İnşaat Sektörü ‘Sürdürülebilir Bir Gelecek’ için tek çatı altında toplandı!
İnşaat Deryası tarafından, bu yıl ilk defa gerçekleştirilen 'İnşa Edenler' gala ve panel organizasyonunda inşaat sektörünün temsilcileri bir araya geldi.
DYO, Pimapen ve Emre Demir İnşaat sponsorluğunda, Bayraklı Bella Vista Event'te gerçekleştirilen etkinlikte İzmir’in önde gelen müteahhitleri, mimarları, yapı malzemeleri sektörü temsilcileri, sivil toplum kuruluşu yöneticileri ve çok sayıda seçkin davetli bir tek çatı altında toplandı.
SEKTÖRÜN SORUNLARIN ÇÖZÜME KAVUŞMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ!
Onag Yapı Yönetim Kurulu Başkanı ve İnşaat Deryası İmtiyaz Sahibi Niyazi Gültekin, açılış konuşmasında 7 yıldır sektörün sorunlarının çözümü ve sektördeki gelişmelerin duyurulması için ekip olarak çalıştıklarını söyledi.
Bu, ‘İnşa Edenler’ adlı etkinliklerinin amacının sektör bileşenleri ve meslektaşları bir araya getirmek kaynaştırmak olduğunu belirten Gültekin 'Kentimize nasıl daha faydalı olabiliriz' diye çaba harcamak. İnşa Edenler'e bundan sonra da her yıl devam edeceğiz” diye konuştu.
SORUMLULUĞUMUZ YEŞİL BİR GELECEK!
İnşa Edenler etkinliğinin ikinci bölümünde 'Sorumluluğumuz Yeşil Bir Gelecek' başlıklı bir panel gerçekleştirildi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Suphi Şahin, Neva Prestij Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Öztürk ve İzka İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Azat Yeşil, sürdürülebilir bir kent için yapılması gerekenleri masaya yatırdı.
İzmir için herkesin üzerine sorumluluk düştüğünü belirten Caner Tan, düzenlenen bu toplantının sektörde yeni işbirlikleri ve sinerji yaratması için faydalı olduğunu söyledi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Suphi Şahin ise “Sektörle iletişim halindeyiz, Sektörü ilgilendiren önemli konulardan bir tanesi ruhsatla ilgili. Bunun için İZTO, EBSO ve STK temsilcileriyle son 3 yılda önemli toplantılar yaptık.
Ruhsat aşamasında yaşanan her belediyede ayrı belgenin istenmesi sorununu masaya yatırdık. Evrakların tekleştirilmesi konusunu gündeme aldık. 2010 - 2020 yılları arasındaki büyüme hızımız yüzde 10 - 11 seviyesindeydi. 4 milyonluk kent olarak 2020'ye geldiğimizde 4.4 milyonluk bir kent olmuşuz.
İmar yapılması için 5 binlik ve binlik planlarla birlikte parselasyon planlarının da yapılması lazım. Biz son 5 yıldır bunun üstünde çalışıyoruz. Kent için 4 aks belirlenmiş. Menemen, Kemalpaşa, Seferihisar ve Bornova aksı var. Biz nüfus hesaplarına göre ilçe belediyeleriyle planladığımızda bu arsa arzı problemi de çözülür ” ifadelerini kullandı.
YAPI SEKTÖRÜNDE PROSEDÜRLER VE VERGİ YÜKÜ AZALTILMALI
Neva Prestij Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet ÖztürkAnkara ve İstanbul'da daha önce ciddi kentsel dönüşüm işlerine imza atTtıklarını açıkladı.
Ankara, bir deprem bölgesi olmamasına rağmen bu konuda İzmir'in önünde olduğunu belirten Öztürk, İstanbul'da büyük bir kentsel dönüşüm projesine giriştiklerini açıkladıBu süreçte hem belediyelerde hem de bürokrasiyle yürüttülen süreçlerin kentsel dönüşüm yerine boş arsa bulmaya yönelttiğini söyledi.
İzmir’de arsa sıkıntısının olduğunu belirten Öztürk '' İnsanlar evleniyor çoğalıyor dolayısıyla yeni konut üretimi her zaman gerekiyor. Kentsel dönüşümde özel sektörün canlandırılması, prosedür ve vergi yükünün de azaltılması konusunda beklentilerimiz sürüyor” dedi.
KENTSEL DÖNÜŞÜM FARKLI BİR POLİTİKAYLA ELE ALINMALI!
İzka İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Azat Yeşil ise kentsel dönüşümün farklı bir politikayla ele alınması gerektiğini ajtararak, kentin çok ciddi bir yapısal yorgunluğu olduğunu ve çarpık bir yapılaşma olduğunu söyledi.
Azat, kentsel dönüşümdeki bina yenilemeler özellikle merkezlerde trafik sorunu altyapı sorunlarına yani imar karmaşasına yol açtığını belirterek bu durum kentsel dönüşüm adı altında sürdürülebilir olmadığının vurgusunu yaptı.
İnşaat yasaklarına uymayanlara büyük ceza! Belediyeler işletmeleri sıkı takibe aldı!
|