Sektörel

Konut fiyatlarına pandemi dopingi!

Dünyanın birçok ülkesinde artan konut fiyatları, merkez bankalarının pandemi desteğini dizginleme becerisinde test olma özelliğine sahip olacak. Peki konut sektörünü neler bekliyor?

Dünyanın birçok ülkesinde artan konut fiyatları, merkez bankalarının pandemi desteğini dizginleme becerisinde test olma özelliğine sahip olacak. 

Sözcü Gazetesi'nden Nuray Tarhan'ın haberine göre; Bloomberg haber ajansındaki analizde, Kovid-19 pandemisi teşviklerinin çok yavaş şekilde geri çekilmesi, gayrimenkul fiyatlarının daha da şişmesi ve uzun vadede finansal istikrar endişelerinin kötüye gitmesi riskine sahip olduğu belirtildi. Desteği çok sert geri çekmenin de ev fiyatlarını düşük gösterip piyasalarda sarsıntıya neden olarak pandeminin ardından başlayan ekonomik toparlanmayı tehdit edeceği konusunda endişe yaratıyor. 

2008'İ ARATMASIN

Konut (mortgage) krizinin tetiklediği 2008 küresel finansal krizinin yaşattıkları henüz tazeyken, yükselen konut fiyatlarının nasıl kontrol altına alınacağı, varlık alımlarını yavaşlatmayı ve hatta faiz oranlarını artırmayı tartışan bazı merkez bankalarına yeni bir sınav oldu. 2008 yılındaki krizde, ABD'nin gayri safi yurt içi hasılasında 14 trilyon dolar ve küresel piyasada 20 trilyon dolarlık kayıp oldu. ABD'de 9 milyon kişi işsiz kaldı, 8 milyon eve bankalar tarafından el konuldu.

MERKEZ BANKALARI TETİKTE

Tahvil alım programlarını daraltmayı seçen ABD Merkez Bankası (Fed) yetkilileri, bunu yapmak için gerekçe olarak yükselen ev fiyatlarını işaret etti. Özellikle konut talebini canlandıracağı endişesiyle ipoteğe dayalı menkul kıymet alımlarını dikkatli bir şekilde takip ediyorlar.

Yeni Zelanda, Güney Kore ve Kanada merkez bankaları da bu konuya ilişkin yeni politikalar oluşturmak için çalışıyor. Ev fiyatlarını artırmadaki rolü sebebiyle eleştirilerle karşılaşan Kanada Merkez Bankası, daha az genişlemeci bir politikayı tercih eden ilk merkez bankalarından biri oldu.

Geçen ay Güney Kore Merkez Bankası, gayrimenkulün “önemli ölçüde pahalı” olduğuna ve hane halkı borcunun geri ödenmesi yükünün arttığına ilişkin uyarılar yaptı. Avrupa Merkez Bankası da bu ay enflasyon hedefini artırarak, ek enflasyon ölçümlerinde konut maliyetlerini de dikkate alacağını vurguladı. İngiltere Merkez Bankası ise ülkede artan ev fiyatları konusunda tedirgin olduğunu ifade etti. 

FİYATLAR DEĞERİNİN YÜZDE 10 ÜZERİNDE

Merkezi Londra'da yer alan ekonomik tahmin ve analiz kuruluşu Oxford Economics'in yayınladığı son raporda göre, gelişmiş ülkelerde ev fiyatları ekonomiler arasında önemli farklılıklar olsa da, uzun vadeli eğilimlerle karşılaştırıldığında değerinin yüzde 10 üzerine yükseldi. Bunun 1900'lerden bu güne en büyük yükseliş olduğunun vurgulandığı raporda, fiyat artışından en çok etkilenecek ülkelerin ilk sırasında Hollanda, Kanada, İsveç, Almanya ve Fransa'nın yer aldığı ifade ediliyor. Raporda, ev fiyatlarındaki yüksek artışın finansal istikrarı tehdit edecek aşamaya gelme riski olduğunun da altı çiziliyor.

Konut fiyatları niçin yükseliyor? Nereye kadar yükselir?

Türkiye ev fiyat artışında dünya şampiyonu!

Türkiye'de ev sahipliği oranı azalıyor, kiracılık yükselişte!

Gayrimenkul alan kazanacak!