İnşaat malzemesi ihracatı 29,31 milyar dolar oldu!
Türkiye İMSAD'ın hazırladığı İnşaat Malzemesi Sanayi Dış Ticaret Endeksi 2024 yılı şubat ayı sonuçlarına göre bu yılın Şubat ayında inşaat malzemesi ihracatı miktar olarak 3,62 milyon tona çıkarken, Şubat itibarıyla yıllık (son 12 aylık) inşaat malzemesi ihracatı da 29,31 milyar dolara çıktı.
Türkiye İMSAD, İnşaat Malzemesi Sanayi Dış Ticaret Endeksi’nin merakla beklenen 2024 yılı Şubat ayı sonuçları açıklandı. Söz konusu rapora göre, bu yılın ocak ayına gerileme ile başlayan inşaat malzemesi ihracatı Şubat'ta yeniden artış gösterdi. Şubat ayı ihracatı bir önceki ocak ayının ve geçen senenin şubat ayının üzerinde gerçekleşti
Bu yılın Şubat ayında inşaat malzemesi ihracatı bir önceki ocak ayına göre 246 milyon dolar artarak 2,36 milyar dolar seviyelerine yükseldi. Bu yılın Şubat ayı ihracatı değer olarak, geçen senenin aynı döneminin yüzde 11,1 üzerinde gerçekleşti.
İHRACAT MİKTARI 305 BİN TON ARTTI
Ekonomi çevreleri tarafından da yakından takip edilen Türkiye İMSAD raporuna göre, 2024 Şubat'ta inşaat malzemesi ihracatı miktar olarak 305 bin ton artış göstererek 3,62 milyon ton seviyelerine yükseldi. Bu kapsamda ihracat miktar olarak, geçen senenin şubat ayının yüzde 21,0 üstünde gerçekleşti.
İnşaat malzemesi sanayi ortalama yıllık ihracat birim fiyatı 2024 Şubat ayında geçen senenin aynı ayına göre yüzde 8,2 artış gösterdi. 2024 yılı şubat ayında ortalama ihracat birim fiyatı 0,65 dolar/kg şeklinde gerçekleşti. Yine söz konusu raporda yer alan detaylara göre ihracat birim fiyatları da bir önceki ayın üzerinde seyretti.
İNŞAAT MALZEMESİ İTHALATI 931 MİLYON DOLAR OLDU
Merakla beklenen rapora göre, 2024 yılının Şubat ayında inşaat malzemesi ithalatı 931 milyon dolara yükseldi. 2024'ün 2. ayında yeniden önemli ölçüde yükseliş gösteren geçen ithalat, geçen senenin şubat ayının yüzde 4,3 üzerinde gerçekleşti. Şubat'ta 279 bin 324 ton seviyelerinde gerçekleşen inşaat malzemesi ithalatı, aylık miktar olarak da önemli ölçüde artış gösterdi. İnşaat malzemesi sanayi ortalama yıllık ithalat birim fiyatı da 2024 yılı şubat ayında 3,33 dolar/kg şeklinde oldu.
YILLIK İHRACAT DEĞER OLARAK YÜKSELİRKEN MİKTAR OLARAK GERİLEDİ
Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan söz konusu rapora göre, şubat ayı ihracat performansına bağlı şekilde yıllıklandırılmış inşaat malzemesi ihracatı 29,31 milyar dolara çıktı. Ayrıca yıllıklandırılmış ihracat miktar olarak da 45,76 milyon ton seviyelerine geriledi. Yıllık ortalama ihracat birim fiyatında değişim gerçekleşmezken ve 0,64 dolar/kg seviyesi korundu.
Bu yılın ilk ayında yaşanan gerilemeden sonra Şubat'ta bir artış görülmesinin, ihracat açısından toparlanma ümidi doğurduğuna raporda dikkat çekildi. Fakat küresel pazarlarda durgunluğun halen sürdüğüne ve söz konusu bu durumun ihracattaki sınırlandırmayı sürdüreceğine de değinildi.
ALT SEKTÖRLERİN TAMAMINDA İHRACAT ARTIŞI YAŞANDI
İMSAD raporunda yer alan detaylara göre inşaat malzemesi sanayisinde alt sektörlerin ihracatı, 2024 yılının şubat ayında bir önceki ocak ayının ve geçen senenin şubat ayının üzerinde bir performans gösterdi. Geçen senenin şubat ayında yaşanan ve asrın felaketi şeklinde nitelendirilen deprem sebebiyle gerileme gösteren ihracat verileri baz etkisi oluşturdu.
Toplamda 8 alt ürün grubunun tamamında ihracat miktar olarak geçen senenin Şubat ayının üzerinde gerçekleşti. Miktar olarak gelişmeler de benzer seyretti. Pazarlarda yaşanan durgunluğa rağmen artışta baz etkisi de görüldü.
Bu kapsamda 2024 yılının şubat ayında bir önceki senenin şubat ayına göre miktar olarak ihracat artışları; mineral, taş ve toprak ürünlerinde yüzde 14,4, elektrik malzemesi ve teçhizatlarında yüzde 10,0 ve prefabrik yapılarda yüzde 61,6 seviyelerinde gerçekleşti. Demir çelik ürünleri ihracatında ise yüzde 39,8, kimyasal bazlı ürünlerde yüzde 30,6, ağaç ve ahşap ürünlerinde yüzde 28,3 artış görüldü.
Toplamda 8 alt ürün grubunun tamamında ihracat değer olarak da geçen senenin üzerinde gerçekleşti. 2024 Şubat'ta bir önceki senenin şubat ayına göre değer olarak ihracat artışı, demir çelik ürünlerde yüzde 19,0, metal bazlı ürünlerde yüzde 0,7, mineral, taş ve toprak ürünlerinde yüzde 7,5 seviyelerinde gerçekleşti. Kimyasal bazlı ürünlerde yüzde 12,0, ağaç ve ahşap ürünlerde yüzde 15,7, prefabrik yapılarda ise yüzde 53,1 artış yaşandı.
ORTALAMA İHRACAT BİRİM FİYATLARINDA DÜŞÜŞ
Şubat'ta toplamda 8 alt ürün grubunun tamamında ortalama ihracat birim fiyatları, 2023 yılı Şubat'a göre düşüş gösterdi. Emtia fiyatlarındaki düşüşlerin bu gerilemede belirleyici olduğuna raporda değinildi.
2024 Şubat'ta mineral, taş ve toprak ürünlerinin ortalama ihracat birim fiyatı, geçen senenin aynı ayına göre yüzde 5,7 azalma gösterdi. Elektrik malzemesi ve teçhizatlarında ortalama ihracat birim fiyatlarında yüzde 4,2 ve prefabrik yapılar ortalama ihracat birim fiyatında da geçen senenin aynı ayına göre yüzde 5,6 düşüş görüldü. Demir çelik ürünlerin ortalama ihracat birim fiyatları yüzde 14,9, metal bazlı ürünlerin ortalama ihracat birim fiyatları yüzde 10,7, ağaç ve ahşap ürünlerin ortalama ihracat birim fiyatları yüzde 9,0 seviyelerinde gerileme gösterirken, kimyasal bazlı ürünlerde ortalama ihracat birim fiyatı da yüzde 14,3 azaldı.
Depremde 150 kişinin öldüğü sitenin müteahhidi yakalama kararına rağmen mal varlığını sattı!
Kirayı elden ödeyenler aman dikkat! Mahkeme 60 bin TL ödemesine karar verdi!