Genel

Konut fiyatları yıllık olarak yüzde 6.5 arttı!

Ancak son bir yılda enflasyonda artış yüzde 7.17, inşaat maliyetlerinde yüzde 8.4 seviyesindeydi. GYODER Başkanı Gökkaya “Fiyatlar reel olarak ucuzladı ” dedi....Yeni konut endeksi sonyılda yüzde 6.53 artarken, enflasyondaki artış yüzde 7.17 oldu.....

Son zamanlarda markalı konut projelerine gelen zamlar, konut fiyatlarında balon mu oluşuyor sorusunu beraberinde getirdi. Ancak veriler, şimdilik böyle bir tehlikenin olmadığını gösteriyor. Zira GYODER ile Reidin.comtarafından hazırlanan mayıs ayı emlak endeksine göre, konut fiyatlarındaki artışlar hem inşaatmaliyetlerine gelen zamların hem de enflasyondaki artışların altında gerçekleşti.

Son bir yılda yüzde 6.53 arttı

Yeni konut endeksi sonyılda yüzde 6.53 artarken, enflasyondaki artış yüzde 7.17 oldu. Yılın ilk çeyreği itibariyle de inşaatmaliyetindeki artış yüzde 8.4 seviyesinde gerçekleşti. Ekonomilerde birmalın değerinin, sanal bir şekilde artmasına ‘balon ' riski deniyor. Malın gerçek değerinin üzerine çıkması, olası dalgalanmalarda ekonomilerde hızlı bir çöküş getirdiği için önemli tehlikeler arasında gösterilyor. Veriler ise Türk gayrimenkul sektöründe konut fiyatlarının enflasyon ve maliyet gibi unsurlarla karşılaştırıldığında hala ucuz olduğunu ortaya koyuyor

Ankara 'da ikinci elde şaşırtan sonuç

Önceki dönemlerde düşük konut fiyatları ile dikkat çeken Ankara 'da mayısta ikinci el konut fiyatları kıpırdadı. Başkent ikinci el satılık konut fiyatlarında metrekare başına yüzde 0.34 'lük değer artışıyla, fiyatların en fazla yükseldiği il oldu. Aynı dönemde fiyatlar Adana 'da yüzde 0.32; İstanbul 'da yüzde 0.30; Kocaeli 'de yüzde 0.23 oranında artarken Antalya 'da yüzde 0.13 ile en fazla değer kaybeden il oldu.

Faiz artışı kapıda

Merkez Bankası 'nın zorunlu karşılık kararlarına rağmen mayıs sonu itibariyle 68.5 milyar liraya çıkan konut kredileri küçülme işareti vermiyor. Yıl sonuna göre yüzde 13, 2010 mayısına göre yüzde 36 artan konut kredilerinde maliyetartışının faiz oranlarınaikinci yarıdaciddi anlamda yansıtılacağı öngörülüyor. Akbank Genel Müdür Yardımcısı Galip Tözge, sektördekredi faizlerinin yükseldiğini belirterek, “Fonlama maliyetlerinin arttığı bir ortamda bu çok doğal ” dedi. Garanti MortgageGenel Müdürü Cemal Onaran iseenflasyondaki artış ve ek tedbirlereparalel konutfaizlerinin artmaya devem edeceğini bildirdi. İş Bankası yetkilileri deikinci yarıdan itibaren konut kredi faizlerinde artış beklendiğini belirtti.
Bugün