Konut fiyatlarında son fırsat!
Demir ve çimentoya yapılan zamlarla inşaat maliyetleri artmaya başladı. Bu durumun yeni yapılacak binaların fiyatlarını da yükselteceği öngörülüyor. Faiz oranları yükselse de zam görmemiş konutlardaki fiyat fırsatı dikkat çekiyor...
Demir ve çimentoya yapılan zamlarla inşaat maliyetleri artmaya başladı. Bu durum, yeni inşa edilecek konutların fiyatının da artmasına neden olacak. Mevcut konutların fiyatları önümüzdeki dönemde inşa edileceklere göre daha uygun. Faiz oranları yükselse de zam görmemiş konutlardaki fiyat fırsatı da göz ardı edilmemeli.
Posta'dan Meltem Kara Söyleyenoğlu'nun haberine göre; kamu bankalarının Haziran ayında başlattığı tarihin en düşük seviyeli konut kredisi faiz oranlarının uygulandığı kampanya Ağustos itibarıyla bitti. Kampanya sürecinde 3 ayda 590 bin konut satıldı, 8 aylık satışlar 1 milyonu geçti. Kampanyanın ardından faizler tekrar yüzde 1 seviyesine gelse de konutta fırsat sürüyor. Peki konutta nasıl bir fırsat var?
Yeni bina, yeni fiyat
Hem faiz indirimi hem de ödemesiz dönemli kampanyalarla satışlar yükselince ikinci el ve sıfır konutlarda stoklar da hızla azaldı. Üreticiler, ellerindeki evler bitince yeni yatırımlar yapmaya başladı, Kovid-19'a rağmen yeni ruhsat alımlarında artışlar yaşandı. Fakat yeni binalar, inşaat malzemelerine gelen zamlardan etkilenerek daha yüksek maliyetle yapılacak.
Yıllık yüzde 10
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) son açıkladığı verilere göre, Temmuz ayında inşaat maliyet endeksi, aylık yüzde 0.95, yıllık yüzde 9.17 arttı. Malzeme ve işçilik endeksinde de yükseliş sürerken, bina inşaatı özelinde maliyetler aylık yüzde 0.75, yıllık yüzde 9.59 artış gösterdi. Maliyetteki artışta inşaat malzemelerine özellikle demir ve çimentoya yapılan zamlar etkili oldu.
Demir ve çimento
Nisan ayından bugüne inşaat demirine yaklaşık yüzde 35, çimentoya ise yaklaşık yüzde 30 zam geldi. Demirin ton fiyatı 3 bin TL'den 4 bin 250 TL'ye yükseldi. İnşaat sektöründan yapılan zamlara tepki gösterildi. TOKİ Başkanı Ömer Bulut, demir ve çimento üreticilerine ‘bindiğiniz dalı kesmeyin’ uyarısında bulundu. Malzeme üreticileri ise fiyat baskısına maruz kaldıklarını belirtti.
2 yıllık fark
Konut üreticileri ise maliyetler artsa da 2 yıldır fiyatların zamlanmadığını ileri sürüyor. 2019’da sektördeki durgunluk, bu yıl da koronavirüs sebebiyle fiyatları artırmayan sektörün zam yapması kaçınılmaz hale geldi. Uzmanlar, işte bu ortamda faiz oranları yüksek olsa bile fiyatların düşmeyeceğini hatta artacağına dikkat çekerek, konut alımını bekleten vatandaşa fiyat fırsatını kaçırmaması tavsiyesinde bulunuyor.
Stoklar hızlı eridi
REIDIN ile GYODER’in ağustos ayında markalı konutlardaki stok erime hızı rakamlarına göre, adet bazında yüzde 9.44 erime kaydedildi. Temmuz ayında stok erime hızı yüzde 11.78, Haziran'da yüzde 11.96 oranında olmuştu. Bu hızlı düşüşte konut kredisi faizlerinin yüzde 0.64 seviyesinde olması etkili oldu. Faiz oranlarının yüzde 1 bandında olduğu dönemde stok erime hızı yüzde 3’lerde kaydedilmişti.
'Dayanabileceğimiz kadar dayanacağız'
İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, demir ve çimentoya gelen zamları anında fiyatlara yansıtma niyetinde olmadıklarına vurgu yaparak, “Herkesin şu dönemi kenetlenip gayret içinde geçirmesi gerekiyor. Mücadelede herkesin topyekün birleşmesi lazım. Biz üreticiler olarak zamlara dayanabileceğimiz kadar dayanacağız ve şu an zam yapma niyetinde değiliz. Vatandaşımız da bu fırsatı kaçırmasın. Zamlar yansıtıldığında bu fiyatlarda konut bulamazlar” açıklamasında bulundu.
Konut kredi faizleri yükselmeye başladı! Konut fiyatları düşer mi?