Konut fiyatları ne kadar arttı?
Konut kredisi faizlerinin düşmesi ile beklemekte olan talep açığa çıktı. Faizlerin düşmesi ile ve talebin artması ile konut fiyatları arttı. Peki konut fiyatları artmaya devam edecek mi?
Geçtiğimiz yılın ikinci yarısı itibariyle konut kredisi faiz oranlarının düşmesi beklemekte olan talebi açığa çıkararak konut satışlarında patlamaya neden oldu. Kredili konut satışları bir önceki yılın aynı ayına oranla Eylül’de yüzde 410, Ekim’de yüzde 525 ve Kasım ayında yüzde 724, Aralık ayında yüzde 603 oranında artış gösterdi.
Konuta talebin artması konut fiyatlarını da hızla yükseltti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Konut Fiyat Endeksi verilerine göre konut fiyatları 2019 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 6,32, Ekim ayında yüzde 6,74, Kasım ayında yüzde 7,19 arttı.
REIDIN-GYODER endekslerine göre yeni konut fiyatları ise 2019 Ekim ayında bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 2,52, Kasım ayında yüzde 2,79 ve Aralık ayında yüzde 2,94 artış gösterdi. Sıfır konut satışlarının ikinci ele oranla düşük seyretmesi fiyat artışlarının daha az olmasında etkili olmuştu.
Yeni yıl itibariyle kamu bankalarının sıfır konut satışlarını desteklemek için ilk kez satılan konutlarda faiz oranlarını yüzde 0.79’a indirmesi ile sıfır konut satışlarının da Ocak ayı fiyat artışının da geçmiş aylardan daha yüksek olması bekleniyor.
İnşaat maliyetleri düşerken fiyatlar artıyor
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) İnşaat Maliyet Endeksi verilerine göre inşaat maliyetleri 2019 Haziran ayından beri kesintisiz düşüş gösteriyor. İnşaat maliyetleri bir önceki aya oranla 2019 Haziran’da yüzde 0.79, Temmuz’da yüzde 0,62, Ağustos’ta yüzde 0,73, Eylül’de yüzde 0,59 Ekim’de yüzde 0,07 ve Kasım’da yüzde 0,02 azaldı. Buna rağmen aynı dönemde konut fiyatları her ay artış gösterdi.
Gayrimenkul sektörüne güven artıyor
TÜİK verilerine göre gayrimenkul sektörünün son açıklanan iki aylık verileri incelendiğinde 2019 Aralık ayında mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi bir önceki ayda 63,9 iken, Aralık ayında yüzde 7,9 oranında artarak 68,9 olduğu ve söz konusu değerin Ocak ayında yüzde 14,6 oranında artarak 78,9 değerini aldığı görülüyor.
İnşaat faaliyetlerinin yarısını finansman sorunu kısıtlıyor
TÜİK verilerine göre inşaat sektöründe talep artış sorunu azalırken finansman sorunun inşaat faaliyetlerini kısıtladığı görülüyor.İnşaat sektöründe Ocak ayında girişimlerin yüzde 32'si faaliyetleri kısıtlayan herhangi bir faktörün olmadığını, yüzde 68'i ise faaliyetlerini kısıtlayan en az bir temel faktör bulunduğunu belirtti. İnşaat sektöründe faaliyetleri kısıtlayan en önemli temel faktörlerden; "finansman sorunları" Aralık ayında yüzde 44,4 iken Ocak ayında yüzde 48,5, "talep yetersizliği" Aralık ayında yüzde 43,3 iken Ocak ayında yüzde 36,1 ve "hava şartları" Aralık ayında yüzde 7,9 iken Ocak ayında yüzde15,5 oldu.
Konut kredisi faizlerinde son durum
Konut fiyatlarının son aylarda net olarak arttığı ve eldeki verilere göre artmaya devam etmesi tahmin edilirken konut kredisi faizleri de geriliyor. Konut ihtiyacı olanların faiz oranları düşmüş ve konut fiyatları artmaya devam ederken hızlı olmasında fayda olabilir.
Bankalarda en düşük konut kredisi oranı sıfır konut talepleri için yüzde 0.79, ikinci el konut talepleri için yüzde 0.89 seviyesinden başlıyor.
Konut kredisi hesaplama
Kredi Pazarı’nın araştırmalarına göre 250.000 TL tutarda konut kredisi hesaplama gerçekleştirildiğinde 10 yıl vade için kredinin en düşük aylık taksitleri 3.230 TL, geri ödemesi de 387.600 TL’ ye karşılık geliyor.
Konut fiyatları arttı mı? 10 soruda tüm detaylarıyla!