07 / 05 / 2024

İMSAD açıkladı! İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi mart ayında 71,27 puana kadar çıktı! 

İMSAD açıkladı! İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi mart ayında 71,27 puana kadar çıktı! 

Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi Mart 2024 sonuçlarını duyurdu. Bileşik Endeks, şubat ayında bir önceki aya oranla 0,06 puan artış gösterdi ve yaşanan bu artış ile 71,27 puan seviyesine kadar çıktı. 



Faaliyet Endeksi mart ayında, bir önceki aya göre 1,5 puan yükseldi ve 147,1 puan olarak gerçekleşti. Buna göre Güven Endeksi ise mart ayında bir önceki aya göre 0,33 puanlık düşüş ile beraber 32,29 puan seviyesine düşerek zayıf ve kırılgan kalmaya devam etti. Beklenti Endeksi de mart ayında bir önceki aya göre 0,6 puan azalarak 57,1 puana kadar düştü.

İnşaat malzemesi sektörünün çatı kuruluşu Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay düzenli olarak yayımlanan İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi’nin Mart 2024 sonuçlarını açıkladı. 2024 yılına sınırlı bir düşüş ile giren Bileşik Endeks, mart ayında ise sınırlı ölçüde yükselmiş oldu. Geleneksel olarak kış aylarında ortaya çıkan yavaşlama etkisinin azalması ve yerel seçim öncesi hareketliliğin etkisi ile Bileşik Endeksi oluşturan alt unsurlardan faaliyetlerde artış yaşandığı kaydedildi. Güven ve beklentiler ise mart ayında zayıflamaya devam etti.

İNŞAAT MALZEMESİ SANAYİ BİLEŞİK ENDEKSİ MART AYINDA ARTIŞ GÖSTERDİ

İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi mart ayında bir önceki aya göre 0,06 puan artış yaşadı ve 71,27 puan seviyesine kadar da çıktı. Bileşik Endeks, geçen senenin mart ayının ise 0,91 puan üzerinde yapıldı. Rapor kapsamında yerel seçimlere kadar Bileşik Endeks’in temkinli bir eğilim içinde ve genel olarak durağan kaldığı belirtildi.

 İMSAD açıkladı! İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi mart ayında 71,27 puana kadar çıktı! 

FAALİYET ENDEKSİ MART AYINDA ÖNEMLİ ARTIŞ GÖSTERDİ

Faaliyet Endeksi mart ayında bir önceki aya göre önemli artış gösterdi. Faaliyet Endeksi, mart ayında bir önceki aya göre 1,5 puan kadar çıktı ve 147,1 puan seviyesine kadar geldi. Bu kapsamda Faaliyet Endeksi, mart ayında 2024 yılı içindeki en yüksek seviyesine ulaştı. Mevsimsellik ise mart ayında Faaliyet Endeksi’ni sınırladı.

Yurt içi satışlar, mart ayında bir önceki aya göre önemli artış kaydetti. Yerel seçimler öncesi tedarikte artış olduğu görüldü. İhracat da mart ayında yeniden artış gösterdi. Pazarlardaki yavaşlamaya rağmen yükselen ihracatı, TL’deki hareketlilik sınırladı. Diğer yandan üretim de mart ayında yüksek artış gösterdi. Cirolarda da önemli ölçüde yükseliş görüldü. Yurt dışı satış fiyatları da mart ayında artışını sürdürdü.

Rapor kapsamında; inşaat malzemesi sanayisinde faaliyetleri, içeride yerel seçimler öncesi gelişmeler, ekonomi politikaları ve mevsimsellik, dışarıda ise yavaşlamanın belirlemeye devam ettiğine dikkat çekildi.

Türkiye İMSAD raporunda, Güven Endeksi, mart ayında sınırlı ölçüde gerileme gösterdi. Yerel seçimler sonrası ekonomi politikalarına ve gelişmelerine ilişkin yaşanan belirsizlikler, mart ayında güven kaybına da neden olmuş durumda. Beklentiler üzerindeki enflasyon ve dövize yükselen talep de genel güveni olumsuz yönde etkilemiş oldu.

Bu kapsamda zayıf ve kırılgan kalan Güven Endeksi, mart ayında bir önceki aya göre 0,33 puan azaldı ve 32,29 puan oldu. Türkiye ekonomisine ilişkin güven seviyesinin mart ayında sınırlı ölçüde azaldığınaı belirten raporda, inşaat sektöründe ve inşaat malzemesi sanayisinde güven sınırlı düşüş gösterdi. Yurt içi pazarlarda da güven, mart ayında çok sınırlı ölçüde azaldı. İhracat pazarlarına olan güven ise mart ayında yeniden gerileme kaydetti.

Raporda inşaat malzemesi sanayisinde Güven Endeksi’ni etkileyen birçok unsurun bulunduğuna dikkat çekilmiş oldu. 

İnşaat malzemesi ihracatı 29,31 milyar dolar oldu!

İnşaat sektörü bu yıl kentsel dönüşüm ile büyüyecek! 

İnşaat malzemesi sanayi üretimi kasım ayında yüzde 8,4 oranında yükseldi!

İnşaat malzemesi sanayi 2023 yılını artışla kapattı!


Geri Dön