28 / 04 / 2024

İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi 71,70 puana geriledi!

İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi 71,70 puana geriledi!

İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi Temmuz ve Ağustos aylarındaki toparlanma sonrasında eylül ayında bir önceki aya göre 0,27 puanlık gerileme göstererek, 71,70 puan oldu. 



İnşaat malzemesi sektörünün çatı kuruluşları arasında yer alan Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği'nin her ay düzenli olarak yayımladığı İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi’nin Eylül 2023 sonuçları resmen açıklandı. 

İMSAD tarafından açıklanan söz konusu rapora göre, temmuz ve ağustos aylarında toparlanma gösteren Bileşik Endeks, eylül ayında sınırlı ölçüde gerileme gösterdi.

Aktarılan detaylara göre, yurt içi ve yurt dışı siparişlerindeki düşüş, güven ve beklentileri de olumsuz olarak etkiledi. 

BİLEŞİK ENDEKS DÜŞÜŞ GÖSTERDİ

Merakla beklenen Türkiye İMSAD raporuna göre; İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi, seçimler sonrasındaki dört aylık süreçte dar bir bant içinde kaldı ve durağan bir döneme girdi. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, bu çerçevede temmuz ve ağustos aylarında sınırlı bir artış gösteren söz konusu endeks, Eylül'de 0,27’lik düşüşle 71,70 puana geriledi. 

İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi 71,70 puana geriledi!

Yine paylaşılan detaylara göre, 2023 yılının son çeyreğine ilişkin de değerlendirmelerin yer aldığı söz konusu raporda, Bileşik Endeks performansının büyük ölçüde iç ve dış pazarlardaki koşullara bağlı şekilde faaliyetlerin seyri tarafından belirleneceğine değinildi. Verilen bilgilere göre söz konusu güven ve beklentilerdeki kalıcı iyileşmenin ise zaman alacağı da kaydedildi.

FAALİYET ENDEKSİ HAZIRLANDIĞI DÖNEMİN EN YÜKSEK SEVİYELERİNE ULAŞTI

Söz konusu bu rapora göre, Eylül'de yeni politikaların netleşmesi ve mevsimselliğin olumlu katkısıyla söz konusu faaliyetlerdeki ilerleme sınırlı da olsa devam ederken, iç satışlar, üretim, ihracat ve cirolarda iyileşme görüldü.

Bu çerçevede Eylül'de bir önceki aya göre 1,1 puan artış gösteren Faaliyet Endeksi 144,2 puana yükseldi. Söz konusu bu sonuçla Faaliyet Endeksi, ölçülmeye başlandığı 2013'ten bu yana en yüksek puana ulaştı.

Merakla beklenen söz konusu rapora göre, yurt içi satışları da eylül ayında bir önceki aya göre artış gösterdi. Söz konusu satışların artmasında sıkı para politikasının etkileri görülürken, mevsimselliğin getirdiği hareketlilik de etkili oldu. Ayrıca verilen detaylara göre, bu kapsamda pazardaki yavaşlamalara rağmen sektördeki ihracat da bir önceki aya göre yükseliş gösterdi. Diğer bir taraftan inşaat malzemesi sanayi faaliyetlerinin senenin son çeyreğinde içerideki ekonomi politikalarından ve dışarıdaki yavaşlamadan etkileneceğine de değinildi.

İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi 71,70 puana geriledi!

GÜVEN ENDEKSİ GERİLİYOR MU?


Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, ekonomi çevreleri tarafından dikkatle takip edilen Türkiye İMSAD raporuna göre; Eylül'de söz konusu belirsizliklerin azalmış olması ve faaliyetlerdeki hızlı artışa rağmen Güven Endeksi sınırlı düşüşüne devam etti.

Söz konusu güven seviyesi Eylül'de bir önceki aya göre 0,36 puan azalma gösterdi ve 33,38 puana düştü. Böylelikle Güven Endeksi kırılgan ve zayıf kalmayı sürdürdü.

Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre, inşaat sektöründe ve inşaat malzemesi sanayisinde güven sınırlı ölçüde geriledi. Ayrıca yurt içi pazarlarda da güven Eylül'de sınırlı ölçüde azalma gösterdi.

İhracat pazarlarına olan güven de Eylül'de artışını sürdürdü. Söz konusu rapora göre, inşaat malzemesi sanayisinde güvenin yeniden kazanılması zaman alacak.

 

BEKLENTİ ENDEKSİ YENİDEN GERİLEME TRENDİNDE


  
İMSAD tarafından açıklanan rapora göre, Eylül'de düşüş gösteren bir diğer alan da Beklenti Endeksi oldu. Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre, beklentileri büyük ölçüde yeni ekonomi politikaları ile alınan yurt içi ve yurt dışı siparişleri de oldukça şekillendirdi. Verilen bilgilere göre, bu çerçevede yurt içi ve yurt dışı siparişlerdeki düşüşlerden etkilenmiş olan Beklenti Endeksi bir önceki aya göre 0,7 puan geriledi. Ayrıca açıklanan rakamlara göre, Eylül'de uygulanan yeni politikalarla  yurt içi siparişler ve dışarıdaki yavaşlamayla ihracat siparişlerindeki düşüşler de olumsuz etki yarattı. Böylelikle söz konusu beklentilerin Ağustos'ta seçimler sonrası vermiş olduğu ilk olumlu tepki kısa sürdü.

Verilen bilgilere göre, önümüzdeki üç ayın üretim, yatırım ve istihdam beklentileri de Eylül'de bir önceki aya göre düştü.  Buna bağlı olarak, üretim beklentileri de uzun zaman sonra zayıfladı. Söz konusu rapora göre, Beklenti Endeksi’nde önümüzdeki aylarda da benzer bir eğilimin yaşanması bekleniyor.    

 

KKTC, paundla kiralamanın yeni gözdesi oldu! Yüzlerce proje yükseliyor!

İpotekli konut satışları da yabancıya konut satışları da düştü! Konut sektöründe son dakika!

Türkler ABD’de ev alırken nelere dikkat edilmeli?


Geri Dön