Sektörel

Milyon liranın altında konut kalmadı! Ev sahibi olmak zorlaştı! 

Türkiye genelinde konut fiyatlarında yaşanan artış hız kesmeden devam ediyor. Türkiye genelinde metrekare fiyatları 8 bin lirayı, megakent İstanbul'da ise 13 bin lirayı aştı... 6 arttı ve 134 bin 170 oldu

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan resmi rakamlara göre, Türkiye'de konut satışları Mart 2022'de, bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 20.6 arttı ve 134 bin 170 oldu. Ocak-Mart döneminde ise 2020'nin aynı dönemine göre yüzde 21,7 yükselerek 320 bin 63 oldu. 

 

Konut satışlarındaki yükselişleri fiyatlar da takip etti. TCMB tarafından açıklanan rakamlara göre, konut fiyat endeksi Şubat'ta senelik yüzde 96,4 oranında yükselerek, tarihi bir yükseliş yaşadı. Türkiye'ye birim konut fiyatları senelik yüzde 113,2 yükselişle metrekare başına 8 bin 640 lira seviyelerine çıkarken, megakent İstanbul'da Şubat ayında metrekare birim fiyatı 13 bin 836 TL olarak gerçekleşti. 

Konut fiyatlarındaki artış 2022 ile beraber hızlandı. Merkez Bankası'nın açıkladığı rakamlara göre, İstanbul, Ankara ve İzmir'de ev fiyatşarının rekor seviyeleri gördüğü kaydediliyor. 

Konut fiyatlarında yaşanan yükselişin temel sebepleriyle ilgili açıklamalarda bulunan İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, yeteri kadar arzın bulunmadığını, arsa maliyetlerinin yüksekliği ve ana ham maddedede yaşanan yükselişlerin fiyatları etkilediğini dile getirdi. Durbakayım, rekor fiyat yükselişlerinin kiralara da yansıdığına vurgu yaptı. 

2020 Ocak - 2022 Nisan dönemindeki 30 aylık bir dilimde ev fiyatlarında yüzde 25 oranında bit yükselişin yaşandığına dikkat çeken Durbakayım, ""2020 Ocak ayı ile Nisan 2022 ortalamasını aldığımızda ana demir, çimento gibi malzemelerinde fiyat artışı yüzde 450 - 500 arasında. Son 8 ayda demir yüzde 400 arttı, hazır beton yüzde 478, çimentoda yüzde 516 artış yaşandı. Ortalama yüzde 450-500 gibi bir artış yaşandı" şeklinde konuştu ve ev fiyatlarındaki yükselişin malzeme fiyatlarındaki yükselişi yakalamış olmadığının altını çizdi. 

Satılabilir alan metrekare fiyatının ortalama 12 bin TL olduğuna dikakt çeken Durbakayım,  "Yüzde 50 ile kat karşılığı yapıldığını varsayarsak ki yüzde 50'yi geçti bu oran 12 bin TL'lik satılabilir alan maliyetiniz 24 bin TL. Yani metrekare maliyeti 24 bin liraya çıkmış oluyor" açıklamasında bulundu.

ACİLEN ÖNLEM ALINMALI

Dip noktalardan arz için fiyat yükselişlerinin bir an önce durmasının gerektiğine dikkat çeken Durbakayım, "Asıl maliyetler henüz tam olarak kira fiyatlarına yansıtılmadı" dedi ve "Bir an evvel konut üretimi için bir tedbir alınması lazım. Çünkü, yarın kiralama noktasında erişilemeyecek rakamlar olacaktır. Bu da insanları birlikte oturmaya itecektir" değerlendirmesinde bulundu.

"2004'ten önceki daire alımlarındaki imkanlar kayboldu. O noktalara geri dönebilmek için hem faiz oranlarının makul bir seviyeye inmesi lazım, hem de ikinci el piyasaları için mortgage kredisinin devreye girmesi lazım" açıklamasında bulunan Nazmi Durbakayım, "En büyük girdi olan arsa fiyatlarının daha makul fiyatlara edinilebilmesi lazım. Bunlarla ilgili planlama yapıldığında konutta ancak ulaşılabilir rakamları görmek mümkün olur" şeklinde konuştu.

Ev fiyatlarındaki yükselişte yabancıya yapılan satışın etkisinin çok az olduğuna dikkat çeken Durbakayım, "Sektörü şu an ayakta tutan yabancıya yapılan satış. Yabancı belli bölgelerden alıyor ve bu da sayıca çok fazla değil. Yabancı buradaki rakamları bildiği için aşırı bir fiyattan satmak söz konusu değil" dedi ve yabancıya satışın ev fiyatlarını yükselttiği algısının doğru olmadığının, yabancıya satışların fiyatlardaki etkisinin yüzde 4-5 olduğunun altını çizdi. 

MİLYONUN ALTINDA KONUT BULUNAMIYOR

Yeni konut projelerinde yükselen maliyetler sebebiyle milyonun altında konut kalmadığına vurgu yapan Durbakayım, inşaat maliyetlerine arsa bedelinin de eklenmesiyle birim metrekare fiyatının 25-26 bin TL'ye kadar yükseldiğini belirtti. "Arsa girdisi ne kadar aşağı çekilirse o kadar makul seviyelere iner fiyatlar. Nüfusun büyükşehirlere yığılması sonucu arsa fiyatları çok kıymetli" şeklinde konuşan Durbakayım, "Gelişmiş ülkelerde dahi bu kadar lüks imalat yapılmıyor" ifadelerini kullandı. 

MARKALI KONUTLARDA ARTIŞ DAHA YÜKSEK

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) ve Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas da konut fiyatlarıyla ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Merkez Bankası tarafından açıklanan konut fiyat endeksine göre, Şubata yında ev fiyatlarındaki senelik artışın yüzde 96,4 olduğuna dikkat çeken Elmas, megakent İstanbul'da bu oranın yüzde 106.3 olduğuna, aylık bazda yükselişin ise yüzde 13.5 olduğuna vurgu yaptı. 

Elmas, Şubat ayı verilerine göre, geçtiğimiz senenin aynı ayında 3.632 lira olan Türkiye geneli ortalama metrekare fiyatının 7.965 liraya yükseldiğinin aktını çizdi. 

KONUTDER Yönetim Kurulu Başkanı Elmas, "Kur şoku, enflasyon ve faiz artışı, pandemi nedeniyle global tedarik zincirinde yaşanan bir dizi olumsuzluk sonucu emtia fiyatları aşırı yükseldi ve son olarak Rusya-Ukrayna savaşı gibi bir dizi sebepten dolayı hızla artan inşaat maliyetleri konut fiyatlarına yansıdı" açıklamasında bulundu ve konut fiyatlarının inşaat maliyet endeksinde zirvede olduğunu aktardı. "Malzeme endeksi yüzde 113.3, inşaat maliyeti yüzde 90.3 artmışken aynı ayda konut fiyatları yüzde 96.4 arttı" ifadelerini kullanan Elmas, Şubat ayında savaştan önce 750 dolara aldığımız demiri 920 dolara almaya başladık" dedi. 

Konut fiyatlarındaki hızlı artışın yabancıya satıştan kaynaklandığı yönündeki algının doğru olmadığını belirten Elmas, Yabancıya konut satışının ağırlıklı olarak 5-6 ilde gerçekleştiğini söyledi. Elmas, "Yabancıya gayrimenkul satışı, toplam satışlar içinde yıllık yüzde 4,7’lik bir paya sahip olduğundan konut fiyatlarını domine edecek bir etkiye sahip değildir. Öte yandan konut fiyatlarının sadece Türkiye’de değil tüm dünyada arttığını görüyoruz. Bunun nedeni yabancıya gayrimenkul satışı değil, arz yetersizliği, dolardaki paralel genişleme ve emtia fiyatlarındaki yüzde 300’leri geçen artışlardır." dedi

YENİ KONUTTA FİYATLAR YÜZDE 161.30 ARTTI

Habertürk'ten Cem ali Çinkılıç'ın haberine göre; kamuoyunda ‘markalı projeler’ olarak adlandırılan, ağırlıklı olarak kurumsal gayrimenkul şirketlerinin ürettiği konutlar üzerinden geliştirilen‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ sonuçlarına göre; Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 12.24, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27.22 ve endeksin başlangıç dönemi olan 2010 yılı Ocak ayına göre ise yüzde 161.30 oranında nominal artış gerçekleşti.

Ev almak gittikçe zorlaşıyor! Kaç asgari ücretle ev alınabiliyor?

Konut fiyatlarındaki artış tam gaz! İstanbul'da fiyatlar 1 milyon 400 bin TL'yi geçti!

Konut fiyatları neden artıyor? Yabancıya satış satılık ve kiralık ev fiyatlarını etkiliyor mu?