Sektörel

Konut fiyatlarındaki artış devam edecek mi? Ev almayı düşünenler hemen bakın!

Karmar AŞ İcra Kurulu Başkanı Emrullah Yedikardeş yaptığı açıklamada ruhsat sayısındaki artışın konut üretiminin artacağını göstermediğini belirterek, gelecek sene konut açığının daha fazla olacağını ve fiyatların düşmeyeceğini söyledi.

2023 yılının 2. çeyreğine ait inşaat ruhsatları geçen senenin aynı dönemine göre artmıştı, söz konusu bu artış sektörde hareketlenme olarak yorumlandı. Açıklanan resmi verilere göre, 2023'ün 2. çeyreğinde ruhsat alınan bina sayısı yüzde 5.7, daire sayısı yüzde 31.3 oranında arttı. 

Sektörde yaşanan gelişmeler ile ilgili önemli açıklamalar yapan Karmar AŞ İcra Kurulu Başkanı Emrullah Yedikardeş, ruhsatlarda yaşanan artışın hem deprem  bölgesinde başlayacak olan konutlardan kaynaklandığını, hem de müteahhitlerin sektörün yeni yerel yönetimlerin seçimi öncesi ruhsatını almayı tercih ettiğini dile getirdi. 

Konu ile ilgili önemli açıklamalar yapan Karmar AŞ İcra Kurulu Başkanı Emrullah Yedikardeş “Fakat söz konusu bu durum, gelecek sene daha çok konut üretileceğinin garantisi şeklinde görülmemeli. Çünkü gayrimenkul sektöründe üretim iştahı yok. Artış göstere maliyetler, usta ve eleman bulma sıkıntısı, alıcıların finansal açıdan konutlara ulaşamaması gibi bazı olumsuzluklar yeni yatırım planlayanların da ertelemesine sebep oluyor. Aynı sene hayata geçirilmesi zorunlu olmadığı için tedbiren ruhsatlar da alınıyor” diye konuştu. 

Yine verilen detaylara göre, inşaat ruhsatlarının 3 sene içerisinde hayata geçirilmesi gerekli, bu sürenin  sonunda iptal oluyor.

Yaptığı açıklamada son dönemlerde markalı üreticilerin peş peşe yeni proje lansmanı yapmalarının iyi şeklinde yorumlanmasına olmasına rağmen, ülkedeki toplam konut ihtiyacını gidermeye yetmeyeceğine değinen Karmar AŞ İcra Kurulu Başkanı Emrullah Yedikardeş, “Ülkemizin  senelik konut ihtiyacı 1 milyon seviyelerinde. Üretim de geçen sene 642 bin adet seviyelerinde kaldı. Her sene ortalama 400 bin konut açığı oluşurken, bu yıl herkes elindeki projeyi tamamlayıp bekleme niyetinde olduğu için gelecek sene daha çok konut açığı doğacak” dedi


500 BİN SOSYAL KONUT AÇIĞI KAPATIR MI?

Yaptığı açıklamada hükümetin barınma sorununa çözüm olarak, 5 senelik kalkınma planında toplam olarak 500 bin, senelik bazda da toplam 100 bin sosyal konut üretiminin oldukça güzel bir haber olduğuna da değinen Karmar AŞ İcra Kurulu Başkanı Emrullah Yedikardeş, “Söz konusu bu durum gelecek yıl belki de 1 milyona yükselecek olan konut açığının derinleşmesini engeller fakat kapatmaz. Kapanmayan konut açığı da son dönemlerde sık sık gündeme gelen fiyatların doğal olarak yüksek seyretmesine sebep olur” dedi.

KONUT FİYATLARINDAKİ ARTIŞ DEVAM EDECEK Mİ?


Yaptığı açıklamada bu sebeple son zamanlarda sık sık gündeme gelen konut fiyatlarına ilişkin sorunun yalnızca malzeme fiyatlarını dizginlemekle çözülemeyeceğine değinen Karmar AŞ İcra Kurulu Başkanı Emrullah Yedikardeş “Her şeyin fiyatı düşük olsa dahi ortada herhangi bir üretim olmadığı için konut fiyatları artacak. Bu kez insanlar kiralık evlere yönelecek ve kiralık konutlarda sıkıntı olacak” dedi.

Açıklamasında bunu önlemek amacıyla söz konusu arzı artırıp finansa ulaşımı kolaylaştırmak gerektiğine değinen Karmar AŞ İcra Kurulu Başkanı Emrullah Yedikardeş müteahhitler için de alıcılar için de kredi maliyetlerinin yüksekliği ve limitlerin kısıtlı olmasının hareketleri de daralttığını dile getirdi.

NİTELİKLİ PERSONEL SIKINTISI

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada adeta bir istihdam deposu olması açısından inşaatın ekonominin lokomotifi özelliğini hala koruduğuna değinen Emrullah Yedikardeş resmi olarak açıklanan bu son rakamlara göre sektörde Ağustos'ta istihdam rekoru kırıldığını, fakat nitelikli personel bulma sıkıntısının da zirvede olduğunu dile getirdi.

Karmar AŞ İcra Kurulu Başkanı Emrullah Yedikardeş açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Şu anda toplamda 11 deprem şehrinde önemli miktarda konut yapımları söz konusu. Bu nedenle büyükşehirlerde malzemeleri de geç teslim alabiliyoruz. Üstüne bir de bunlara son zamanlarda sık sık gündeme gelen inşaat ustası sıkıntısı ekleniyor. Usta, bir şantiyenin en önemli aktörleri arasında yer alıyor. Hatta çoğu zaman yeni başlamış olan mühendisler bazı konuları da ustalardan öğrenir. Fakat sektörde bulunan ustaların hepsi alaylıdır. Daha önceki ustalarından ne gördüyse işlerinde de onları yaparlar. Fakat  teknoloji, inşaat malzemeleri,inşaatta yapım teknikleri her geçen dönem daha da gelişiyor. İşte tam da bu sebeple sağlam ve güvenilir binalar istiyorsak önce ustalara el atmamız gerekiyor. Onların da en az 2 senelik mesleki eğitimden geçirilmesinde de büyük yarar var.”

1.20 faizli konut kredisi kampanyası başladı mı? Ev alacaklar dikkat! Düşük faizli konut kredisini kimler alabilir?

Konut sigortası yaptırana emlak vergisinde indirim! Tek tek açıklandı!

İnşaat Sektörü ‘Sürdürülebilir Bir Gelecek’ için tek çatı altında toplandı!