29 / 04 / 2024

Depremde 150 kişinin öldüğü sitenin müteahhidi yakalama kararına rağmen mal varlığını sattı!

Depremde 150 kişinin öldüğü sitenin müteahhidi yakalama kararına rağmen mal varlığını sattı!

6 Şubat depremlerinde 150 kişinin öldüğü Palmiye Sitesi'nin müteahhidi Ali Babaoğlu’nun yurt dışı yasağı ve yakalama kararı olmasına karşın mal varlığını sattığı belirlendi. İşte ayrıntılar...



6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremden 11 il etkilendi ve 53 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Asrın felaketi şeklinde nitelendirilen depremlerde Maraş’ın Onikişubat ilçesindeki Palmiye Sitesi de yıkıldı. Altı bloktan oluşan sitenin 3 bloğu yerle bir oldu ve 150 kişi yaşamını yitirdi. 

Palmiye Sitesi'nin müteahhidi Ali Babaoğlu hakkında depremden 6 gün sonra, 12 Şubat 2023 tarihinde tutuklama ve yurtdışına çıkış yasağı kararı verildi. Fakat bir seneden fazla süre geçmesine rağmen “yakalanmayan” firari Babaoğlu’nun mal varlığını satmaya başladığı gündeme geldi. 

Depremde 150 kişinin öldüğü sitenin müteahhidi yakalama kararına rağmen mal varlığını sattı!

BirGün'den İsmail Arı'nın haberine göre; Palmiye Sitesi’nde yaşamını yitirenlerin yakınları Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı’na birçok kez dilekçe verdi. 

Vatandaşlar, Babaoğlu’nun tüm mallarına ve banka hesaplarına tedbir konulmasını talep etti ve "Babaoğlu’nun taşınmazlarını tapuda vekaletname aracılığı ile devretme işlemi yapmaya çalıştığının bilgisine ulaştık" ifadelerini kullandı. 

Fakat savcılık vatandaşların talebini kabul etmedi. Babaoğlu, Palmiye Sitesi’nin bulunduğu arazideki payını, 9 günlük Şeker Bayramı tatilinin hemen öncesinde, 5 Nisan'da satttı. 

Firari durumda olan Babaoğlu’nun yıkılan Palmiye Sitesi’ndeki arsa payının satış işlemini nasıl yaptığı ile ilgili detaylar ise bilinmiyor. 

Depremde 150 kişinin öldüğü sitenin müteahhidi yakalama kararına rağmen mal varlığını sattı!

Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından binanın yıkılma sebebinin ortaya çıkarlması amacıyla Konya Teknik Üniversitesi’nden beş akademisyene bilirkişi raporu hazırlatıldı. Raporda, binanın yıkımında Babaoğlu’nun asli kusurlu olduğuna dikkat çekildi. 

"Mimari proje ile statik proje arasında yapının deprem davranışını önemli derecede etki edecek uyumsuzluklar belirlenmiştir. Deprem sırasındaki göçmenin ana sebebi binanın yeterli mühendislik hizmeti almamış olmasıdır" ifadelerine yer verilen raporda, şu bilgiler yer aldı: 

•Herhangi bir jeofizik çalışmanın gerçekleştirilmemiş olması önemli bir eksikliktir.
•Raporda her ne kadar yer altı su seviyesinin 17-20 metre arasında olduğu ifade edilse de yeterli derinlikte inceleme yapılmadığı için sıvılaşma ile ilgili bir değerlendirme yapılamamaktadır.
•Yapılan analizler sonucunda yapının kolonlarında kesit ve donatı yetersizliklerinin bulunduğu tespit edilmiştir. 
•Kirişlerin bazılarında donatı açısından yetersizlik tespit edilmiştir. 

Kirayı elden ödeyenler aman dikkat! Mahkeme 60 bin TL ödemesine karar verdi!

Brent petrol uçtu, akaryakıta dev zam kapıda! Benzin, motorin, LPG fiyatlarında şok! 

TÜİK açıkladı: İnşaat cirolarındaki artış yüzde 104 oldu!


 


Geri Dön