açıklamalar yaptı

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkan Yardımcısı Mustafa Koçak yaptığı açıklamada eğer 2. tura kalan cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra bir güven ortamı yaratılmazsa, emlak piyasasının daha da çıkmaza gireceğini belirterek, önemli açıklamalar yaptı.

Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre, Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkan Yardımcısı Dr. Mustafa Koçak, “Son 1,5-2 sene içinde konut fiyatlarında ciddi bir artış söz konusu oldu. Alım gücü düştü, kredi faizleri yükseldi ve insanlar ev alamamaya başladılar. Ev almak artık adeta hayal oldu. Çünkü bugün itibarıyla bankalar kredileri de kredi musluklarını da tamamen kapattı. Seçimlerden sonra eğer bir güven ortamı yaratılmazsa, piyasanın daha da çıkmaza gireceğini düşünüyorum” diye konuştu.

Yaptığı açıklamada “Fiyat artış hızında düşüş bekliyorum” diye konuşan  Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkan Yardımcısı Dr. Mustafa Koçak, “Fakat fiyatlarda düşüş önümüzdeki dönemde de gerçekleşmeyecek. Bu tabii nereye kadar gidecek, önümüzde göreceğiz” dedi.

‘ONAYLANMIŞ KREDİLER BİLE GERİ ÇEVRİLİYOR’

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkan Yardımcısı Dr. Mustafa Koçak açıklamasında devlet bankalarında düşük oranlı krediler verildiğini fakat bankalara gittiğinizde çok düşük bir limitle yani 250- 300 bin TL gibi kredi tutarlarıyla kredi kullanılabildiğini söyledi. Dr. Mustafa Kovaç, "Bu da ciddi bir nakit paranın olmasını gerektiriyor. İnsanlarda bu kadar nakit para olmadığı için de satın almaya yönelemiyorlar” dedi.

Bankaların kredileri de kredi musluklarını da tamamen kapatmış olduğuna değinen Koçak, “Onaylanmış kredilerin bile geri çevrildiği senaryolar söz konusu. Bu da piyasalara ciddi bir durağanlık getirecektir” dedi.

STOKLARDA DARALMA, YENİ YAPI RUHSATTA AZALMA

Konut satışlarındaki düşüşte birçok etken olduğuna da değinen Koçak, bu etkenleri şu şekilide özetledi:

“Bir defa enflasyondan dolayı fiyatlar oldukça yükseldi. Bununla beraber stoklarda bir daralma söz konusu. Yapı ruhsatı başvuru sayısında da bazı azalmalar var. Bu yeni inşaatların da azaldığını gösteriyor.

Tabii yeni inşaatın azalmasında, inşaat maliyetlerinin de oldukça etkisi var.

‘MAYIS AYI SATIŞLARI DAHA DA DÜŞÜK GELECEK’

“Mart ayının ortasında seçimin 14 Mayıs olacağı açıklandı. Bu da tabii  Nisan ayında bir durağanlık getirdi” diyen Koçak, şunları dile getirdi: “Mayıs'ta ben satışlarda daha bir düşüş olacağını öngörüyorum. Çünkü 14 Mayıs tarihinde ilk turda bitmedi seçimler. 28 Mayıs tarihine kaldı. Hâlâ beklenti beklemeler devam ediyor. Seçimi bekleyelim diye. O nedenle mayıs ayında çok fazla bir hareketlilik söz konusu olmuyor. Bu ayın sonuna kadar da olmayacaktır. Kredilerinin kapatılması, kredi faizlerinde yükselmesiyle birlikte insanların artık krediyle konut alması zaten imkansız oldu” 

Konut fiyatları neden yükseliyor? Konut Fiyat Endeksi'ndeki artış 4 yılda yüzde 652 oldu!

Konut fiyatlarındaki artış trendi durdu mu? Seçim, deprem ve yüzde 25 kira sınırı satışları vurdu! 

Konut fiyatları Mart'ta yıllık yüzde 132,8 arttı!