27 / 09 / 2024

Konut fiyatlarında ipin ucu kaçtı! Fahiş artışlar kiralar üzerinden tüm sektörü olumsuz etkiliyor!

Konut fiyatlarında ipin ucu kaçtı! Fahiş artışlar kiralar üzerinden tüm sektörü olumsuz etkiliyor!

Konut fiyatlarındaki fahiş artışların kira bedelleriyle beraber tüm piyasayı olumsuz etkilediğini söyleyen ekonomist Evren Kirikoğlu sosyal medya hesabından konut piyasasıyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.




Konut fiyatları kiralarla beraber adeta uçuça geçti. Yüksek fiyatlardan dolayı ev sahibi olamayan vatandaş fahiş kira bedelleri altında da ezilmeye başladı. 'Barınma" ekmek gibi su gibi bir temel ihtiyaç.' diyen ekonomist Evren Kirikoğlu,  konut fiyatlarının temel ihtiyaç gibi reel arz/talep dengesi ile değil de sadece spekülatif bir varlık gibi şekillendirilmeye başlandığını söyledi ve fiyatlardaki artışa tepki gösterdi. 

Ekonomist Evren Kirikoğlu, kira bedellerindeki fahiş artışı bir örnekle açıkladı. Dün sosyal medyanın gündemine düşen Etimesgut'taki evin kirası ve kendisi konuşulmaya devam ediyor. Evren Kirikoğlu Sosyal medya hesabından Etimesgut'ta, bir balkonun 22 bin 750 bin liraya kiralandığını ve ev sahibinin burası için memur kefil ve depozito istediğini söyledi. 

Evren Kirikoğlu, piyasadaki bu fırsatçılığa ve artışlara tepki göstererek şu öneride bulundu: ''Yani spekülatif talebi değil, arzı desteklememiz lazım.'' dedi.

İşte Kirikoğlu'nun sosyal medya hesabı X'ten yaptığı o paylaşım ve geln yorumlar...

Evren Kirikoglu @evrenkirikoglu

Bana diyorlar bu konuya niye bu kadar taktın. Taktım çünkü:

1. "Barınma" ekmek gibi su gibi bir temel ihtiyaç.

2. Ama konut fiyatları temel ihtiyaç gibi reel arz/talep dengesi ile değil, sadece spekülatif bir varlık gibi şekillendirilmeye başlandı. Konuta kıyasla kayda değer hiçbir* reel kullanım amacı olmayan bitcoin veya altın fiyatı sadece spekülasyon ile nasıl yükseliyorsa, konut fiyatları da öyle yükselir hale geldi.

3. Bu fiyatların ve çarpanların konutun temel ihtiyaç özelliğiyle ilişkisi olamaz. Sadece trading/yatırım/kar hırsıyla oluşmuş bir spekülatif varlık fiyatlaması izliyoruz.

4. Zaten bu sebeple ihtiyaç sahipleri de bu fiyatlara konut almaz/alamaz. Sadece konutu "trade edebilecek" olanlar alır. Ben de "Madem öyle, bu fiyatlara trade edilemez" diyorum işte. Çünkü bir finansçı olarak mevcut reel faiz görünümü ile bariz overpriced bir trade haline geldi bu iş.

(Sizin savunduğunuz şey, şu an Hazine ihalesinden eksi faizle 10Y vadeli TÜFE kağıdı almakla aynı şey. Buna şu an banka hazinesinde yeltenseniz işten atarlar)

5. İşin asıl acı tarafı, ekmek gibi su gibi temel ihtiyaç olan bir konunun spekülatif trading oyuncağı haline gelmesi. Sanki "Halkekmek ve su fiyatları artık denetimsiz serbest piyasada belirlenecek hayırlı olsun!


Geri Dön